Alerjisi olan insanların yaklaşık üçte biri kedilere ve köpeklere alerjisi olan kişilerdir. Köpek alerjisinden iki kat daha fazla insanların kedi alerjisi vardır.

Evinizde bir hayvan yaşarken alerjinizin nedenini tam olarak belirlemek zor olabilir. Bunun nedeni, evlerin benzer belirtilere neden olabilecek toz akarları gibi diğer alerjenleri içermesidir. Bir evcil hayvan alerjisini doğrulamak için bir alerji uzmanına görünmek önemlidir.

Sevdiğiniz kedinin sağlık sorunlarına neden olduğunu kabul etmek zor olabilir. Birçok insan evcil hayvanlarından kurtulmak yerine belirtilere katlanmayı tercih ediyor. Pisicik ile yaşamaya kararlıysanız, alerjinizin belirtilerini en aza indirmek için adımlar atabilirsiniz.

Randevu ve Bilgi İçin Sizi Arayalım

    phone

    Bilgi ve Randevu Hattı

    Kedi Alerjisi Nedenleri

    Genetiğin, alerjilerin gelişiminde bir rolü var gibi görünmektedir, bu da, alerjisi olan aile üyeleriniz varsa, onları deneyimleme olasılığınızın daha yüksek olduğu anlamına gelir.

    Bağışıklık sisteminiz, bakteriler ve virüsler gibi vücudunuza zarar verebilecek maddelerle savaşmak için antikorlar üretir. Alerjisi olan bir kişide bağışıklık sistemi, bir alerjeni zararlı bir şeyle karıştırır ve onunla savaşmak için antikorlar üretmeye başlar. Kaşıntı, burun akıntısı, deri döküntüleri ve astım gibi alerji belirtilerine neden olan şey budur.

    Kedi alerjileri durumunda, alerjenler kedinizin tüylerinden (ölü deri), kürkünden, tükürüğünden ve hatta idrarından gelebilir. Evcil hayvan tüylerini solumak veya bu alerjenlerle temas etmek alerjik reaksiyona neden olabilir. Evcil hayvan alerjeni partikülleri giysilerin üzerinde taşınabilir, havada dolaşabilir, mobilyalara ve yatak takımlarına yerleşebilir ve toz partiküllerinin taşıdığı ortamda geride kalabilir.

    Kedi Alerjisi Belirtileri

    Alerjene maruz kalmak için bir kedinizin olması gerekmez. Bunun nedeni insanların kıyafetlerinde de alerjenlerin dolaşabilmesidir. Duyarlılığınız veya alerjen seviyesi düşükse kedi alerjileri birkaç gün görünmeyebilir.

    Kedi alerjisinin yaygın belirtileri genellikle kedi tüyü, tükürük veya idrarla temas ettikten kısa bir süre sonra ortaya çıkar. Kedi alerjisi olan kişilerin yüzde 90’ından fazlasının tepki verdiği kedi alerjeni, kedi tükürüğünden ve derisinden gelir. Erkek kedilerde daha yüksek seviyelerde bulunur ve bakım sırasında bir kedinin kürküne aktarılır. Alerjen, gözlerinizin ve burnunuzun etrafındaki zarların şişmesine ve kaşınmasına neden olabilir, bu da genellikle göz iltihabına ve burun tıkanıklığına yol açar. Bazı kişiler alerjene yanıt olarak yüzlerinde, boynunda veya göğsünün üst kısmında kızarıklık geliştirebilir.

    Geniz akıntısına bağlı olarak devam eden öksürük gibi, tedavi edilmemiş alerjilerde yorgunluk yaygındır. Ancak ateş, titreme, mide bulantısı veya kusma gibi belirtilerin alerjiden çok bir hastalıkla ilişkili olduğu düşünülmelidir.

    Kedi alerjisi varsa ve kedi alerjenleri ciğerlerinize girerse, alerjenler antikorlarla birleşerek belirtilere neden olabilir. Bunlar nefes almada güçlük, öksürme ve hırıltıyı içerebilir. Kedi alerjileri akut astım atağına neden olabilir ve kronik astım için tetikleyici olabilir.

    Astımı olan kişilerin yüzde 30 kadarı, bir kedi ile temas ettiğinde şiddetli atak geçirebilir. Belirtileriniz rahatsız edici veya yıkıcı hale gelirse, doktorunuzla bir tedavi planı hakkında konuşmalısınız.

    Kedi Alerjisi Nasıl Teşhis Edilir?

    Kediler dahil herhangi bir alerjiyi test etmenin iki yolu vardır; deri testi ve kan testleri. İki tür cilt alerji testi vardır. Deri prick testi ve intradermal deri testi. Her iki test de hızlı sonuç verir ve kan testlerinden daha ucuzdur.

    Bazı ilaçlar cilt testini etkileyebilir, bu nedenle hangi testin sizin için en iyisi olduğunu doktorunuzla konuşun. Deri testi, test sırasında ciddi reaksiyon olasılığı nedeniyle genellikle bir alerji uzmanı tarafından yapılır.

    Kedi Alerjisi Tedavisi

    Alerjenden kaçınmak en iyisidir, ancak bu mümkün olmadığında aşağıdaki tedaviler yardımcı olabilir:

    • Antihistaminikler,
    • Kortikosteroid burun spreyleri,
    • Reçetesiz dekonjestan spreyler,
    • İmmünoterapi olarak bilinen alerji aşıları(sizi bir alerjene karşı duyarsızlaştıran bir dizi aşı).

    Tabi ki en doğrusu bunların doktor kontrolünde kullanılmasıdır.