Kakao, kakao ağacından elde edilen bir tohumdur. Tohumlar hem kakao tozu hem de çikolata üretiminde kullanılır. Açılan ve yaklaşık bir hafta mayalanmaya bırakılan tohumdan kakao ve çikolata ürünleri yapılır. Bu ham tadı ortadan kaldırır ve yağları geliştirir. Çekirdekler daha sonra kurutulur, kavrulur ve çikolata tozu yapmak için öğütülür. 1 kg kakao ezmesi üretmek için yaklaşık 300-600 tohum gerekir. Kakao yağı şekerleme üretiminde kullanılır. Kakao yağı ikameleri soya, mısır veya mısır, hurma çekirdeği yağı ve pamuk tohumundan üretilebilir ve çikolata aromalı ürünlerde kullanılır. Kakaoya maruz kalma çikolata, şekerlemeler ve hamur işleri yoluyla gerçekleşir. Toz, içecekler ve şekerlemeler için ve ayrıca ilaçları daha lezzetli hale getirmek için kullanılır. Çikolata üretiminde kakao yağı kullanılır. Yeterince saflaştırılmazsa, kakao alerjenleri içerebilir. Son derece nadir olmasıyla birlikte kakaoya karşı alerjik reaksiyon meydana gelebilmektedir.
Kakao Alerjisinin Belirtileri
Genellikle kakao veya kakao ürünlerine karşı alerjilerle ilişkili semptomlar arasında baş ağrısı, kurdeşen ve diğer deri döküntüleri, mide ekşimesi, nefes almada zorluk ve kafa karışıklığı bulunur. Aşırı durumlarda, maruz kalma, nefes darlığı, kafa karışıklığı, kan basıncında hızlı düşüş, göğüs ağrısı, baş dönmesi, kalp çarpıntısı, mide bulantısı, ishal ve bilinç kaybı ile karakterize potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir reaksiyon olan anafilaksiye neden olabilir. Anafilaksi, acil tıbbi müdahale gerektiren bir durumdur ve müdahale edilmediği durumlarda ölüme neden olabilir.
Kakao Alerjisi Teşhisi
Kakao alerjiniz olduğundan şüpheleniyorsanız, ya da herhangi bir alerji belirtiniz varsa bir alerji uzmanına gitmeniz gerekir. Kakao alerjisi nadir bir alerjidir ve teşhisi biraz zor olabilir. Bu nedenle bir alerji uzmanına gitmeniz yararlı olacaktır. Alerji uzmanınız, belirtilerinizle ilgili detaylı sorular soracaktır. Hangi gıdaları yedikten sonra belirti yaşadığınız, belirtilerin ne zaman başladığı, aile üyelerinden birinde alerji olup olmadığı, tıbbi geçmişiniz gibi konularda detaylı sorular soracaktır. Ardından alerji uzmanınız teşhise yardımcı olması için bazı testler yapabilir. Alerji uzmanınızın teşhise kullanacağı test ve yöntem, belirtilerinize ve mevcut durumunuza göre değişkenlik gösterebilir.
Kakao Alerjisi Tedavisi
Kakao çekirdeğine alerjiniz varsa, kakao içeren tüm ürünlerden kaçınmanız gerekir. Ayrıca, antijenler ilişkili olabileceğinden ve benzer alerjik reaksiyonlara neden olabileceğinden, kola ürünlerine dikkatli yaklaşmalısınız. Doktorunuz, kaçınmanız gereken diğer gıdalar hakkında da sizi bilgilendirecektir. Kakao, popüler bir besin olduğu için kullanım alanı da geniştir ve gittikçe artmaktadır. Bu nedenle tükettiğiniz ürünlerin etiketlerini dikkatli bir şekilde kontrol ettiğinizden emin olun. İçeriğinde kakao bulunan herhangi bir şeyi tüketmemeniz gerekir. Aldığınız gıdanın etiketinde ürün içeriği belirtilmiyorsa o yiyeceği yememeniz gerekir. Dışarıda herhangi bir yiyecek ya da içecek tüketirken de içeriğine hakim olmanız gerekir.
Alerji uzmanınız, alerjik reaksiyonun hafif belirtilerini tedavi etmek için antihistamin ilaçlar reçete edebilir. Bu ilaçlar belirtilerden kaynaklanan rahatsızlık hissinin giderilmesine yardımcı olur ancak herhangi bir reaksiyon oluşmasına engel olmaz. Alerjiniz şiddetli olma eğilimindeyse, doktorunuz bir adrenalin oto enjektörü reçete edecektir. Bu enjektör, anafilaksi gibi şiddetli durumların acil tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Adrenalinin kullanım detayları hakkında detaylı bir eğitim alerji uzmanınız size verecektir. Ayrıca alerjinizin ciddiyetine bağlı olarak tıbbi uyarı bilekliği de takabilirsiniz. Olası bir alerjik şok durumunda bu bileklik doğru ve hızlı tedavi almanızı kolaylaştıracaktır.