Çocuk Alerji Uzmanı veya çocuk alerji doktoru artık yavaş yavaş öğrenilmeye başlandı. Çünkü birçok çocukta alerjik hastalık var, bu nedenle tedaviden cevap alamayanlar çare ararken çocuk alerji uzmanının olduğunu öğreniyorlar. Peki çocuk alerji doktoru nedir? Çocuk alerji uzmanı nedir? İşte şimdi onu öğreneceğiz.

Çocuk alerji doktoru olmak için önce Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olmak gerekir

Çocuk alerji uzmanı olmak için öncelikle tıp fakültesi bitirilmelidir. Altı yıllık tıp eğitimi sonrasında çocuk sağlığı ve hastalıkları konusunda ihtisas yapılması gerekmektedir. Bu sure sonunda uzmanlık sınavında çocuk sağlığı ve hastalıkları bölümünün kazanılması gerekmektedir. 4-5 yıllık uzmanlık ihtisası sonrasında “Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları” uzmanı olunur.

Çocuk Sağlığı ve hastalıkları Uzmanları 5 yıllık eğitim ve zorunlu hizmet yapmaları halinde Çocuk Alerji Doktoru olabilir

Daha sonra yan dal uzmanlık sınavına başvurulur. Bu sınavda en yüksek puanla alınan çocuk alerji yan dal uzmanlık alanı kazanılması sonrasında 3 yıl sureyle asistan olarak çocuk astımı ve alerji hastalıkları konusunda ihtisas yapılır. Bu surenin sonunda uzmanlık tezi verilerek “Çocuk Alerjisi Uzmanı” unvanı verilir. Bu uzmanlık alanında çalışılması için 2 yıl süreyle zorunlu hizmet yapılır.

Çocuk Alerji Uzmanı olmak için 15 yıllık tıp eğitimi gerekir

Sonuç olarak 6 yıl tip eğitimi 4 yıl uzmanlık eğitimi ve 3 yıl yan dal eğitimi sonrasında 2 yıl zorunlu hizmetle birlikte 15-16 yıl eğitim sonrasında elde edilir. Bu sure sonunda doçent ve profesör olmak için bu alanda uluslararası yayınlar yapmak ve doçentlik sınavında başarılı olmak gerekmektedir.

Çocuk Alerji Doktoru astım ve alerjik hastalıklar konusunda uzmanlardır

Çocuk Alerji Uzmanı olmak çok büyük emek istemektedir. Çocuk alerji uzmanları astım, alerjik nezle, egzama, besin alerjileri, ilaç alerjileri, arı ve böcek alerjileri, ürtiker, temas alerjileri, anjionörotik ödem gibi alerjik hastalıkların teşhis ve tedavisini en ayrıntılı bir şekilde öğrenir ve uygularlar.

Çocuk Alerji Uzmanları neden önemlidir?

Çocuk alerji uzmanları sayesinde birçok uzmana gitmekten gereksinimi ortadan kalkmış olur. Çünkü alerjik hastalıklar birlikte olmaya eğilimlidir. Yani astımı olan çocuklarda alerjik nezle egzama gibi belirtiler de görülür. Bu nedenle alerjik nezle için kulak burun boğaz uzmanına, egzama için dermatoloji uzmanına gitmeye gerek yoktur. Çünkü çocuklardaki alerjik nezle egzama ve astım konusunda en deneyimli uzmanlar Çocuk alerji uzmanlarıdır.

Çocuklarda astım ve alerjik hastalıklar konusunda en deneyimli uzmanlar Çocuk Alerji Uzmanlarıdır

Çocuklardaki alerjik hastalıklara yaklaşım için çocuk sağlığı ve hastalıkları konusunda deneyimli olmak ve çocuk alerjik hastalıkları konularında eğitim almak çok önemlidir. Alerjik hastalıkların detayları konusunda çocuk doktorlarının çocuk alerji uzmanları kadar deneyimli olmaları beklenemez. Bir pratisyen hekim nasıl kadın doğum uzmanı kadar kadın hastalıkları ve doğum hakkında deneyimli olamazsa bir çocuk doktoru da çocuk alerji uzmanı kadar çocuklarda görülen astım, alerjik nezle, egzama gibi alerjik hastalıklar konusunda deneyim sahibi olması beklenemez.

Doğumdan 18 yaşına kadar çocuklarda alerji testini ve aşı tedavilerini mutlaka çocuk alerji uzmanları yapmalıdır. Neden mi?

Çocuklarda alerji testleri eğitimi çocuk doktorlarına verilmemektedir. Çünkü çocuklara alerji testi yapabilmek için öncelikle 1 yıl alerji ve immünoloji teorik eğitim alınmalıdır. Daha sonra alerji testlerinin uygulanması, çapraz reaksiyonlar, teşhisteki yeri ve alerjik şok gibi konular konusunda eğitim verilir. Tek başına alerji testinin hiçbir anlamı yoktur. Bu nedenle çocuk alerji uzmanları tarafından veya gözetiminde yapılmalıdır. Tedavide kullanılan aşı tedavisi ise sadece ve sadece çocuk alerji uzmanlarının yetkisinde olan bir testtir. Çünkü aşılar alerji test sonuçları, çocuktaki belirtilere göre çocuğa özel karışımlar hazırlanmalıdır. Bu da eğitim, deneyim ve tecrübe gerektirir. Çocuk alerji uzmanı eğitim almayan uzmanlarca uzun soluklu olan (en az 3 yıl süren) aşı tedavisinin yapılması 3 yıl sonrasında başarısızlıkla sonuçlanma ihtimali çok yüksektir. Boşu boşuna hem vakit kaybolmuş hem de maddi kayıplar olmuş olur. Çocuklarda tedavi başarısı yaşın artmasıyla azaldığı için tedavi başarısının da azalmasıyla karşı karşıya kalınmış olur.

Bir doktorun Çocuk Alerji uzmanı olup olmadığını nasıl anlarım?

Bir hekimin çocuk alerji uzmanı olup olmadığını anlamanın en kolay yolu kaşesinde Çocuk Alerji Uzmanı yazıp yazmadığına bakmaktır. Çocuk alerji konusunda bilgi sahibi olmak çocuklara alerji testi yapma ve çok ayrıntılı bilgi gerektiren aşı tedavisi yapma hakkı vermez.

Çocuk Doktorları ve Çocuk Alerji Uzmanları işbirliği içinde olmalıdır.

Çocuk doktorlarının Çocuk alerji uzmanlarına astım ve diğer alerji hastalıkları hastalarını göndermesi ve teşhis ve tedavisi düzenlendikten sonra takip etmesi en ideal yöntemdir. Teşhis ve tedavi sonrası yılda bir tedavi gidişini Çocuk alerji uzmanının değerlendirmesi yeterlidir.