Halk arasında yanlış olarak 5 yaşından önce alerji testi yapılmaz diye bilinir. Birçok doktor da bu şekilde ifade edebilir. Gerçek ise böyle değildir. Bu yanlış bir bilgidir.
Besin ve Egzama için Alerji Testi Kaç Yaşında Yapılır
Besin alerjileri için alerji testi 2 aylıktan itibaren yapılabilmektedir. Çünkü anne sütü ile alerjenler çocuğa geçebildiği için 1-2 aydan sonra çocukların yüzlerinden başlayan egzama belirtileri ortaya çıkabilir. Neye alerjisi olduğunun saptanması ise çocuk alerji uzmanlarınca yapılan ciltten alerji testiyle anlaşılmaktadır. 3 yaşından önce ciltten alerji testi doğru sonuç verilmez denilmesinin asıl nedeni ise Türkiye’de çocuk alerji uzmanının sayısının 200 civarında olmasından kaynaklanmaktadır.
Çocuklarda alerji testi konusunda sadece çocuk alerji uzmanları eğitim almışlardır ve tecrübe sahibidir. Alerji testinin çocuk alerji uzmanlarınca yapılması gerektiği için de genelde bebeklerde doğru sonuç vermediği söylenir.
Egzamanın en sık nedenlerinden birisi gıda alerjisi olması nedeniyle de ciltten alerji testi yapılması gerekir ki hangi gıdaya alerji olduğu ortaya çıksın. Aksi taktirde gereksiz uzun süre birçok gıdaya diyet yapmanız gerekir. 3 yaşında zaten gıda alerjilerinin çoğu düzeldiği için ciltten alerji testinin çok daha önce yapılması önemlidir. Çocukların düzenli düzgün gelişimi için gıda alerjisinin ve egzamanın nedeninin anlaşılması için 1-2 aylıktan itibaren ciltten alerji testi güvenle yapılabilmekte ve doğru sonuç vermektedir.
Sonuç olarak gıda alerjisi ve egzaması veya şüphesi olan hastalarda ciltten alerji testi 2 aylıktan itibaren çocuk alerji uzmanlarınca yapılabilmektedir. Bunun halk arasında doğru bilinmesi gerekmektedir.
Astım ve Alerjik Nezle için Alerji Testi Kaç Yaşında Yapılır?
Astım ve alerjik nezle nedeniyle ciltten alerji testleri her yaşta yapılabilmekle birlikte genelde 2 yaşından sonra yapılması uygundur. Ancak çocuğun şikayetlerine göre bazen daha erken yapılabilir. Bunun nedeni astım ve alerjik nezlenin nedenleri havada bulunan alerjenlerdir. Bu alerjenler polenler, ev tozu akarı gibi alerjenlerdir. Bu alerjenlerin alerjik hastalık yapması genelde 1 yaşından büyük çocuklarda olmaktadır.
Sonuç olarak astım ve alerjik nezle belirtileri olanlarda ciltten alerji testi 1 yaşından sonra ve genelde 2 yaşından sonra yapılması tercih edilir. Ancak astım ve alerjik nezlenin belirtileri çok fazla ise 1 yaşından sonra yapılabilir.
Kandan Alerji Testi
Besin alerjisi, astım ve alerjik nezle teşhisi için kandan da alerji testi yapılabilir. Doğumdan itibaren her yaşta yapılabilir. Ancak ciltten yapılanlar kadar güvenli değildir ve daha pahalıdır ve 1 hafta içinde sonuç vermektedir. Ciltten alerji testi ise 20 dakikada sonuç vermektedir. Ciltten alerji testi çocuğun kendisi tarafından oluşturulan cevabı ölçerken kandan yapılan testte çocuğun kanından cihaz tarafından ölçülmektedir. Bu nedenle cihazın kalitesi çok önemlidir. Hiçbir cihaz çocuğun kendisinin verdiği güvenli sonucu veremez. Bu nedenle kandan alerji testi sadece ciltten alerji testi yapılmasına engel durumlarda yapılmalıdır. Ciltten alerji testi yapılmasına engel olacak kadar ciddi cilt alerjisi varsa veya alerji ilaçları kesmek mümkün değilse veya çocuğun cildinin aşırı hassas olduğu durumlarda kandan alerji testi tercih edilebilir.
Kanda bakılan IgE denilen test yanlışlıkla alerji testi olarak bilinir ve bu testle çocuğun alerji durumu takip edildiği sıklıkla karşılaşılan çok yanlış bir uygulamadır. Bu test sadece çocuğun genetik olarak alerjiye eğilimli olduğunu gösterir. Normal çıkması alerji olmadığını göstermez. Aynı şekilde yüksek çıkması da alerji çıkacağını göstermez. Bu nedenle çok anlamlı bir test değildir.