Alerjik konjonktivit veya oküler alerji olarak da adlandırılan göz alerjisi, alerjiniz olan bir şey konjunktivayı tahriş ettiğinde ortaya çıkar. Bu, gözü ve göz kapağının içini kaplayan hassas zardır.

Tüm alerjiler gibi, alerjik konjonktivit de bağışıklık sistemi zararsız bir maddeyi alerjen olarak tanımladığında başlar. Bu, bağışıklık sisteminizin aşırı tepki vermesine ve İmmünoglobulin (IgE) adı verilen antikorlar üretmesine neden olur. Bu antikorlar, alerjik reaksiyona neden olan kimyasalları serbest bırakan hücrelere gider. Bu durumda alerjik reaksiyonlar arasında sulanan, kaşınan, acıyan veya kızaran veya şişen gözler bulunur.

Göz Alerjisi Belirtileri ve Teşhisi

Belirtileriniz bir göz alerjisiyle ilgiliyse, her iki gözde de sorun yaşama ihtimaliniz vardır.

Tipik belirtiler şunlardır:

  • Sulu gözler,
  • Kaşıntı,
  • Işığa duyarlılık,
  • Kırmızılık,
  • Kumluluk,
  • Göz kapağı şişmesi.

Bu belirtiler tek başına veya alerjik rinit nazal belirtilerle birlikte ortaya çıkabilir. Genellikle alerjene maruz kaldıktan kısa bir süre sonra ortaya çıkarlar.

Mevsimsel dış mekan alerjenlerinden kaynaklanan belirtiler, belirtilerinizin toz akarları veya evcil hayvan tüyleri gibi iç mekan alerjenlerinden kaynaklanmasından daha kötü olma eğilimindedir.

Sinir bozucu göz alerjisi belirtilerinden kurtulmanın ilk adımı doğru bir tanıdır. Bir alerji uzmanı / immünolog, belirtilerinize neyin sebep olduğunu doğru bir şekilde belirlemek ve en iyi tedavi yaklaşımını belirlemek için özel eğitim ve deneyime sahiptir.

Randevu ve Bilgi İçin Sizi Arayalım

    phone

    Bilgi ve Randevu Hattı

    Göz Alerjisi Tedavisi ve Yönetimi

    İç mekan alerjenleri göz alerjisi belirtilerinize neden oluyorsa, kaçınma, rahatlamanın anahtarıdır. Evinizdeki tozu azaltmak için HEPA filtreli bir elektrikli süpürge kullanın veya onların tüylerine maruz kalmayı azaltmak için evcil hayvanları yatak odasından uzak tutmaya çalışın.

    Polen ve diğer mevsimsel alerjenler mutsuzluğunuza neden oluyorsa, işte birkaç yararlı öneri:

    • Göze gelen alerjen miktarını azaltmak için geniş kenarlı bir şapka takın.
    • Güneş gözlükleri ayrıca göze düşen alerjen miktarını azaltmaya da yardımcı olabilir.
    • Alerjenleri oküler astardan temizlemek için dışarıda bulunduktan sonra gözlere tuzlu göz damlaları uygulayın.

    Reçetesiz satılan antihistamin hapları ve göz damlaları, genellikle göz alerjisi belirtilerinin kısa süreli tedavisi için kullanılır. Bununla birlikte, bazı göz damlalarının uzun süreli kullanımı aslında belirtilerinizi daha da kötüleştirebilir.

    Belirtileriniz uzun sürüyorsa doktorunuz daha güçlü ilaçlar verebilir.

    Kortikosteroid göz damlaları etkilidir, ancak kısa bir süre kullanılsa bile çoğu zaman yan etkileri vardır. Bu ilacın kullanımı, glokom (artmış oküler basınç), katarakt ve enfeksiyon gibi yan etki riskinden dolayı bir göz doktoru tarafından yönetilmelidir.

    Göz alerjisi belirtilerinize neyin sebep olduğuna bağlı olarak, immünoterapi (alerji aşıları), tetikleyici alerjenlere uzun vadeli direnç sağlamada çok etkili olabilir.