Tıpkı hamilelik ve doğum gibi, başkalarının emzirmeyle ilgili deneyimleriyle ilgili hikayelerini duymuş olabilirsiniz. Duyduğunuz bu bilgilerden bunalmış olabilirsiniz ve kafanız karışmış olabilir. Bebeğinizi emzirirken bilmeniz gerekenleri sizler için yazdık.
Hamilelikte Göğüslerinizin Hazırlanması
Hamilelik sırasında göğüslerinizdeki süt üreten bezler büyümeye ve gelişmeye başlar. Östrojen, progesteron ve prolaktin gibi hormonlar, göğüslerinizi bebeğinizi beslemeye hazırlamada önemli bir rol oynar. Hamileliğiniz devam ettikçe göğüsleriniz büyüyecektir. Meme ucunu çevreleyen dairesel alan olan areolanız koyulaşacaktır. Bunlar, hormonların görevlerini yerine getirdiğinin ve vücudunuzun bebeğiniz için anne sütü üretmeye hazırlandığının iyi işaretleridir.
Emzirmeye Ne Zaman Başlamalısınız?
Bebeğiniz doğduktan sonra mümkün olan en kısa sürede emzirmeye başlamalısınız. İdeal olarak, ilk emzirmenizi doğumdan sonraki ilk saat içinde denemelisiniz. Çoğu bebek, yaşamın ilk iki saatinde çok uyanıktır ve emzirmeyle ilgilenir. Yorulmadan önce kısa aralıklarla beslenebilseler bile, bu onlar için erken dönemde yeterli olabilir ve bu girişimler göğüslerinizi daha fazla süt üretmeye sevk edecektir.
Yeni Doğan Bebeğinizi Ne Sıklıkta Emzirmelisiniz?
Özellikle ilk başta bebeğiniz kısa süre ama çok sık beslenecektir: Bu normaldir ve iyi bir süt tedariki sağlamanıza yardımcı olacaktır. Günler geçtikçe bebeğinizin emzirme düzeni vücudunuza ne kadar anne sütü yapması gerektiğinin sinyalini verecektir. Süt tedarikiniz doğal olarak onların taleplerine göre ayarlanacaktır.
Emzirme ve Bebeğin Kavraması
Yeni doğmuş bir bebeği doğru şekilde kavraması için yönlendirmek biraz deneme yanılma gerektirebilir. Doğru şekilde kavramak için, bebeğiniz meme ucunuzla birlikte meme ucunuzun bir kısmını kavramalıdır. Dudakları dışa dönükse ve çeneleri ve burnu göğse değiyorsa, bunlar memeyi iyi tuttuklarına işarettir. Bebeğiniz sadece meme ucunu ağzına aldıysa, ağzı ile meme arasındaki emmeyi kesmek için parmağınızı nazikçe kullanın ve yeniden konumlandırmaya çalışın.
Anne Sütünün Üretimi ve Aşamaları
Anne sütü arz ve talebe göre üretilir. Temel olarak, bebeğiniz ne kadar sık ve etkili bir şekilde emerse, o kadar çok süt yaparsınız. Anne sütünüz, yaşamınızın ilk haftalarında üç ana aşamadan geçer:
0-5. Günler: Emzirmenin ilk birkaç gününde, esas olarak kolostrum yapacaksınız. Sarı veya turuncu bir tonu vardır ve kalın, zengindir ve temel besinler ve immünoglobulinlerle doludur.
5-14. Günler: Anne sütünüzün miktarı artacak veya üçüncü veya dördüncü gün civarında sütünüz gelecektir. Bu zamanda, anne sütünüz kolostrumdan geçiş sütüne (kolostrum ve olgun süt arasında bir geçiş) dönüştüğü için göğüsleriniz çok daha dolgun ve ağır olacaktır.
- Günlerden İtibaren: İkinci hafta civarında göğüsleriniz olgun süt üretecektir. Bu süt, beslenmenin başlangıcında daha ince bir kıvama sahiptir ve sonunda daha kalın ve daha besleyicidir.
Emzirme zamanı geldiğinde göğüslerinizin dolduğunu hissedebilirsiniz. Ardından, beslenmeye birkaç dakika kala bir rahatlama hissedebilirsiniz. Anne sütünün bu salıverilmesine aşağı bırakma refleksi veya süt çıkışı denir. Bebeğiniz ağladığında veya emzirmeye yakınken memelerinizin sızmasından da aşağı bırakma refleksi sorumludur.
Bebeğinizin Yeterli Anne Sütü Aldığını Nasıl Anlayabilirsiniz?
İlk kez anne olan birçok anne için çok yaygın bir endişe olsa da, bir kişinin bebeği için yeterli anne sütü sağlayamaması nadirdir. Bebeğiniz doğru şekilde emiyorsa ve her 2 ila 3 saatte bir emziriyorsanız, vücudunuz yeterince anne sütü yapıyordur. Emin olmak için bebeğinizin yeterince süt aldığına dair işaretlere dikkat edebilirsiniz. Bu işaretler şunları içerir:
Sürekli kilo almak,
Günde 6-8 bezini ıslatmak,
Düzenli bağırsak hareketlerine sahip olmak.
Emzirmek İçin Hangi Malzemelere İhtiyacım Var?
Emzirmenin en güzel yanlarından biri, başarılı bir şekilde emzirmek için ihtiyacınız olan her şeye zaten sahip olmanızdır. Herhangi bir ek malzeme satın almanız gerekmez, ancak bazı hamile ebeveynler çeşitli yardımcı malzemeler kullanmak isteyebilir. Bebeğiniz emmede sorun yaşıyorsa göğüs koruyucuları deneyebilirsiniz. Birçok emziren anne, emzirme sürecinde kıyafetlerin göğüsleri sızdırmasını önlemeye yardımcı olan emzirme pedlerini tercih eder.
Sezaryen ile doğum yapacaksanız, yine de emzirebilirsiniz. Sezaryen sonrası emzirmek vücudunuz iyileştikçe biraz daha zor olabilir, ancak sizin ve bebeğiniz için kesinlikle ulaşılabilir ve sağlıklıdır. Bebeğinizi rahat bir şekilde konumlandırmanıza yardımcı olacak küçük bir destekle, emzirmeye başlayabilirsiniz.
Göğüs pompası kullanmalı mıyım?
Birçok emziren insan göğüs pompası kullanır. Bazı anneler meme tıkanıklığını gidermek veya bebeğine ara sıra biberon vermek için ara sıra sütünü pompa ile sağarken işe giden anneler ise bunu düzenli olarak yapar. Göğüs pompası kullanmaya karar verirseniz, size uygun bir tanesini seçtiğinizden emin olun.
Emzirmenin Aşamaları
Bebeğiniz büyüdükçe emzirme değişir. Yenidoğan döneminde gece gündüz emzirme seanslarından anne sütüyle birlikte katı gıdaların verilmesine kadar, emzirmenin birkaç aşaması vardır. Herkesin bebeğini sütten kesme zamanı geldiğinde farklı bir yaklaşımı vardır. Emzirmeden geçiş için doğru ya da yanlış zaman yoktur, bu yüzden sizin için doğru olanı yapmalısınız.