Besin alerjisi teşhisi için öncelikle besin alerjisi belirtilerinin olması gerekiyor. Besin alerjisi belirtileri olan bir çocukta ayrıntılı bir değerlendirme yapılmalıdır. Çünkü besin reaksiyonları %10-15 görülürken bu reaksiyonların yaklaşık yarısında gerçek besin alerjisi vardır. Besin alerjisi kendini genelde 2 yaşından önce göstermektedir. 2 yaşından sonra besin alerjisi gelişme olasılığı düşük olmakla birlikte görülebilmektedir.
Gıda Alerjisi Teşhisi
Besin alerjisini düşündüren belirtiler olan çocuklarda ciltten gıda alerji testi, kandan gıda alerji testi, alerjen besinlerin alımına ara verilmesi ve besin yükleme testleri gibi testlerle birlikte çocuk alerji uzmanları tarafından tanı konulmaktadır. Besin alerjisi testinin ciltten yapılması çok değerlidir. Çünkü kandan yapılan testlerde cihazın kalitesine göre sonuçlar değişebilmektedir. Kandan yapılan testler hemen sonuç vermez. Ciltten yapılan testler ise 15-20 dakika içinde sonuç verir. Daha doğru sonuç verir. Bu nedenle besin alerjisi teşhisinde genellikle tercih edilen ciltten alerji testidir. Ciltten alerji testi her yaşta yapılabilmektedir. 2 aylık çocukta bile besin alerjisinin nedeni olan gıda tespit edilebilmektedir. Çünkü anne sütünden geçen besinler çocukta alerji yapabilir.
Besin Alerjisi Testi
Alerji testi tek başına besin alerjisi teşhisi koydurmaz. Çünkü ciltten yapılan alerji testi sadece alerji yapma ihtimali olan gıdaları belirlememize yardımcı olur. Geçek teşhis yükleme testiyle konulur. Bu da çocuk alerji uzmanlarınca yapılması gerekir. Aksi takdirde ciddi alerjisi olan bir çocukta deneyimsiz kişilerce yapılan yükleme testiyle çok kötü sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Yükleme testiyle alerjik şoka neden olabilirsiniz. Ayrıca kandan yapılan veya ciltten yapılan alerji testi sonucuna göre diyet yapmak sakıncalıdır. Bu testlerin yorumlanması çocuk alerji uzmanlarınca yapılmalıdır. Aksi takdirde besin alerjisi olmayan bir çocukta sırf kanda veya ciltte hafif alerji çıktı diye besin alerjisi teşhisi koyup uzun süre diyet yapıp çocuğun gelişmesini engelleyebilirsiniz. Besin eliminasyonu kararı alan besinlerin en az 2 hafta süreyle diyetten uzaklaştırılması gerekir. Kanda ve ciltte alerji çıkmayan çocuklarda da Tip 2 alerji dediğimiz alerji testlerinde çıkmayan besin alerjisi olabilir. Bu durumun teşhisi de diyet ve yükleme testleriyle yapılır. Çocuğun, anne sütü alıyorsa annenin, aldığı besinler her gün besin günlüğüne yazılmalı ve alerji belirtileri görülen saatler not edilmelidir. Sonuç olarak besin alerjisi teşhisi koymak uzmanlık gerektiren bir alerjik hastalıktır. Besin alerjisi belirtileri olan bir çocuğunuz varsa (Doğumdan 18 yaşına kadar) ÇOCUK ALERJİ UZMANINA BAŞVURMANIZ gerekir.