Besin alerjisi, bağışıklık sisteminin bazı besinlerdeki maddeleri zararlı olarak görmesi sonucu oluşur. Besin alerjisi çocuklarda yaygın olarak görülen alerji türlerindedir. Özellikle çocukluk döneminde, inek sütü, yumurta, buğday, soya, fındık, yer fıstığı gibi alerjiler sık görülür. Bu alerjilerden bazıları ilerleyen yaşlarda düzelme eğilimi gösterir ancak bazıları ömür boyu devam edebilir. Alerjisi olan çocukların ek gıdaya geçmesinde izlenmesi gereken bir dizi yollar vardır. 

Alerjisi Olan Çocuklarda Ek Gıdaya Geçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Besin alerjisi olan bir çocukta ek gıdaya geçerken dikkatli olmakta fayda vardır. Çocuğa verilecek ilk besin yavaş yavaş ve kontrollü bir şekilde verilmelidir. Çocuğunuza besini verirken ilk önce küçük bir parçayı çocuğunuzun dudağına sürebilirsiniz. Daha sonra yaklaşık yarım saat bu bölgede meydana gelebilecek gelişmeleri izlemeniz gerekir. Verdiğiniz ilk besini daha sonra bir çay kaşığı vermelisiniz. Devam eden bir sonraki gün de aynı besini bir tatlı kaşığı çocuğunuza vererek kademeli bir şekilde ilerleyebilirsiniz. Çocuğunuzda ek gıdaya geçerken farklı gıdalar denememeniz gerekir. Çocuğunuz bir besine olan tepkisini en iyi şekilde ölçmek için bir süre aynı besini vermeniz gerekir. Yeni besinlere geçmeden önce bir besini en az 3 ya da 4 gün vermeniz gerekir. Aynı günde farklı öğünlerde dahi olsa aynı besinleri vermeniz gerekmektedir. Çocuğunuzda ek gıdaya geçerken verebileceğiniz besinler genellikle sebzelerdir. Çocuğunuzda ek gıdaya geçerken sebzeler ile başlangıç yapabilirsiniz. 

İnek Sütü Alerjisi Olan Çocuğunuza Farklı Sütler Vermeyin

İnek sütü alerjisi çocuklarda çok sık görülen bir alerjidir. İnek sütü alerjisi olan bebeklerin mama ile besleniyorsa eğer, inek sütü içermeyen alternatif mamalar ile beslenmesi gerekir. Çocuğunuzda inek sütüne karşı bir alerjik reaksiyon mevcut ise çocuğunuza keçi sütü gibi sütleri de vermemeniz gerekir. Keçi sütü tüketen çocukta çapraz reaksiyon meydana gelebilir. İnek sütü ve keçi sütü arasında bulunan çapraz reaksiyon sık görülen bir durumdur. Çocuğunuzun mevcut alerjisi ile çapraz reaksiyona neden olabilecek herhangi bir besini çocuğunuza vermemeniz gerekir. 

Sonuç olarak;

  • Besin alerjisi olan çocuklarda ek gıdaya geçerken dikkatli olunması gerekir.
  • Aynı anda birden fazla çeşitte gıda verilmemelidir.
  • Çocuğunuzda çapraz reaksiyona neden olabilecek gıdalardan kaçınmanız gerekir. 
  • Bir uzman kontrolünde beslenme listesi oluşturmanız çocuğunuzun sağlığı için faydalı olacaktır.