Her ebeveyn bebeğini sağlıklı bir şekilde büyütmek ister. Bebeğini sağlıklı büyütmek isteyen kişilerin, bebeklerinin tükettikleri yiyecekleri de kontrol etmesi gerekir. Bazı gıdaların bebeklere ve küçük çocuklara verilmesi sakıncalı olabilir. Bu yazımızda bebekler ve küçük çocuklar için yasaklı olan gıdalar sizler için yazdık.
Tuz
Bebekler böbrekleri için iyi olmadığı için fazla tuz yememelidir. Bebeğinizin yemeğine veya pişirme suyuna tuz eklemeyin ve genellikle tuz oranı yüksek olduğundan et suyu kullanmayın. Aynı yemeği bebeğinize vermeyi planlıyorsanız, aile için yemek pişirirken bunu unutmayın.
Aşağıdaki gibi tuzlu yiyeceklerden kaçının:
- Sosisler,
- İlave tuz ile cips,
- Kraker,
- Cips,
- Hazır yemekler,
- Paket servisler.
Şeker
Bebeğinizin şekere ihtiyacı yoktur. Şekerli atıştırmalıklardan ve içeceklerden (meyve suyu ve diğer meyve içecekleri dahil) kaçınarak diş çürümesini önlemeye yardımcı olacaksınız.
Doymuş yağ
Çocuğunuza doymuş yağ oranı yüksek; cips, bisküvi ve kek gibi yiyecekleri vermeyin. Beslenme etiketlerini kontrol etmek, doymuş yağ oranı daha düşük yiyecekleri seçmenize yardımcı olabilir.
Bal
Bazen bal, bebeğin bağırsaklarında toksin üretebilen ve çok ciddi bir hastalık olan bebek botulizmine yol açan bakteriler içerir. Çocuğunuza 1 yaşını doldurmadan bal vermeyin. Bal bir şekerdir, bu nedenle ondan kaçınmak diş çürümelerini önlemeye de yardımcı olacaktır.
Bütün fındık ve fıstık
5 yaşından küçük çocuklara bütün kuruyemişler ve fıstıklar boğulabilecekleri için verilmemelidir. Ezilmiş, öğütülmüş veya pürüzsüz bir fındık veya fıstık ezmesi olduğu sürece, bebeğinize yaklaşık 6 aylıktan itibaren fındık ve fıstık verebilirsiniz.
Ailenizde gıda alerjisi veya başka alerji geçmişi varsa, fındık ve fıstıkları tanıtmadan alerji uzmanınızla görüşmeniz yararlı olacaktır.
Bazı peynirler
Peynir, kalsiyum, protein ve vitamin açısından zengindir; bebeğiniz için sağlıklı bir besindir. Bebeğinize 6 aydan itibaren pastörize tam yağlı peynir yedirebilirsiniz. Bu, hafif kaşar peyniri, süzme peynir ve krem peynir gibi sert peynirleri içerir. Bebekler ve küçük çocuklar, brie veya camembert gibi küflü yumuşak peynirleri veya olgun keçi sütü peynirlerini ve rokfor gibi yumuşak mavi damarlı peynirleri yememelidir. Bu peynirlerin listeria adı verilen bir bakteri taşıma riski daha yüksektir.
Çiğ ve az pişmiş yumurta
Bebekler yaklaşık 6 aydan itibaren yumurta yiyebilirler. Bebeğinize verdiğiniz yumurtanın sarısının da beyazının da iyi pişmiş olması gereklidir. Pişmemiş kek karışımı, ev yapımı dondurmalar, ev yapımı mayonez gibi içerisinde pişmemiş yumurta olan besinleri bebeğinize vermeyin.
Pirinç içecekleri
5 yaşından küçük çocuklar, çok fazla arsenik içerebileceğinden, anne sütü veya bebek maması yerine pirinç içecekleri almamalıdır. Arsenik çevrede doğal olarak bulunur ve yiyecek ve suyumuza girebilir.
Pirinç, diğer tahıllardan daha fazla arsenik alma eğilimindedir, ancak bu, sizin veya bebeğinizin pirinç yiyemeyeceği anlamına gelmez.
Çiğ jöle küpleri
Çiğ jöle küpleri bebekler ve küçük çocuklar için boğulma tehlikesi oluşturabilir.
Çiğ kabuklu deniz ürünleri
Midye, istiridye gibi çiğ veya hafif pişmiş kabuklu deniz ürünleri gıda zehirlenmesi riskini artırabilir, bu nedenle bebeklere vermemek en iyisidir.
Köpekbalığı, kılıç balığı ve marlin
Bebeğinize köpekbalığı, kılıç balığı veya marlin vermeyin. Bu balıklardaki cıva miktarı bebeğin sinir sisteminin gelişimini etkileyebilir.