Yetişkinlerde Nebulizatör Kullanımı Nasıl Olmalıdır?
1. Nebulizatör kullanımı öncesi ellerinizi sabunlu suyla yıkayınız.
2. Nebulizatörü çantasından veya kutusundan çıkartınız. Kutudan bağlantı hortumu, çocuk ve yetişkin maskesi, ağızlık aparatı, hazne, ve hava filtresi çıkacaktır.
3. Hortumun bir ucunu nebulizatöre bir ucunu haznenin altına yerleştiriniz.
4. İlacı paketinden çıkartınız. Hazne içine boşaltınız. İlacı seyreltmek için 2-3 cc ilave serum fizyolojik koymanız ilaçtan yararlanmayı artırmaktadır. (100 cc’lik serum fizyolojik alabilirsiniz).
5. Dik pozisyon oturmaya dikkat ediniz. Başınızı dik pozisyonda tutunuz, hafifçe başını arkaya alınız.
6. Makinenin fişini takınız ve düğmesine basınız.
7. Maskeli hazne kullanıyorsa nefes alıp vermek yeterlidir. Ağızlık parçası ile uyguluyorsanız ağızlık parçasının ağzını dişlerinizin arasına yerleştiriniz ve dudaklarınızla cihazı sıkıca kavrayınız. Ağzınızdan DERİN ve YAVAŞ nefes alıp veriniz.
8. Nebulizasyon haznesinde ilaç bitince uygulamayı bitirebilirsiniz. Buhar gelmemeye başlayınca hazne içini kontrol ediniz.
9. Uygulama sonrası ağız içinde pamukçuk oluşmaması ve öksürük oluşmaması için bol suyla ağız ve boğazınızı gargara ediniz. Suyu yutmayınız. Suyla gargara yerine dişlerinizi fırçalayabilirsiniz.
10.Uygulama bittikten sonra fişini çekmeyi unutmayınız.
Hangi Noktalara Dikkat Etmeliyiz?
– Her uygulama sonrası olmasa bile günde bir defa hazneyi, maskeyi, ağızlık kısmını sudan geçirebilirsiniz. Haftada bir sabunlu su ile yıkayınız ve bol su ile durulayınız. Hortumları yıkamayınız 1-2 ayda bir hazne setini değiştirmeniz uygun olabilir.
– Sterilizasyon için sabunlu su yerine 1 kısım beyaz sirke ve 3 kısım ılık su karşımı kullanılabilir veya 10 dakika su içinde kaynatarak sterilize edilebilir.
– Nebulizatör filtresini kullanım talimatının önerdiği sürelerde değiştiriniz.
– Nebul tarzındaki ilaçlar maskeyle çok uzun süre kullanıldığında saç köklerine ve göze zarar verebilir. Bu nedenle bone ve gözlük takmanız faydalı olabilir. Gözlük basit gözlük olabildiği gibi yüzücü gözlüğü olması idealdir.
– İlacınızı doktorunuzun önerdiği doz ve sürede kullanınız.
– Nebulizatörü kullanım talimatından daha uzun çalıştırmayınız.
– Uygulama bittikten sonra fişini çekmeyi unutmayınız.