Çocuğunuzda gördüğünüz belirtiler sonucunda alerji testi yapılması gerekiyor. Ama çocuklarda alerji testleri hakkında kafanızda bir çok soru işareti var. Kaç yaşında yapılmalı? Hangi doktor yapmalı? Nasıl yapılıyor? Çocuğumun canı acıyacak mı? Kandan mı yapılmalı ciltten mi? Kafanızdaki tüm soruları kaldırmak için bu yazıyı sizler için yazdık.

Alerji testlerini hangi uzman yapmalıdır?

Alerji testleri çocuk alerji uzmanları tarafından veya çocuk alerji uzmanının sorumluluğunda hemşire tarafından yapılmalıdır. Peki neden bu kadar önemli çocuk alerji uzmanının yapması? Alerji testi tek başına teşhis koyduramaz. Alerji testleri doğru teknikle ve doğru alerjenlerle yapılmalı ve çocuk alerji uzmanları tarafından hastanın belirtilerine göre değerlendirilerek teşhis konulmalıdır. Bir çok farklı branşlar bu testi yapmaya çalışmakta ancak bu testlerin yapılmasının eğitimi almadan bu testleri yapmak yanlış sonuçlara ve çocuğun hayatını riske atmaya neden olabilir. Bu nedenle alerji testini yapan kişinin çocuk alerji uzmanı olduğundan emin olmalısınız.

Çocuklarda alerji testleri hangi yaşta yapılır?

Belki 5 yaşından önce alerji testi yapılamayacağını duydunuz. Üstelik bunu doktorunuz söyledi. Ancak bu bilgi yanlıştır. Bazı doktorlar da bunu yanlış bilmektedirler. Bu test alerjinin nelere bağlı olduğunu tespit etmek için yapılmaktadır. 3 aydan büyük her hasta için yapılabilmektedir. Genellikle gıda testleri 3 aydan sonra, astım ve alerjik nezle için alerjen testleri 2 yaşından sonra yapılmaktadır. Bu test alerji bölümünün olduğu merkezlerde yapılmalıdır. Çok nadir de olsa alerji testleri ciddi alerjik şoka neden olabildiği için gerekli müdahale konusunda tecrübeli uzmanların ve ekipmanın olduğu merkezlerde yapılmalıdır. Bu testi yapmayı düşünen doktorlara alerji uzmanlık belgesini sormanız uygun olur. Testin uygulanabilmesi için onay formu okunmalı ve imzalanmalıdır.

Randevu ve Bilgi İçin Sizi Arayalım

    phone

    Bilgi ve Randevu Hattı

    Alerji deri testleri nelerdir?

    Alerjiniz olup olmadığını belirleyen ve deride uygulanan testlerdir. Kısa sürede uygulanır, emniyetlidir ve sonuçları güvenilir olması nedeni ile en fazla tercih edilen alerji tanı yöntemidir.

    Hangi durumlarda uygulanır?

    Bu test size şikayet ve belirtileriniz alerjik bir hastalığı düşündürüyor ise uygulanacaktır (astım, alerjik nezle, alerjik egzama, ürtiker (dabaz, kurdeşen), arı alerjisi ya da besin alerjisi gibi).

    Alerji testi yapılmadan önce nelere dikkat etmeliyim?

    Test yapılmadan 10 gün önce almayı kesmeniz gereken ilaçlar vardır. Bunlar:

    -Ağızdan alınan ilaçlar, antihistaminikler (zyrtec, aerius, zaditen gibi),
    -İmipramin ve phenothiazine içerikli antidepresanlar (3 hafta önce kesilmelidir),
    -Öksürük şurupları, burundan alınan ilaçların ve nefesle alınan salbutamol, flix. gibi ilaçların kesilmesine gerek yoktur. Uzun süreli ağızdan alınan pre benzeri ilaçlar da kullanıyor olmamak gereklidir. Doktorunuza danışmadan ağızdan ilaç alınmamalıdır. Alındığı taktirde test sonuçları anlamını yitirmektedir.
    Ayrıca başka nedenlerle kullandığınız ilaçları (bitkisel ürünler dahil) varsa, doktorunuza söylemelisiniz.

    Alerji testleri nasıl uygulanır?

    Alerji testleri 3 ayrı yöntemle uygulanır:

          1. Çizme Testi (Prick Test): Önkolunuzun iç kısmına 1 damla alerjen damlatılacak  ve steril bir lanset ile (metalden yapılmış sivri uçlu             bir tıbbi malzeme) derinizde bir çizik oluşturulacaktır. Kullanılacak alerjen sayısı fazla ise uygulama sırt bölgenizde  de yapılabilir.

    1. Deri İçi Test (İntradermal Test): Sıvı haldeki çok az miktarda alerjen, çok ince bir iğnesi olan enjektörle derinizin içine verilir (enjekte edilir). Kullanılacak alerjen sayısına göre kolunuz  veya sırtınız tercih edilebilir.
    2. Yama Testi (Patch Test): Bu yöntemde alerjenler yapışkan bant üzerine yerleştirilmiş küçük metal kuyucuklar içine konularak sırtınıza yapıştırılacaktır.

    Her bir test 5-10 dakika gibi kısa bir süre içinde tamamlanır. Hangi testin kullanılacağı hastanın şikayetlerine göre uzman doktor tarafından belirlenir.

    Alerji testlerinde hangi alerjenler kullanılır?

    “Alerjen” alerjiye neden olan madde demektir. Alerji deri testlerinde çizme ve deri içi testte ev tozu akarları, polenler, küf mantarları, kedi ve köpek alerjenleri, besin alerjenleri, lateks (doğal kauçuk), arı venomu alerjenleri ile yama testinde temas yolu ile reaksiyon oluşturan maddeler kullanılır.
    Hangi alerjenlerin kullanılacağı şikayetlerinize göre doktorunuz tarafından belirlenecektir. Ayrıca, çizme ve deri içi testlerde, sonuçlarınızın doğru olarak yorumlanması için bir pozitif kontrol (histamin) ve bir de negatif kontrol (alerjen içermeyen madde) kullanılacaktır.

    Alerji Testi Uygulama Metodu

    1.  Ön kol veya sırttan yapılır. Bu bölgeler temizlenir ve çizilir.
    2.  Alerjenler damlatılır.
    3.  Lansetle çizilir.
    4.  15-20 dakika sonra değerlendirilir.

    Alerji testlerini kandan yaptırsak olur mu?

    Alerji testleri genelde kandan yapılması ciltten yapılmasına göre daha kötü ve yanlış sonuçlar vermektedir. Sadece gıda alerjilerinde cilt testleriyle birlikte değerlendirilmesi daha doğru yorumlama sağlayabilir. Bazı nadir durumlarda cilt testi yerine kan testi gerekebilir. Bu durumlar:

    -Ciltte yaygın alerji olması,
    -Cilt testini etkileyen ilaçları kesmek mümkün değilse.

    Prof. Dr. Ahmet Akçay