Sirke alerjisi, besin alerjileriyle aynı bağışıklık yanıtına neden olmayabilir. Ancak yine de sirke bazı kişilerde alerji benzeri belirtilere neden olabilir. Sirke, etanol veya şekerin fermente edilmesiyle elde edilen asidik bir çözeltidir. Sirke su, asetik asit ve az miktarda iz kimyasallar ve tatlandırıcılar içerir. Sirke genellikle turşularda, salatalarda ve bazı soslarda kullanılır. Bunun yanı sıra ev temizliğinde de kullanılan sirkenin kullanım alanı oldukça geniştir.
Sirke Alerjisine Ne Sebep Olur?
Sirkenin bileşenlerinden veya kimyasal bileşenlerinden birine karşı hoşgörüsüzlük veya hassasiyet, sirke alerjisine neden olabilir. Bu reaksiyonların belirtileri genellikle gerçek gıda alerjilerini taklit etse de tamamen aynı değildir. İnsanların duyarlı olabileceği veya hoşgörüsüz olabileceği sirke bileşenleri şunları içerir salisilatlar
- Histamin,
- Sülfitler,
- Asetik asit.
- Bu kimyasal maddeler, bazı kişilerde değişen şiddetlerde alerji benzeri belirtilere sebep olabilir.
Salisilat Duyarlılığı
Salisilatlar salisilik asit türleridir. Bazı yiyecek ve içeceklerde doğal olarak bulunurlar. Ayrıca ilaçlarda ve diğer ürünlerde sentetik formlar kullanırlar. Sirkede salisilatlar bulunurken, sirke türüne ve içeriğine bağlı olarak miktar değişebilir. Çoğu insan için salisilatlar herhangi bir belirtiye neden olmaz. Genellikle vitamin ve mineral bakımından zengin gıdalarda bulunurlar ve hatta bazı sağlık yararları bile sağlayabilirler. Ancak duyarlılığı olan kişiler, bu bileşikleri fazla tükettikten sonra belirti yaşayabilirler.
Histamin İntoleransı
Histamin, yiyecek ve içeceklerde yaygın olarak bulunan bir diğer bileşiktir. Aynı şekilde vücudunuzda da doğal olarak bulunur. Histamin intoleransı, histaminin verimli bir şekilde metabolize edilmediği bir durumdur. Bu nedenle, histamin intoleransı olan kişiler, çok fazla sirke veya diğer histamin içeren yiyecekleri yedikten sonra hafif ila şiddetli arasında değişen bir dizi yan etki yaşayabilir.
Sülfit Duyarlılığı
Sülfitler, üreticilerin gıdaların korunmasına yardımcı olmak için bazen gıda katkı maddeleri olarak kullandıkları kimyasal bileşiklerdir. Bazı türler kozmetiklerde ve ilaçlarda da bulunur. Ayrıca bazı yiyecek ve içeceklerde, özellikle şarap, bira ve sirke gibi fermente sıvılarda doğal olarak bulunurlar. Pek çok insan orta düzeyde sülfitleri herhangi bir zorluk çekmeden tolere edebilir. Bununla birlikte, sülfit duyarlılığına sahip olmak, bu bileşikleri daha fazla miktarda tükettikten sonra olumsuz yan etkiler yaşayabileceğiniz anlamına gelir. Astım veya diğer alerjileri olanların sülfit duyarlılığına sahip olma olasılığı daha yüksek olabilir. Aslında, sülfit duyarlılığının belirtilerinin çoğu astımınkilere benzerdir.
Asetik Asit İntoleransı
Asetik asit, etanol veya şekerlerin sirkeye fermantasyonunun ana yan ürünlerinden biridir. Miktar değişebilse de çoğu sirke yaklaşık %5 asetik asit içerir. Bazı araştırmalara göre, sirkenin antimikrobiyal etkileri ve bazı sağlık yararlarından asetik asit sorumludur. Çok yaygın olmasa da bazı insanlar asetik aside karşı toleranssız olabilir.
Belirtiler Nelerdir?
Bir sirke alerjisinin belirtileri, altta yatan nedene bağlı olarak değişebilir. Şiddeti de kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Sirke alerjisi veya intoleransının en sık bildirilen belirtileri şunlardır:
Salisilat duyarlılığı; astım, ishal, kurdeşen, nazal polipler, burun tıkanıklığı, şişmiş hissetme.
Histamin intoleransı; karın ağrısı, şişkinlik, tıkanıklık, kabızlık, ishal, baş dönmesi, hızlı kalp atışı, tokluk hissi, baş ağrısı, kaşıntılı cilt, hapşırma.
Sülfit duyarlılığı; astım, ishal, kurdeşen, kaşıntılı cilt, mide bulantısı, nefes darlığı, hava yolu kaslarının sıkışması, hırıltılı solunum, mide ağrısı, karıncalanma hissi.
Asetik asit intoleransı; astım, kurdeşen, burun tıkanıklığı.
Sirke Alerjisi Nasıl Yönetilir?
Sirke alerjiniz olabileceğini düşünüyorsanız, belirtilerinizin diğer olası nedenlerini ekarte etmek ve tedavi seçeneklerini tartışmak için alerji uzmanı ile görüşmeniz yararlı olacaktır. Çoğu zaman, bir sirke alerjisini yönetmek, sirkeyi diyetinizden çıkarmak veya sadece tolere edebileceğiniz küçük miktarlarda kullanmak anlamına gelir. Alerjiniz sirkedeki salisilatlar veya histamin gibi bir kimyasaldan kaynaklanıyorsa, sirkeye ek olarak diğer bazı yiyecekleri de diyetinizden çıkarmanız gerekebilir. Ne yazık ki buna bazen belirli meyve ve sebzeler gibi sağlıklı yiyecekler de dahildir.