Her çocukta alerji türleri görülebilir ancak alerji hikayesi olan ailelerin çocuklarında alerji türleri daha sık görülebilir. Ebeveynlerin, çocuklarının her yediğini içtiği takip etmesi zor olabileceği için semptomları takip etmek daha yararlı olabilir. Çocukluk çağı alerjenlerinin erkenden belirlenmesi hem çocuğunuzun hem de sizin daha rahat bir hayat sürmenizi sağlayacaktır. Çocuğunuzda alerjenin erken tespit edilmesi için bir alerji uzmanına başvurmanız gerekmektedir. Çok sayıda alerjen madde çocuğunuzun reaksiyon vermesine sebep olabilir. Doğru tedavi için alerjen maddenin bulunması önemli olmaktadır. Çocuklarda meydana gelen alerjilerin başlıca belirtileri; deri döküntüsü veya kurdeşen, nefes almada zorlanma, hapşırık, öksürük, kaşınma, burun akıntısı ya da tıkanıklığı, mide bozukları vb. belirtilerdir. Alerji uzmanı tarafından yapılan muayene ve tetkikler ile alerji sebebi net olarak ortaya konularak semptomlar ortadan kaldırılır.
Çocuklarda Yaygın Alerji Tetikleyicileri
Açık havada; ağaç poleni, bitki poleni, böcek ısırması ya da sokması vb.
Kapalı alanda; evcil hayvan tüyü, toz, küf ve mantar.
Yemeklerde; süt ve süt ürünleri, yumurta ve kuruyemiş çeşitleri.
Çocuklarda Oluşabilecek Alerji Türleri
Çok sayıda alerji türü vardır ve çocuklarda da bu alerji türleri kendini gösterebilir. Çocukluk döneminde en yaygın olan alerji türlerinden biri de toplum arasında saman nezlesi olarak bilinen alerjik rinittir. Belirtileri arasında burun akıntısı ve kaşıntısı, hapşırma, geniz akıntısı, burun tıkanıklığı yer alır. Bu belirtilerin yanı sıra ayrıca kırmızı ve sulu gözler ve kronik kulak problemleri de olabilir. Çocuklarda kronik burun tıkanıklığının en büyük nedenini alerjiler oluşturur. Bazen çocukların burnu, özellikle uyurken ağzından nefes aldığı noktaya kadar tıkanabilir. Tıkanıklık ve ağızdan nefes alma tedavi edilmezse ilerleyen dönemlerde daha ciddi sorunlara da yol açabilir. Bu noktada burun tıkanıklığına neden olan alerjinin erken tedavi edilmesi önemlidir. Alerjiler kulakta iltihaplanmaya yol açar ve kulak enfeksiyonlarına neden olabilir. Kulaklarda iltihap ve çeşitli hastalıklara yol açabilen alerjilerin tespit edilmesi gereklidir. Süt emen çocuklarda annelerinin yediği besine karşı alerjik reaksiyon da gelişebilir. Bu gibi durumlarda annenin beslenme düzeni değiştirilir ve semptomların ortadan kaldırılması amaçlanır. Çocuklarda yaygın olarak görülen bir diğer alerji türü de besin alerjisidir. Çocuklarda en sık görülen besin alerjileri, süt ve yer fıstığıdır. Diğer sık görülen tetikleyiciler arasında yumurta, balık, kabuklu deniz ürünleri, soya, ceviz ve buğday bulunur. Bazı besin alerjileri ömür boyu sürebilir. Bu nedenle besin alerjisi olan çocuğa adrenalin (epinefrin) reçete edilir ve semptomlar gelişir gelişmez bir oto-enjektör ile verilir.
Çocuklarda Alerji Testleri, Tedavi Yöntemleri
Alerjinin, tedavisinin yapılması alerjenin tespit edilmesi ile olanaklı hale gelir. Alerji uzmanları çocuklarda gelişen alerjik reaksiyonları net bir şekilde tespit etmek için çeşitli yöntemler izlerler. Testlerin doğru yorumlanabilmesi için hastanın öyküsünün alınması önemli faktörlerdendir. Çocuğun hangi durumlarda alerji geliştirdiği, tükettiği besinler, alerjik reaksiyon sırasında ortaya çıkan semptomlar ve benzeri birçok durum teşhisin konulmasında yardımcı rol üstlenecektir. Çocuklarda alerjenin saptanabilmesi için deri prick testleri ve kan testleri uygulanır. Deri prick testlerinde alerjenleri içeren damlalar deri altına damla şeklinde uygulanır ve durum gözlemlenir. Deri testlerinin uygulaması basit ve sonuçları güvenilirdir. Test sırasında alerjik reaksiyon riski çok düşüktür. Alerjik reaksiyonu saptamada kan testleri de kullanılır. Çocuğunuzun göstermiş olduğu belirtilere ve çocuğun öyküsüne göre alerji uzmanları gerekli testleri uygulayacaktır. Çocuğunuzun alerji teşhisi konulduktan sonra tedavi yöntemi belirlenecektir. Çocuğunuzun ve sizin rahat bir hayat sürmesi açsından alerji uzmanları tarafından tedavinin uygulanması oldukça önemli bir rol oynar.