Besin alerjileri özellikle bebeklik döneminde sık görülebilir. İnek sütü alerjisi de besin alerjisinin bir türüdür.
Herhangi bir besinin alındıktan sonra bağışıklık sistemi tarafından yanlışlıkla yabancı olarak tanınıp buna karşı değişik mekanizmalarla vücudun reaksiyon göstererek alerji belirtilerinin ortaya çıkmasına çocuklarda besin alerjisi denir.

Randevu ve Bilgi İçin Sizi Arayalım

    Besin Alerjisi Nedir?

    Herhangi bir besinin alındıktan sonra bu besinin bağışıklık sistemi tarafından yanlışlıkla yabancı olarak tanınıp buna karşı değişik mekanizmalarla alerji belirtilerinin ortaya çıkmasıdır.

    Genellikle 1-2 yaşından önce görülmektedir ve 3 yaş altında görülme sıklığı %6 iken yetişkinlerde bu sıklık %1-2 civarındadır.

    Besin Alerjisi Belirtileri

    Bazı besinleri aldığımız zaman vücudumuz reaksiyon verir. Vücudumuz o besini kabul etmez ve alerji yapar. Böyle bir durumda alerji yapan besinin tüketilmemesi gerekir. Tüketime devam etmeniz çocuğunuzda sorunlara yol açabilir. Bu sorunlarla karşılaşmamak için besin alerjisinin teşhisi edilmesi gerekir. Peki siz çocuğunuzda besin alerjisi olduğunu fark edebilir misiniz? Bu yazımızdan sonra fark edeceksiniz, emin olun.

    Çocuğumda Besin Alerjisi Belirtileri Olduğunu Nasıl Anlarım?

    Çocuğunuzda besin alerjisi olduğunu anlamak için çocuğunuzda bazı belirtileri görmeniz ve bu belirtileri yorumlayabilmemiz gerekir. Bu belirtilerden en sık görülenleri; besin alımından sonra ağız etrafında, yüzde ya da vücutta kızarıklık, kaşıntı, egzama olmasıdır. Bunlar dışındaki belirtilerine bakacak olursak:

    -Çocuğunuzda egzama belirtileri varsa (yanaklarında kızarıklık veya kulak arakasında, boyunda, eklem yerlerinde kızarıklık, ciltte kuruluk),
    -Çocuğunuzun vücudunda kaşıntılı kızarıklıklar var ve tekrarlıyorsa,
    -Ek gıdaya yeni başladınız ve beslendikten sonra 2 saat içinde dudak etrafında kızarıklık, dilde veya dudakta şişme oluyorsa,
    -Kakasında kan görmüşseniz,
    -Sebebi bulunamayan kusmalar oluyorsa,
    -Tedaviye cevap vermeyen reflü varsa,
    -Sebebi bulunamayan kabızlık varsa,
    -Şiddetli gaz ağrısı varsa (3 haftadan uzun süren ve 3 saatten daha uzun huzursuzluk),
    -Sık tekrarlayan akciğerde hırıltı, burun tıkanıklığı, burun akıntısı veya nefes sıkışması varsa,
    -Besin alımından sonra alerjik şok dediğimiz vücutta ciddi kaşıntılı kızarıklık ve nefes sıkışması olmuşsa…

    Besin alerjisinden şüphelenmeniz için bu belirtilerin hepsi olmak zorunda değil. Bir tanesi bile besin alerjisinden şüphelenmek için yeterlidir. Çocuğunuzun zaten bir besine karşı alerjisi varsa diğer besinlere karşı da besin alerjisi gelişme riski yüksektir.

    Anne Sütüyle Beslenen Bebeklere Dikkat!

    ‘Benim bebeğim sadece anne sütüyle besleniyor onda olmaz’ diye düşünmeyin.  Alerji belirtileri yalnızca anne sütüyle beslenen bebeklerde de görülebilir. Alerjik gıdalar annenin sütüyle bebeğe geçer. Böyle bir durumda tabi ki de anne sütü kesilmez. Anne sütü ilk 6 ay bebeğin alerjik hastalıklara yakalanma riskini 10 kat azaltır. Peki çözüm olarak ne yapacaksınız? Anne sütünü kesmek yerine anne diyet yaparak alerjik gıdaları tüketmez. Böylece bebeğe de alerjik gıda geçmez.

    Bebeğinizde besin alerjisi belirtileri varsa teşhisinin konulması çok önemlidir. Teşhis konulmadan alerjiye neden olan besin alınmaya devam edilirse bebeğin hayatı tehlikeye sokulabilir. Bu nedenle alerji belirtilerini gözden kaçırmamalı, teşhis ve tedavi süreci için çocuk alerji uzmanına gitmelisiniz.

    Çocuklarda En Sık Rastlanan Besin Alerjisi

    Her besinin alerjik reaksiyonlara neden olması mümkün olmakla birlikte tüm alerjik besin reaksiyonlarının % 90’ından 8 temel besin sorumludur. Bunlar süt, yumurta, yer fıstığı, soya, buğday, ağaç fıstıkları (ceviz, badem, Antep fıstığı, vs), balık ve kabuklu deniz hayvanlarıdır.

    Besin alerjisi bazı şikayetler ile tespit edilebilir.

    Besin alımından sonra ağız etrafında kızarıklık, yüzde veya vücutta kızarıklık, kaşıntı, dil ve dudakta şişme, egzama belirtileri sıklıkla görülen belirtilerdir. Bu belirtilerden başka akciğerde hırıltı, öksürük, nefes sıkışması, burun akıntısı, burun tıkanıklığı kanlı kaka, kabızlık, kusma, şiddetli gaz ağrısı ve alerjik şok belirtileri gibi birçok belirtilere neden olabilir.

    Çocuklarda Besin Alerjisi Düzelir mi?

    Çocukların besin alerjisinin düzelip düzelmeyeceği çok merak edilir. Alerji genellikle düzelir ancak düzelip düzelmeyeceği konusunda önemli ip uçları vardır. Besin alerjisinin düzelmesini etkileyen birçok faktör vardır.

    Besin Alerjisinin Düzelmesini Etkileyen Faktörler

    -Alerjik besinin cinsi,
    -Kaç çeşit gıdaya alerji olduğu,
    -Kaç yaşında teşhis konulduğu,
    -Teşhis konulduğunda besin alerjisinin şiddeti,
    -Astım ve alerjik nezlenin birlikte olup olmadığına göre değişmektedir.

    Süt yumurta, soya ve buğdaya alerji düzelme şansı yüksekken fıstık, balık ve deniz ürünlerine alerji düzelme şansı düşüktür.

    Teşhisi ve Tedavisi Kimler Tarafından Yapılmalı?

    Teşhisini çocuk alerji uzmanı yapmalı ve en az 6 ayda bir mutlaka yeniden görülmelidir. Düzenli takip ve tedavi ile mutlu sonu yakalayabiliriz.  5 yaşına kadar besin alerjisi %80-90 düzelmektedir. 5 yaşına kadar düzelme görülmeyen çocuklarda daha önemli bir süreç bizi beklemektedir. Bu nedenle erken teşhis ve tedavi önemlidir.