Atopik dermatit (AD), kronik inflamatuar bir cilt durumudur. Bebeklerde çok yaygındır, bazen 6 aydan önce ortaya çıkar. Tipik olarak kuru, kaşıntılı ve iltihaplı cilt lekeleriyle sonuçlanır. Bebeklerde AD en sık yüzde ve yanaklarda görülür. AD bir egzama türüdür. Bu, tahriş olmuş, iltihaplı ve sıklıkla kaşıntılı cilt ile sonuçlanan bir grup durumu ifade eder. Egzama, bebeklerde ve çocukları en sık etkileyen tip AD olmak üzere bebeklerde yaygın bir cilt rahatsızlığıdır.
Atopik Dermatit Ne Kadar Yaygındır?
AD çocuklarda çok yaygındır. Bir 2014 raporu, atopik dermatitin birincil olarak çocukları etkilediğini ve bu durumun sırasıyla %65’inde ve %85’inde 1 ve 5 yaşından önce ortaya çıktığını belirtmektedir. 2021 tarihli bir makale, AD’nin çocukların yaklaşık %10-30’unda meydana geldiğini ve erken başlangıçlı AD’nin en yaygın tip olduğunu belirtmektedir. Bu, çoğu kişinin pediatrik egzama olarak adlandırabileceği, 2 yaşından önce ortaya çıkan atopik dermatiti ifade eder.
Küçük çocuklarda AD’nin yaklaşık %60’ı 1 yaşından önce başlar. AD bebeklik döneminde yaygın olsa ve çocukluk boyunca devam edebilirken, birçok vaka 12 yaşına kadar doğal olarak çözülebilir. AD’yi hayatın ilerleyen dönemlerinde, örneğin ergenlikten sonra veya bir yetişkin olarak bu duruma sahip olmak mümkündür.
Nerede oluşur?
AD her yaşta cildin herhangi bir yerinde gelişebilir. Bununla birlikte, büyümenin belirli aşamalarında belirli alanlarda ortaya çıkması daha olasıdır. Örneğin, çoğu bebek yüzlerinde, yanaklarında, kafa derisinde ve göz kapaklarında AD yaşayabilir. Bunun nedeni, bu alanların kuru olma olasılığının daha yüksek olması ve sürtünmeye meyilli olabilmesidir. Bebekler emeklemeyi öğrendikçe, dizlerinde ve dirseklerinde, emeklerken sürtünebilecek veya çizilmeye yakın yerlerde semptomlar yaşayabilirler. Yaygın olarak etkilenen diğer alanlar şunları içerebilir:
- Dirseklerin içinde,
- Dizlerin arkasında,
- Bilekler,
- Ayak bilekleri,
- Eller.
AD’nin kuru bölgelerde ortaya çıkması daha olasıdır, bu nedenle cilt tipik olarak çok nemli olduğu için bebek bezi bölgesinde gelişmesi nadirdir. Bir bebekte bebek bezi döküntüsü varsa, bunun tahriş edici kontakt dermatitten kaynaklanma olasılığı daha yüksektir.
Belirtiler nelerdir?
Bir bebekte AD belirtileri değişebilir. Karakteristik belirti, yüz gibi alanlarda tahriş ve kaşıntılı cilttir. Cilt genellikle kuru, çiğ ve pullu hissedecektir. Ek olarak, cilt rahatsızlığa neden olabileceğinden, bebeğinizin huysuzlaştığını ve uyumakta zorluk çektiğini fark edebilirsiniz. Kaşıntıyı gidermek için nesnelere sürtünebilirler. Bebeklerin aşırı sürtünme nedeniyle cilt enfeksiyonları geliştirmesi de mümkündür.
Nasıl teşhis edilir?
Bebeklerde atopik dermatitin doğru bir şekilde teşhis edilmesi için bir çocuk alerji uzmanına gitmeniz gerekir. Alerji uzmanınız klinik bulgularla atopik dermatit teşhisini koyabilir. Alerji uzmanınız yanı zamanda bebeğiniz ve aile geçmişinizle ilgili de bazı sorular soracaktır. Altta yatan alerjeni belirlemek için doktorunuz bazı alerji testleri yapabilir.
Nasıl tedavi edilir?
Atopik dermatitin tedavisi belirtileri kontrol altına almaya yöneliktir. Bir bebek için bu, tipik olarak tetikleyicilerden ve kaşınmadan kaçınmayı ve cildinde doğal lifler ve yumuşak kremler kullanmayı içerir. Bazı durumlarda doktorlar, semptomları ve altta yatan iltihabı hafifletmeye yardımcı olacak tıbbi tedaviler önerebilir. Bu, hidrokortizon gibi kaşıntı ve iltihabı hafifleten yumuşatıcı kremlerin kullanımını içerebilir. Daha ciddi vakalarda alerji doktorunuz, iltihabı veya bağışıklık sisteminin kendisini hedef almak için daha güçlü ilaçlar veya spesifik ilaçlar da reçete edebilir.
Nasıl önlenebilir?
Hafif egzama için izleyeceğiniz bazı yollar belirtileri kontrol etmeye ve alevlenmeleri önlemeye yardımcı olabilir. Bebeğinizde egzama varsa şu durumlara dikkat etmeniz yararlı olacaktır:
Sabunlar, kokular veya duman gibi bilinen veya potansiyel alerjenlerden bebeğinizi uzak tutmak,
Çizilmeyi önlemek için bebeğinizin tırnaklarını sık sık kesmek,
Çizilmeyi önlemek için uyurken bebeğinize eldiven giydirmek,
Yumuşak sabun veya sabun içermeyen temizleyici ve ılık su ile banyo yaptırmak.