Çocuklarda lokal anestezik alerjisi, diş tedavisi, küçük cerrahi veya başka bir işlemde bölgeyi uyuşturmak için kullanılan ilaca karşı gelişen nadir bir aşırı duyarlılık reaksiyonudur. Enjeksiyon sonrası çarpıntı, baş dönmesi, solukluk ya da bayılma yaşayan çocukların çoğunda neden gerçek alerji değildir. Korkuya bağlı vazovagal yanıt, ilaca eklenen adrenalinin etkisi, yanlışlıkla damar içine uygulama veya dozla ilişkili toksisite daha sık açıklamalardır.
Gerçek hızlı alerjide kurdeşen, göz-dudak şişliği, öksürük, hırıltı, boğazda daralma veya anafilaksi görülebilir. Ancak işlem sırasında lokal anestezik dışında lateks eldiven, klorheksidin, antibiyotik, ağrı kesici ve kullanılan dental malzemelerle de temas edilir. Olayı yalnız “lidokain alerjisi” diye kaydetmek, gerçek sorumluyu gizleyip gelecekte gerekli bütün işlemleri zorlaştırabilir.
Tanı ayrıntılı işlem kaydıyla başlar. Kullanılan lokal anesteziğin tam adı, konsantrasyonu, adrenalin içerip içermediği, uygulanan miktar ve reaksiyonun saniye-dakika zamanlaması öğrenilir. Deri testleri ve kademeli kontrollü provokasyon seçilmiş çocuklarda kullanılır; anesteziklerle provokasyon yüksek güvenlikli uzman merkezde yapılmalıdır. Evde ağız içine jel sürmek, diş hekiminde kayıt dışı küçük doz denemek veya başka bir anesteziği rastgele seçmek uygun değildir.
Lokal anestezik sonrası her reaksiyon alerji midir?
Hayır. Çocuk iğneyi gördüğünde korkabilir, ağrı hissedebilir ve vagal sinir yanıtıyla tansiyonu düşebilir. Solukluk, soğuk terleme, bulantı, kulak çınlaması, görmede kararma ve kısa süreli bayılma oluşabilir. Uzanınca hızla düzelme vazovagal reaksiyonu destekler. Bu tablo bağışıklık alerjisi değildir.
Birçok dental lokal anestezik, etkinin daha uzun sürmesi ve kanamanın azalması için adrenalin içerir. Adrenalin damar içine daha hızlı geçtiğinde çarpıntı, titreme, kaygı, sıcak basması ve baş ağrısı yapabilir. Çocuk “kalbim fırlayacak” diye tarif edebilir. Belirtiler rahatsız edici olsa da tek başına IgE aracılı alerji anlamına gelmez.
İlacın yanlışlıkla damar içine verilmesi veya çocuğun kilosuna göre yüksek toplam doz kullanılması toksik etki oluşturabilir. Ağız çevresinde uyuşma, metalik tat, kulak çınlaması, ajitasyon, konuşma bozukluğu, kasılma ve ciddi ritim sorunları gelişebilir. Bu acil tablo alerji değildir, fakat hızla tedavi edilmesi gerekir.
Panik ve hızlı soluma ağız çevresi-parmaklarda karıncalanma, göğüste sıkışma ve baş dönmesine yol açabilir. Hırıltı sanılan ses boğazdan gelebilir. Kaygı gerçek belirtiler oluşturur; “numara yapıyor” denmemelidir. Bununla birlikte kurdeşen, anjiyoödem veya ilerleyen solunum bulgusu yalnız paniğe bağlanmamalıdır.
Gerçek alerjik reaksiyon nadirdir, ancak mümkündür. Enjeksiyondan sonra kısa sürede yaygın kaşıntı, kurdeşen, şişlik, öksürük, hırıltı, tekrarlayan kusma veya dolaşım bozukluğu gelişebilir. Anafilaksi varsa kas içine adrenalin ilk tedavidir. Çocuğun reaksiyonu “lokal ilaçtı, ciddi olmaz” diye küçümsenmez.
Tıbbi uyarı: Bu içerik genel bilgilendirme amaçlıdır ve çocuğa özel tanı, test ya da diş tedavisi planının yerine geçmez. Lokal anestezi sonrası dil-boğaz şişmesi, ses değişikliği, nefes darlığı, hırıltı, tekrarlayan kusma, belirgin sersemlik veya bayılma gelişirse anafilaksi düşünülmeli, reçeteli adrenalin varsa kişisel plana göre uygulanmalı ve 112 aranmalıdır. Kasılma, bilinç bozukluğu veya ciddi ritim belirtisi toksisite açısından da acildir. Şüpheli lokal anestezik evde ya da donanımsız ortamda yeniden denenmemelidir.
Gerçek alerjinin belirtileri nelerdir?
Hızlı reaksiyon genellikle enjeksiyondan sonraki dakikalar veya ilk saat içinde başlar. Kaşıntılı ve yer değiştiren kurdeşen, göz kapağı-dudak şişliği, boğazda daralma, ses değişikliği, öksürük ve hırıltı olabilir. Cilt bulgusu bulunmaması anafilaksiyi tamamen dışlamaz.
İşlem bölgesindeki sınırlı şişlik her zaman alerji değildir. Enjeksiyonun dokuyu germesi, diş enfeksiyonu, cerrahi travma veya uyuşuk dudağın ısırılması saatler içinde lokal şişlik oluşturabilir. Alerjik şişlik çoğunlukla yalnız iğne giriş noktasıyla sınırlı kalmaz ve başka hızlı belirtilerle birleşebilir.
Gecikmiş kontakt reaksiyon özellikle yüzeysel anestezik krem, jel veya spreylerle görülebilir. Uygulanan bölgede saatler-günler içinde kaşıntılı egzama, kızarıklık ve kabarcık gelişebilir. Benzokain gibi ester yapılı topikal anestezikler bu açıdan önemlidir. Bu tablo enjeksiyonla oluşan hızlı anafilaksiden farklı değerlendirilir.
İşlemden bir gün sonra yüzde şişme diş enfeksiyonu veya cerrahi ödem olabilir. Ateş, tek taraflı ağrı, kötü tat, irin ve giderek artan hassasiyet enfeksiyonu düşündürür. Alerji şurubu verip beklemek enfeksiyon tedavisini geciktirebilir.
Anafilakside birden fazla sistem hızla etkilenebilir. Kurdeşenle solunum, şişlikle tekrarlayan kusma veya ani dolaşım belirtisi birlikteyse adrenalin gecikmemelidir. Antihistaminik kaşıntıyı azaltabilir, fakat boğaz ve tansiyon sorununu tedavi etmez.
Reaksiyon sırasında çocuğun rengi ve nabız özelliği ipucu verir. Vazovagal olayda solukluk, soğuk ter ve yavaş nabız; alerjik şokta kızarma veya soluklukla hızlı nabız görülebilir. Yine de aile nabız ölçerek kesin tanı koymaya çalışmamalı; sağlık ekibi hava yolu, solunum ve dolaşımı birlikte değerlendirmelidir.
Reaksiyondan lokal anestezik dışında ne sorumlu olabilir?
Dental kartuşta lokal anestezik etken maddenin yanında adrenalin ve bunu korumaya yarayan sülfit bulunabilir. Adrenalinin farmakolojik etkisi çarpıntı yapabilir; sülfit duyarlılığı seçilmiş hastalarda, özellikle bazı astımlılarda sorun olabilir. Bu iki durum “tüm lokal anesteziklere alerji” anlamına gelmez.
Çok dozlu bazı ürünlerde koruyucu maddeler bulunabilir. Metilparaben gibi yardımcı maddeler geçmişte daha sık gündeme gelmiştir. Testte mümkünse katkısız ve adrenalinsiz preparat kullanılması, etken maddeyle yardımcı bileşenin ayrımına yardım eder. Kullanılan gerçek ürünün prospektüsü incelenmelidir.
Klorheksidin ağız ve cilt antiseptiği, jel, gargara veya kaplı tıbbi malzemede bulunabilir. Hızlı kurdeşen ve anafilaksi yapabilen önemli bir gizli tetikleyicidir. İşlem notunda yalnız iğne ilacı yazılıysa klorheksidin teması gözden kaçabilir.
Lateks eldiven, lastik örtü ve bazı dental parçalar duyarlı çocukta reaksiyon oluşturabilir. Çoklu ameliyat geçiren, spina bifidası olan veya sağlık çalışanı ailesinde yoğun lateks teması bulunan çocuklarda risk öyküsü ayrıca alınır. Lateks içermeyen işlem planı gerekiyorsa önceden hazırlanır.
Antibiyotik, ağrı kesici, sedatif, dezenfektan ve ölçü malzemesi aynı seansta kullanılabilir. Dudak kremi veya florür ürünü de temas reaksiyonu yapabilir. Olayın gerçek sorumlusunu bulmak için dental işlem çizelgesi, kullanılan kartuş ve malzemelerin isimleri istenir.
Uyuşukluk sonrası dudak veya yanak ısırılması, birkaç saat sonra şişlik ve yara yapabilir. Çocuk acı hissetmediği için dokuyu fark etmeden zedeleyebilir. Bu lezyon lokal anestezik alerjisi değildir. Tedavi sonrası uyuşukluk geçene kadar çiğneme ve sıcak yiyeceklere dikkat edilir.
Alerji, bayılma, adrenalin etkisi ve toksisite nasıl ayrılır?
Zamanlama tek başına yeterli olmasa da önemli bir başlangıçtır. İğne görülür görülmez, ilaç verilmeden önce solan ve bayılan çocukta vazovagal mekanizma daha olasıdır. Enjeksiyon anında başlayan metalik tat ve nörolojik belirtiler damar içi uygulama veya toksisiteyi düşündürür. Dakikalar içinde kurdeşen ve şişlik alerji lehinedir.
| Özellik | Gerçek hızlı alerji | Vazovagal reaksiyon | Adrenalin etkisi | Lokal anestezik toksisitesi |
|---|---|---|---|---|
| Tipik başlangıç | İlaçtan sonra dakikalar içinde | İğne/ağrı/korkuyla, bazen ilaçtan önce | Enjeksiyon sırasında veya hemen sonra | Doz veya damar içi geçişle hızlı |
| Cilt | Kurdeşen, kızarma, şişlik olabilir | Soluk ve soğuk terli | Solukluk veya kızarma olabilir | Genellikle ürtiker yok |
| Kalp-nabız | Çoğunlukla hızlı, dolaşım bozulabilir | Sıklıkla yavaşlama | Çarpıntı ve hızlı nabız | Ritim değişikliği olabilir |
| Diğer ipucu | Boğaz, hırıltı, kusma | Bulantı, görmede kararma, uzanınca düzelme | Titreme, kaygı, baş ağrısı | Metalik tat, kulak çınlaması, kasılma |
| Temel acil yaklaşım | Adrenalin ve 112 | Uzanma, izlem, neden değerlendirmesi | İzlem ve doz/uygulama incelemesi | Acil toksisite tedavisi |
Panik atağı bu tablolardan biriyle birlikte olabilir. Çocuk kalp çarpıntısını hissedince daha hızlı soluyabilir ve belirtiler büyüyebilir. Kaygının bulunması ilk farmakolojik veya alerjik olayı yok saydırmaz. Kayıtta hangi belirtinin önce başladığı önemlidir.
Astım atağı işlem stresi veya aerosol maruziyetiyle tetiklenebilir. Hırıltı ve öksürük olur, fakat kurdeşen ve şişlik beklenmez. Besin ya da ilaç alerjisiyle beraber solunum bulgusu varsa anafilaksi yaklaşımı gerekir. Rahatlatıcı inhaler adrenalinin yerine kullanılmaz.
Burada iki farklı “adrenalin” kullanımını karıştırmamak gerekir. Lokal anestezik kartuşuna eklenen düşük miktar çarpıntı ve titreme yapabilir; anafilakside kas içine verilen adrenalin ise hayat kurtaran temel tedavidir. Çocuk önceki diş işleminde çarpıntı yaşadı diye gerçek anafilakside adrenalinden kaçınılmaz. Dental kartuş tercihi ayrıca planlanır, acil tedavi kararı anafilaksi bulgularına göre verilir.
Lokal anestezi sonrası yalnız uyuşukluğun uzun sürmesi alerji değildir. Sinir hasarı, enjeksiyon yeri veya ilacın farmakolojik süresiyle ilişkili olabilir. Yeni güç kaybı, devam eden his bozukluğu veya şiddetli ağrı diş hekimi ve ilgili branş tarafından değerlendirilir.
Olaydan sonra hangi bilgiler kaydedilmelidir?
Lokal anesteziğin ticari ve etken madde adı, konsantrasyonu, kartuş sayısı ve adrenalin oranı yazılmalıdır. “Diş iğnesi” ifadesi tanı koydurmaz. Kartuşun veya kutunun fotoğrafı, lot numarası ve son kullanma tarihi ciddi olaylarda yararlı olabilir.
İlacın saat kaçta uygulandığı ve ilk belirtinin kaç dakika sonra başladığı belirlenir. İğne görülmeden önce başlayan solukluk ile enjeksiyondan on dakika sonra gelişen kurdeşen aynı değildir. Belirtilerin sırası, çocuğun pozisyonu ve ne kadar sürdüğü kaydedilir.
İşlemde kullanılan antiseptik, lateks, dental örtü, dolgu malzemesi, antibiyotik, ağrı kesici ve sedasyon ilacı listelenir. Anestezi ya da diş hekimi formunun kopyası istenir. Aynı anda çoklu madde kullanıldıysa tek bir suçlu varsayılmaz.
Uygulanan acil tedavi ve yanıt yazılır. Çocuğun uzanınca mı, adrenalin sonrası mı veya yalnız bekleyince mi düzeldiği mekanizma için ipucudur. “Bir iğne daha yaptılar” ifadesi yetersizdir; ilacın adı ve dozu hastane kaydından bulunur.
Daha önce sorunsuz kullanılan lokal anestezikler ve sonradan yapılan işlemler önemlidir. Artikaine reaksiyon şüphesi olup lidokaini daha sonra tolere eden çocukta bu bilgi alternatif planını etkiler. Bununla birlikte aile aynı sonucu göstermek için başka diş işleminde habersiz deneme yaptırmamalıdır.
Rapor “lokal anestezik alerjisi” diye genel kalmamalıdır. Şüpheli veya doğrulanmış etken, reaksiyon tipi, yapılan testler, güvenli bulunan preparat ve katkı maddesi gereksinimi açıkça yazılmalıdır. Böyle bir kayıt sonraki diş tedavisini ertelemek yerine güvenle planlamayı sağlar.
Lokal anestezik alerjisi testleri nasıl yapılır?
Testten önce reaksiyonun alerjiyle uyumlu olup olmadığı değerlendirilir. Yalnız iğne korkusuyla bayılan her çocuğa geniş anestezik paneli gerekmez. Kurdeşen, şişlik veya solunum bulgusu olan; gelecekte işlem gerektiren çocukta test daha anlamlıdır.
Deri prick testi genellikle katkısız veya uygun seçilmiş preparatla başlar. Sonuç negatifse belirli seyreltilerde intradermal test kullanılabilir. Çok yüksek yoğunluk tahrişe bağlı yalancı pozitiflik yapabileceğinden standart protokol gerekir. Adrenalin içeren preparat cilt yanıtını değiştirebilir ve test için çoğunlukla tercih edilmez.
Lokal anesteziklere özgü rutin kan IgE testleri yaygın ve güvenilir değildir. Total IgE tanı koymaz. Bazofil aktivasyon testi araştırma veya seçilmiş uzman laboratuvar koşullarında yardımcı olabilir, fakat negatif sonuç tek başına güvenli kullanım izni vermez.
Deri testleri negatif kaldığında subkutan kademeli provokasyon, gerçek toleransı değerlendiren temel aşamadır. Küçük dozlardan klinik doza doğru ilerlenir ve çocuk gözlenir. Anesteziklerle provokasyonun yalnız yüksek derecede uzmanlaşmış, acil tedavi olanaklı merkezlerde yapılması önerilir.
İntradermal testte enjeksiyonun kendisi küçük bir kabarıklık oluşturur; sonuç belirli sürede çevresindeki artışa göre okunur. Tahriş edici yoğunluk veya yanlış karşılaştırma yalancı pozitif sonuca yol açabilir. Bu nedenle fotoğrafını aile grubunda yorumlamak veya yalnız “kızardı” demek yeterli değildir. Negatif cilt testinin ardından provokasyon yapılmasının nedeni, gerçek klinik toleransın ciltteki küçük yanıtla bütünüyle gösterilememesidir.
Geç başlayan kontakt dermatit şüphesinde yama testi kullanılabilir. Özellikle benzokain gibi topikal ester anestezikler ve dental ürün bileşenleri değerlendirilebilir. Yama testi hızlı anafilaksi riskini dışlayan bir test değildir. Hangi seri ve maddelerin seçileceği öyküye göre belirlenir.
Antihistaminiklerin testten önce kesilme süresi merkezce bildirilir. Aile ilacı kendi kararıyla bırakmaz. Aktif astım, ateşli hastalık veya yakın zamanda ağır reaksiyon varsa test ertelenebilir. Çocuğa işlem yaşına uygun anlatılır; korku belirtilerinin azaltılması test yorumunu kolaylaştırır.
Provokasyon testi neden uzman merkezde yapılmalıdır?
Lokal anestezik provokasyonu, şüpheli maddenin kontrollü olarak cilt altına artan dozlarla uygulanmasıdır. Amaç yalnız alerjiyi doğrulamak değil, gelecekte diş ve cerrahi işlemlerde kullanılabilecek güvenli bir seçenek bulmaktır. Son aşama gerçek kullanım dozuna yaklaşmadan yalnız küçük test dozu toleransı yeterli sayılmayabilir.
İşlem sırasında nabız, tansiyon, solunum ve cilt bulguları izlenir. Çocuğun baş dönmesi olduğunda rengi, pozisyonu ve kalp hızı değerlendirilerek vazovagal yanıtla alerji ayrılır. Kurdeşen, objektif şişlik veya bronş daralması gelişirse test durdurulur ve acil tedavi verilir.
Provokasyon için mümkünse adrenalinsiz ve koruyucusuz preparat seçilmesi, lokal anestezik etken maddeyi değerlendirmeyi kolaylaştırır. Daha sonra klinik işlemde adrenalinli ürün gerekecekse bu bileşen ayrıca planlanır. Test edilen şişe ile diş hekimindeki kartuşun içerikleri karşılaştırılmalıdır.
Anafilaksi öyküsü, kontrolsüz astım, ciddi kalp hastalığı veya başka riskler test ortamını ve basamaklarını değiştirir. Çocukta gerekli damar yolu, ilaç ve resüsitasyon ekipmanı hazır tutulur. Donanımsız diş kliniğinde “biraz yapıp beklemek” tanısal provokasyon değildir.
Test negatifse kullanılan ilacın tam adı, üretim formu, toplam doz ve gözlem süresi rapora yazılır. “Lidokain testi negatif” demek katkı maddesi ve uygulama ayrıntısını göstermeyebilir. Raporda gelecekte kullanılacak alternatif ve kaçınılacak ürünler ayrı belirtilir.
Gecikmiş belirti için aileye sonraki saat ve günlerde neyi izleyeceği anlatılır. Evde yeni doz verilmez; yalnız test sonrası gözlem sürdürülür. Fotoğraf ve başlangıç saati merkeze bildirilir. Birkaç gün sonra oluşan temas dermatiti hızlı alerjiyle karıştırılmaz.
Amide ve ester lokal anestezikler arasında nasıl seçim yapılır?
Lokal anestezikler kimyasal olarak amide ve ester gruplarına ayrılır. Lidokain, artikaine, prilokain, mepivakain ve bupivakain amide grubundadır. Benzokain, prokain ve tetrakain ester grubuna örnektir. Grupların metabolizması ve alerji örüntüsü farklı olabilir.
Ester anestezikler para-aminobenzoik asitle ilişkili metabolitler nedeniyle alerjiyle daha sık ilişkilendirilmiştir. Amide grubu gerçek IgE alerjisi çok nadirdir, fakat imkânsız değildir. Bir amide reaksiyon şüphesi bütün amide ilaçların otomatik yasaklanması anlamına gelmez.
Aynı grup içinde çapraz reaksiyon olasılığı yapıya göre değişir. Özellikle amide anestezikler arasında güvenli alternatif öyküden tahmin edilmek yerine testle doğrulanabilir. Ester ve amide grupları arasında bağışıklık çapraz reaksiyonu beklenmese de ürünlerdeki ortak yardımcı maddeler aynı reaksiyonu taklit edebilir.
Artikainin adında “-kain” bulunması bütün “kain” ilaçlarla aynı alerjiye yol açacağını göstermez. İsim benzerliği kimyasal yapı ve yan ürün bilgisinin yerine geçmez. Diş hekimi, çocuk alerji uzmanının raporunda test edilen gerçek preparatı kullanmalıdır.
Adrenalinsiz ürün testte güvenli bulunmuşken klinik işlemde adrenalinli kartuş planlanıyorsa sülfit ve adrenalin etkisi ayrıca değerlendirilir. Çarpıntı korkusu olan çocukta düşük stresli uygulama, uygun enjeksiyon tekniği ve aspirasyon gibi diş hekimliği önlemleri yararlıdır. İlaç seçimi yalnız alerjiye göre değil, işlemin gerektirdiği anestezi süresine göre de yapılır.
Topikal benzokain reaksiyonu enjeksiyonluk lidokain alerjisi anlamına gelmeyebilir. Bunun tersi de geçerlidir. Ağız içi jel, boğaz spreyi, diş çıkarma ürünü ve yara kremi ayrı kaynaklardır. Aile reçetesiz topikal anestezikleri aynı sınıf sanarak kullanmamalıdır.
Benzokain ve bazı lokal anestezikler nadiren methemoglobinemi adı verilen, kanın oksijen taşımasını bozan toksik bir tabloya da yol açabilir. Dudaklarda veya ciltte gri-mavi renk, nefes darlığı, halsizlik ve ölçülen oksijenin düzelmemesi görülebilir; ürtiker şart değildir. Bu durum alerji değildir fakat acildir. Özellikle küçük çocukta diş çıkarma jeli veya ağız spreyi önerilen miktarın dışında kullanılmamalı, renk değişikliğinde 112 yardımı alınmalıdır. Oksijen cihazında düşük değer görülürse evde beklenmemeli ve kullanılan ürünün ambalajı sağlık ekibine götürülmelidir.
Gelecekteki diş ve cerrahi işlemler nasıl planlanır?
Gerekli diş tedavisi sırf belirsiz alerji etiketi nedeniyle süresiz ertelenmemelidir. Enfeksiyon ve ağrı büyüdükçe işlem daha karmaşık hâle gelebilir. Planlı test, güvenli anesteziği önceden belirler ve acil diş ağrısında rastgele karar verilmesini önler.
Uyuşturmanın yetersiz yapılması da çözüm değildir. Ağrı ve korku vazovagal bayılmayı, hızlı solumayı ve ani hareketi artırabilir; işlem güvenliğini bozabilir. “Alerji olmasın” diye anestezisiz diş tedavisi uygulamak yerine, toleransı doğrulanmış preparatla yeterli ağrı kontrolü sağlanmalıdır. Çocuk diş hekimi davranış yönetimi, mola ve gerektiğinde uygun sedasyon seçeneklerini ayrıca planlar; sedasyon ilaçları lokal anestezik alerji testinin yerine geçmez.
Diş hekimine test raporu işlemden önce gönderilir. Kullanılacak kartuşun tam içeriği raporla karşılaştırılır. Lateks veya klorheksidin şüphesi varsa alternatif malzeme hazırlanır. Acil ilaçlar ve çocuk için uygun resüsitasyon ekipmanı erişilebilir olmalıdır.
Vazovagal eğilimi olan çocuk aç bırakılmamalı; işlem öncesi beslenme talimatı sedasyon planına göre verilmelidir. Uzun bekleme ve iğnenin gösterilmesi kaygıyı artırabilir. Çocuk yatar pozisyonda, yaşına uygun davranış yönetimiyle tedavi edilebilir. Bu önlemler alerji testinin yerine geçmez, fakat alerji dışı tepkileri azaltır.
Adrenalin etkisi yaşamış çocukta tamamen adrenalinsiz ürün her işlem için en iyi seçenek olmayabilir. Kanama kontrolü ve anestezi süresi açısından diş hekiminin gereksinimi değerlendirilir. Düşük konsantrasyon, yavaş enjeksiyon ve damar içine girişi önleyen teknikler planlanabilir. Karar çocuk diş hekimi ve alerji uzmanıyla birlikte verilir.
Sedasyon veya genel anestezi gerektiğinde olay yalnız lokal anesteziyle sınırlı kabul edilmez. Önceki işlemde kullanılan bütün ilaç ve malzemeler anestezi ekibine sunulur. Ameliyat sırasında çoklu ajan kullanımı için ayrı perioperatif alerji değerlendirmesi gerekebilir.
İşlem sonrası uyuşukluk geçene kadar çocuk dudak ve yanağını ısırmaması için gözetilir. Çok sıcak yiyecek-içecek verilmez. Lokal travma şişliğiyle alerji karıştırılmaması için beklenen uyuşukluk süresi ve hangi bulguda aranacağı aileye anlatılır.
Acil durumda ve sonraki takipte ne yapılmalıdır?
İşlem sırasında hızlı kurdeşen, dil-boğaz şişmesi, hırıltı, tekrarlayan kusma veya dolaşım bozukluğu gelişirse anafilaksi tedavisi başlatılır. Kas içine adrenalin dış-orta uyluğa uygulanır, 112 çağrılır ve çocuk yürütülmez. Dental işlem hemen durdurulur ve kullanılan maddeler saklanır.
Bayılan çocuk güvenli biçimde yatırılır, hava yolu ve dolaşımı değerlendirilir. Vazovagal olduğu düşünülse bile düzelme gecikiyorsa, solunum belirtisi veya kurdeşen varsa anafilaksi dışlanmalıdır. “Daha önce de bayılmıştı” yeni olayı otomatik açıklamaz.
Kasılma, bilinç değişikliği, metalik tat sonrası hızla kötüleşme veya ciddi ritim belirtisinde lokal anestezik sistemik toksisitesi düşünülür. Sağlık ekibi ileri yaşam desteği ve gerekiyorsa lipid emülsiyon tedavisini protokole göre uygular. Bu tabloya alerji şurubuyla müdahale edilmez.
Olaydan sonra mümkünse serum triptazı uygun zamanda alınabilir; normal sonuç anafilaksiyi kesin dışlamaz. Bazal ölçüm daha sonra gerekebilir. Kan almak tedaviyi geciktirmez. Dental kayıt, anestezik kartuş ve bütün ek maddeler alerji değerlendirmesine götürülür.
Takipte yalnız suçlu ilacı bulmak değil, kullanılabilecek bir alternatifi kanıtlamak hedeflenir. Çocuk ve aileye yazılı rapor verilir. Sağlık kayıtlarındaki “tüm lokal anesteziklere alerji” etiketi, test sonucuna göre düzeltilir. Yanlış uyarının kalması gelecekteki tedaviyi yine geciktirir.
Çocuk büyüdükçe raporunu ve güvenli ilacın adını öğrenmelidir. Telefon sağlık kaydı ve basılı belge güncel tutulur. Yeni işlemde farklı ticari preparat kullanılacaksa içeriği yeniden karşılaştırılır; yalnız etken adının aynı olması yardımcı maddelerin de aynı olduğunu göstermez.
Çocuklarda lokal anestezik alerjisi hakkında sık sorulan sorular
Diş iğnesinden sonra bayılmak alerji midir?
Çoğu kez vazovagal yanıtla ilişkilidir; solukluk, soğuk terleme ve uzanınca düzelme görülür. Kurdeşen, şişlik veya solunum belirtisi varsa alerji ayrıca değerlendirilir.
Lokal anestezikteki adrenalin çarpıntı yapar mı?
Evet. Adrenalin hızlı emildiğinde çarpıntı, titreme ve kaygı yapabilir. Bu farmakolojik etki tek başına lokal anestezik alerjisi anlamına gelmez.
Lidokain alerjisi bütün uyuşturucu iğneleri yasaklar mı?
Hayır. Gerçek sorumlu etken, yardımcı madde ve çapraz reaksiyon testle ayrılır. Başka bir amide veya ester anestezik güvenli bulunabilir.
Lokal anestezik alerjisinin kan testi var mı?
Rutin ve güvenilir bir spesifik IgE kan testi yoktur. Tanı öykü, deri testleri ve yüksek güvenlikli merkezde kademeli provokasyonla değerlendirilir.
Test doğrudan diş kliniğinde yapılabilir mi?
Tanısal provokasyon donanımsız diş kliniğinde yapılmamalıdır. Anestezik ilaç yükleme testi, acil tedavi olanağı bulunan uzmanlaşmış alerji merkezinde uygulanır.
Benzokainli jel alerjisi lidokain enjeksiyonunu etkiler mi?
İki ilaç farklı gruplarda olabilir ve otomatik çapraz alerji beklenmez. Yine de reaksiyon tipi ile ürün yardımcı maddeleri incelenmeli, güvenli seçenek testle belirlenmelidir.
Klorheksidin veya lateks reaksiyonun nedeni olabilir mi?
Evet. Dental işlemde antiseptik, eldiven ve başka malzemeler hızlı alerji yapabilir. Bütün temasların adı ve saati değerlendirmeye dâhil edilmelidir.
Negatif testten sonra diş tedavisi güvenle yapılır mı?
Test edilen preparat ve doz raporlanırsa işlem buna göre planlanabilir. Diş hekimi gerçek kartuş içeriğini kontrol etmeli ve standart acil hazırlığını sürdürmelidir.
Belirsiz “diş iğnesi alerjisi” yerine doğrulanmış bir seçenek gerekir
Çocuklarda lokal anestezik alerjisi değerlendirilirken iğne sonrası her belirti aynı sepete konmamalıdır. Solukluk ve yavaş nabızlı vazovagal bayılma, adrenalin kaynaklı çarpıntı, toksisite ve gerçek kurdeşen-anjiyoödem birbirinden farklı tedavi gerektirir. İşlemdeki klorheksidin, lateks ve yardımcı maddeler de unutulmamalıdır.
İyi bir değerlendirme yalnız “alerji var mı?” sorusunu değil, “çocuk bundan sonraki işlemlerde hangi gerçek ürünü güvenle kullanabilir?” sorusunu yanıtlar. Deri testi ve uzman merkezdeki kademeli provokasyonla bulunan seçenek rapora işlendiğinde gerekli diş tedavisi korkuyla ertelenmez. Böylece nadir ama ciddi alerji korunurken, çok daha sık görülen bayılma ve farmakolojik etkiler de ömür boyu yanlış etikete dönüşmez.
Diş veya cerrahi işlem sonrasında yaşanan olayın kaydında kullanılan lokal anesteziğin adı kadar antiseptik, lateks, antibiyotik ve sakinleştirici ilaçlar da bulunmalıdır. Böylece bir sonraki girişim öncesi değerlendirme somut veriye dayanır; bütün lokal anestezikleri kapsayan belirsiz bir yasak oluşturulmaz.

Bu içerik, Prof. Dr. Ahmet Akçay tarafından tıbbi doğruluk, güncellik ve bilimsel uygunluk açısından hazırlanmış veya gözden geçirilmiştir.
Prof. Dr. Ahmet Akçay’ın Özgeçmişini İnceleyin →Son güncelleme: 30 Eylül 2026

