Besin alerjisi; bağışıklık sistemi zararlı olmayan bir gıdaya karşı aşırı tepki verdiğinde ortaya çıkar. Bu tepkilerden kaynaklanan alerjik reaksiyonlar gelişir ve rahatsız edici durumlar ortaya çıkabilir. Besin alerjisine yol açabilen çok sayıda gıda bulunur. Bazı kişilerde tek bir gıdaya alerji gelişirken bazı kişilerde de birden fazla sayıda besine karşı alerji gelişebilir. Besin alerjisine neden olan belli başlı gıdalar vardır ve alerjisi olan kişilerin bu gıdalardan kaçınması, bu gıdalardan kaçınma, alerjik reaksiyona karşı en etkili önlemdir. Ancak bazen bu alerjenlerden kaçınmak mümkün olmayabilir. Bu gibi durumlarda da bir alerji uzmanından destek almanız gerekebilir. Besin alerjisinin belirtileri ve semptomların şiddeti kişiden kişiye değişiklik gösterir. Besin alerjisine sahip olan bazı kişiler hafif besin alerjisi belirtileri ile reaksiyon geçirirken bazı kişiler de daha ağır ve şiddetli geçirebilir. Besin alerjisinin başlıca belirtileri vardır bu belirtiler şu şekilde listelenebilir:

  • Ağızda karıncalanma veya akıntı,
  • Kurdeşen, kaşıntı, egzama,
  • Dudakların, yüzün, dilin ve boğazın ya da vücudun diğer kısımlarının şişmesi,
  • Hırıltı, burun tıkanıklığı ya da nefes darlığı,
  • Kaşıntılı gözler veya hapşırma,
  • Karın ağrısı, ishal, bulantı veya kusma,
  • Baş dönmesi veya bayılma. 

Besin alerjisi belirtileri arasından herhangi birini yaşamanız durumunda bir doktora görünmenizde yarar olacaktır. 

Randevu ve Bilgi İçin Sizi Arayalım

    phone

    Bilgi ve Randevu Hattı

    Besin Alerjisine Bağlı Anafilaksi

    Bazı insanlarda, bir gıda alerjisi çok ciddi durumlara yol açabilir. Gıda alerjisi belirtileri arasında da yer alan anafilaksi, çok ciddi bir durumdur ve hemen tedavi edilmesi gerekir. Anafilaksinin başlıca belirtileri; hava yollarının daralması ve güçlükle nefes alma, boğaz şişmesi veya boğazda nefes almayı zorlaştıran bir yumru hissi, kan basıncında şiddetli düşüş ile şok, hızlı nabız, baş dönmesi veya bilinç kaybı gibi durumlar sıralanabilir. Müdahale edilmeyen anafilaksi, komaya hatta ölüme sebep olabilir. Gıda alerjisine bağlı anafilaksi oluşma riski için oto enjektörler bulunur ve ciddi alerjik reaksiyon gösteren kişilerin bu enjektörü sürekli yanlarında taşıması önemlidir. 

    Besin Alerjisine Neden Olan Gıdalar

    Besin alerjisi her yaştan kişide görülebilir ancak çocuklarda görülme sıklığı gittikçe artmaktadır. Besin alerjisine sebep olan ve tetikleyen yaygın besinler vardır. Bu besinlerden bazıları özellikle çocuklarda gerçekleşen alerjik reaksiyonlarda sık görülür.

    Bunlar:

    Süt ve süt ürünleri,

    Yumurta, 

    Yer fıstığı,

    Buğday,

    Soyadır. 

    Yetişkinlerde ise; balık türleri, yer fıstığı, ıstakoz, yengeç ve karides gibi bazı kabuklu deniz canlıları, badem, ceviz ve yer fıstığı gibi çeşitli ağaç cevizleridir. Tüm gıda alerjilerinin çok büyük kısmını oluşturan ve genellikle “büyük sekiz” olarak adlandırılan alerjenik gıdalar ise şunlardır; yumurta, balık, süt, ağaçlardan elde edilen fındıklar (fındık, ceviz, badem, Brezilya fıstığı gibi), yer fıstığı, kabuklu deniz ürünleri (karidesi midye, yengeç gibi), soya ve buğday. Her ne kadar besin alerjisine sebep olan ve çok sayıda kişide görülen yaygın gıdalar bulunsa da bazı kişilerde yaygın olmayan alerjenik gıdalar da besin alerjisine sebebiyet verebilir. Örneğin, kırmızı et, susam, avokado, mango, mısır gibi. 

    Besin Alerjisinde Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar

    Besin alerjisi belirtilerini birini ya da birkaçını yaşamanız durumunda mutlaka bir alerji uzmanı ile görüşmeniz gerekmektedir. Alerji uzmanınız besin alerjisine sebep olan alerjeni bularak uygun bir alerji, tedavisi ve yönetimi yapmanızda etkili bir rol oynayacaktır. Şu an gıda alerjisinin bir tedavisi yoktur ancak hayatınızı kolaylaştıracak ve yaşam standardını yükseltecek izlenmesi gereken yollar vardır. Semptomları önlemenin en etkili yolu, alerjen olarak adlandırılan ve vücudunuzda alerjik reaksiyona neden olan yiyecekleri, alerji uzmanınız bu yiyecekleri belirleyecektir, diyetinizden çıkarmaktır. Bununla birlikte belirli yiyecekleri diyet elimine etmeden önce mutlaka doktorunuza danışmanız gerekmektedir. Tükettiğiniz ürünlerin içerikleri hakkında detaylı bilgi edinmeniz sizin için iyi olacaktır. Paket gıdaların içerikleri etiketinde belirtilmektedir bu kısımlara göz atarak gıdaları tüketmeye özen gösteriniz. Çocuğunuzda besin alerjisi varsa mutlaka okulunda bulunan sorumlulara haber verin ve çocuğunuza tüketeceği besinler konusunda bilgi ve tavsiye verin. Birtakım tavsiye ve tedavi yöntemleri ile gıda alerjisinin yol açabileceği alerjik reaksiyonların etkisini kolaylıkla azaltabilirsiniz.