Besin alerjileri, bağışıklık sisteminin bazı besinlerde bulunan proteinleri zararlı olarak algılayıp bu proteinlere aşırı tepki vermesi sonucu meydana gelir. Kereviz alerjisi, polenle ilgili bir gıda alerjisidir. Genellikle huş ağacı ve/veya pelin polenine karşı mevsimsel saman nezlesi olan kişilerde meydana geldiği düşünülür, ancak herkesi etkileyebilir. Kereviz çubukları, kereviz yaprakları, kereviz tohumları, kereviz tuzu ve kereviz baharatlarının tümü alerjik reaksiyonu tetikleyebilir. Kereviz alerjileri diğerlerinden daha az yaygın olsa da, şiddetli bir reaksiyonu tetikleyebilirler. Polen duyarlılığı olan kişilerde kereviz kökü, gıda alerjisinin yaygın bir nedenidir. Kereviz, havuç, kişniş, dereotu ve maydanozu içeren Umbelliferae ailesinin bir parçasıdır. Apiumgraveolans olarak da adlandırılır, tüm dünyada yetiştirilir.
Kereviz Alerjisinin Belirtileri
Kereviz, alerjik kişilerde ışığa duyarlılığa neden olabilir ve bu da güneşe çok az maruz kaldıktan sonra cildin kabarmasına neden olabilir. Bu reaksiyon en çok toplayıcılarda, konservecilerde ve gıda mağazalarında çalışanlarda görülür. Kereviz alerjisinin tipik belirtileri ise şunları içerir:
- Vücudun herhangi bir yerinde kurdeşen,
- Yüzde, ağızda veya boğazda şişme veya kaşıntı,
- Nefes almada zorluk,
- Şiddetli astım,
- Karın ağrısı, bulantı ve kusma,
- Anafilaksi (vücudun çeşitli kısımlarını etkileyen yaşamı tehdit eden bir alerjik reaksiyon).
Anafilaksi, ciddi ve şiddetli bir reaksiyondur; acil tıbbi müdahale edilmesi gerekir.
Hassas kişilerde kereviz ayrıca alerjik kontakt dermatit, ürtiker, anjiyoödem, astım ve anafilaksiye yol açan alerjik döküntülere neden olur.
Kereviz sapı en yaygın suçlu iken, kereviz yağı ve kereviz kökünün de anafilaktik reaksiyonlara neden olduğu bildirilmiştir.
Çiğ kereviz tüketiminin, sebzeye karşı daha yüksek alerji prevalansı ile ilişkili olduğu bulunmuştur. Ayrıca polen alerjisi ile de ilişkilidir. Semptomlar hafif ağız alerjilerinden sistemik reaksiyonlara kadar değişebilir.
Kereviz Alerjisinin Teşhisi
Kereviz alerjisine sahip olup olmadığınızı doğrulama için bir alerji uzmanına gitmeniz gerekir. Alerji uzmanınız, belirtileriniz ve tıbbi geçmişinizle ilgili detaylı bir inceleme yaptıktan sonra tanıya yardımcı olması için bazı testler yapabilir. Deri delme testleri ve kan testleri alerjilerin teşhisinde sıklıkla kullanılan testlerdendir. Ancak alerji uzmanınızın yapacağı testler, belirtilerinize ve mevcut sağlık durumunuza göre değişiklik gösterebilir.
Kereviz Alerjisinin Tedavisi
Kereviz alerjiniz varsa, kerevizden kereviz içeren her türlü besinden uzak durmanız gerekir. Alerjik reaksiyon belirtilerini hafifletmek için alerji uzmanınız bazı antihistaminik ilaçlar, merhemler reçete edebilir. Bu ilaçlar belirtilerin tedavisinde etkilidir ancak bir reaksiyon oluşmasına engel olmaz. Alerjiniz şiddetliyse ve anafilaksi riski varsa, alerji uzmanınız size bir adrenalin oto enjektörü reçete edecektir ve bu ilacın kullanım detayları hakkında sizi bilgilendirecektir.
Kereviz Alerjisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kereviz antijenleri ısıya ve işlemeye karşı direnç gösterdiğinden, bu tür hassasiyete sahip kişiler, kereviz içeren çorbalar, et suları veya salata soslarında olduğu gibi kerevizin her türünden kaçınmalıdır.
Dışarıda yemek yerken, yemeğinizin kereviz içermediğinden emin olmak için, yemeği yapan kişiye ya da restoran yetkililerine malzemelerle ilgili sorular sorun ve alerjiniz hakkında bilgilendirin.
Paketli ürünleri satın alırken içerik etiketlerini inceleyin, içerik etiketi bulunmayan ya da içeriğinden şüphelendiğiniz ürünleri almayın.
Adrenalin oto enjektörünü sürekli yanınızda taşıyın ve son kullanma tarihinin geçmediğinden emin olmak için düzenli aralıklarla kontrol edin.