Herhangi bir ilaç alındıktan sonra ilaca karşı vücudun istenmeyen ve beklenmeyen bir reaksiyon göstermesidir. İlaç alımından sonra ortaya çıkan tüm istenmeyen belirtiler ilaç alerjisi değildir. Bu nedenle kesin tanıyı ancak bu konuda uzman hekimler koyabilir.

İlaç alerjisinin hafifi kaşıntı gibi belirtileri olabildiği gibi ölüme neden olabilecek kadar ciddi alerjik şoka da neden olabilmektedir. Bu nedenle ilaç alerjisi belirtilerinin tespiti teşhis konulmasında çok önemlidir. Belli başlı belirtilerini şöyle sıralayabiliriz:

Randevu ve Bilgi İçin Sizi Arayalım

    İlaç Alerjisi Belirtileri

    • İlaç alerjisinde en sık görülen belirtiler, deride kaşıntılı döküntü olmasıdır. Bu kaşıntılı döküntüye ürtiker de denilmektedir. Göz kapaklarında ve dudakta şişme görülebilir, eklemlerde ağrılı şişme görülebilmektedir.
    • Damar iltihabı dediğimiz vaskülit ve serum hastalığı da ilaç alerjisinin belirtisi olabilir.
    • Bazen deride ve ağız içinde ciddi döküntü ve soyulmalar ile gide Steven Johnson sendromu, toksik epidermal nekroliz gibi ciddi cilt döküntüleri yapabilir.
    • İlaç yan etkisinin tek belirtisi ateş de olabilir. İlaca bağlı ateş genellikle ilacın kesilmesinden 48-72 saat sonar ateşin düzelmesi ile anlaşılmaktadır.

    -Serum hastalığı ise ilaç alımından 6 ile 21 gün sonra ateş, halsizlik, ciltte döküntüler, eklem ağrısı ve lenf bezlerinde büyüme şeklinde belirti vermektedir.

    -Bazen de  ciddi ilaç alerjilerinde nefes sıkışması, tansiyon düşüklüğü, kramp tarzında karın ağrısı şeklinde alerjik şoka neden olarak ölüme neden olabilir.

    İlaç Alerjisi Testi

    Aşağıdaki belirtileri olanların ilaç alerjisi yönünden incelenmesi gerekmektedir;

    -İlaç alımından sonra vücutta kaşıntı, kızarıklık, dudakta, dilde veya vücudun herhangi bir yerinde şişlik oluyorsa,
    -İlaç alımından sonra tansiyon düşmesi, kalpte çarpıntı, karın ağrısı oluyorsa,
    -İlaç alımından hemen sonra vücutta kırmızı döküntülerle birlikte kaşıntı oluyorsa,
    -Bu belirtileri ilaç alımından sonra 10 gün içinde oluyorsa,
    -Tansiyon ilaçları alımından sonra 3 ay içinde alerjik reaksiyon olmuşsa,
    -İlaç alımından sonra 3 hafta içinde ateş, halsizlik, vücutta döküntü, eklem ağrısı ve lenf bezlerinde büyüme oluyorsa,
    -Her ilaç alımından sonra ateş oluyorsa,
    -Asetil salisilik asit gibi paresataomol dışındaki ağrı kesiciler alımından sonra nezle, kaşıntı, vücutta şişlik oluyorsa…

    İlaç Alerjisi Kaşıntı Nasıl Geçer

    Tüm bu ilaç alerjisi belirtileri  doğumdan 18 yaşına kadar çocuklarınızda oluyorsa  çocuk alerji uzmanı tarafından incelenmesi gerekir.

    İlaç alerjisi sıklığı nedir?

    Çocuklarda yetişkinlere göre daha az görülmektedir. Hastanede yatan hastalarda %2’dir.

    İlaç alerjisi teşhisi nasıl konur?

    Değişik ilaçlar ile değişik yollarla alerji olduğu için tanısı oldukça güçtür. Bir kaç yöntem birlikte değerlendirilerek tanıya ulaşılmaya çalışılır.

    Öykü
    Tanıda ilk basamak hasta tarafından hekime aktarılan bilgilerdir. Burada hastanın ilaç alımı ile alerjik tepki arasındaki ilişkiyi iyi kurması gereklidir. Tepkinin ilacın hangi dozunda, ne kadar süre sonra çıktığı ve özellikleri detaylandırılmalıdır.

    Testler
    Genel inanışın tersine belirli bir cilt testi veya kan testi ile bir hastanın hangi ilaçlara alerjisi olduğu tayini yapılamaz!
    Hastanın anlattıkları doğrultusunda şüphe uyandıran ilaçla daha önceki araştırmalarda önerilen test yöntemleri ile tanıya ulaşılmaya çalışılır. Kullanılan testler; ilaca özel cilt testleri, kan testleri, ilacın kontrollü olarak tekrar uygulanması ve benzeridir.

    İlaç alerjisinin tedavisi nedir?

    Öncelikle hayati önemi olmadıkça alerjisi olan ilaç kullanılmamalıdır. Kullanılması hayati önem taşıyorsa bu konuda uzman çocuk alerjisi uzmanı gözetiminde küçük dozlarla başlanarak vücudun alıştırılıp verilmesi (dezentizasyon) yöntemi ile verilmelidir.