Alerjik hastalıklar gitgide yaygın hale gelmiştir. Dünya genelinde yayılım gösteren alerjik hastalıkların çok sayıda çeşidi bulunur. Alerjiler; bağışıklık sisteminin zararsız bir maddeyi zararlı ve tehlikeli olarak algılaması ile meydana gelir. Bağışıklık sistemi, zararlı olarak algıladığı bu madde ile mücadele eder. Bu mücadele için antikor ve histamin gibi kimyasalların salınmasını sağlayan bağışıklık sistemi alerjik reaksiyonların belirtilerinin oluşmasına sebep olur. Alerjik hastalıklar her yaştan kişide görülebilir. Yenidoğan bir bebekte görülebilirken orta yaşta bir yetişkinde de alerjik hastalıklar gelişebilir. Yaygın görülen bazı alerjik hastalıklar şunlardır; besin alerjisi, ilaç alerjisi, mevsimsel alerji, astım, egzama, kurdeşen gibi rahatsızlıklardır. 

Mevsimsel Alerji (Saman Nezlesi)

Mevsimsel alerjinin belirtileri genellikle soğuk algınlığı ya da nezle belirtileri ile karıştırılabilir. Mevsimsel alerjiye sebep olan ana etmen polenlerdir. Mevsimsel alerji genel olarak ilkbahar ve sonbahar aylarında ortaya çıkar. Ancak bazı kişilerde mevsimsel alerjiler yıl boyu devam edebilir. Bu durumun sebebi de alerjiye sebep olan maddelerin kapalı alanlarda da uzun süre tutunabilmesidir. 

Besin Alerjisi

Besin alerjileri çok yaygın görülen alerji türleridir. Dünya çapında besin alerjilerinden yaygın olarak sorumlu olan 8 besin belirlenmiştir. Bunlar; inek sütü, yumurta, kabuklu ağaç yemişleri, balık, kabuklu deniz ürünleri, soya, fıstık ve buğdaydır. Bu besinler hem bebeklerde hem de yetişkinlerde ortaya çıkabilecek alerjik reaksiyonlara sebep olabilirler. Bu besinler dışında da besin alerjisine neden olan pek çok besin vardır. Besin alerjilerinin belirtileri çok şiddetli ve ciddi olabilir. 

İlaç Alerjisi

İlaçlar, bazı kişilerde alerjik reaksiyon gelişmesine sebep olabilir. Özellikle bazı ilaçlar alerjik reaksiyona daha sık neden olur. Herhangi bir ilaç alerjisi yaşamanız durumunda alerji uzmanınız uzak durmanız gereken ilaçlar hakkında size bilgi verecektir. 

Astım

Astım, hava yollarını etkileyen bir hastalıktır. Belirtileri kişiden kişiye değişebilir ama astımı olan kişilerde nefes darlığı, göğüste sıkışma ve öksürük genel olarak görülen bir durumdur. Astım her yaştan kişinin yaşayabileceği bir hastalıktır. Bazı faktörler astım geliştirme riskini artırabilir. Örneğin ailenizde astımı olan biri varsa sizin de astım geliştirme olasılığınız artacaktır. Astımın çok sayıda tetikleyicisi vardır ve astımı olan kişilerin bu tetikleyicilerden mümkün olduğunca uzak durması gerekir. Örneğin; sigara dumanı, bazı temizlik ürünleri, kokulu ürünler, soğuk hava gibi etkenler astım alevlenmesine yol açabilir. 

Egzama

Egzama, kızarıklık, ödem, kabuklanma ve yoğun kaşıntı ile karakterize olan, alerjik bir rahatsızlıktır. Egzama bazı alerjilerin belirtisi olarak ortaya çıkabilirken bazı etkenler de egzama oluşmasına neden olabilir. Örneğin kimyasallara temas etmek egzamanın oluşmasına sebep olabilir. 

Kurdeşen (Ürtiker)

Ürtiker veya kurdeşen, cilt yüzeyinde oluşan çeşitli büyüklükteki kırmızı lekelerdir. Kurdeşen genellikle kaşıntılıdır ve alerjik reaksiyon ve histamin salınımı veya bağışıklık sisteminin bazı bölümlerinde anormalliklerle ilişkilidir.

Alerjik Hastalıkların Belirtileri

Alerjik hastalıklar, pek çok belirtinin oluşmasına neden olur. Alerjilerin belirtileri çeşitlilik gösterir ve alerjilerin şiddeti kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

Alerjik hastalıkların yaygın belirtileri şunlardır:

  • Kaşıntı,
  • Deride pul pul döküntü,
  • Kurdeşen,
  • Burun akıntısı ya da tıkanıklığı,
  • Hapşırma,
  • Öksürük,
  • Burun, göz veya ağız bölgesinde kaşıntı,
  • Kızaran ve sulu gözler,
  • Ağızda karıncalanma,
  • Dudakların, dilin, yüzün veya boğazın şişmesi,
  • Göğüste sıkışma, hırıltılı solunum veya nefes darlığı,

Anafilaksi

Anafilaksi çok ciddi bir durumdur ve acil müdahale edilmesi gerekir. Acil müdahale edilmeyen anafilaksi hayati risk oluşturabilir. 

Bu belirtiler yaygın görülen belirtilerdir. Alerji türüne göre belirtilerde de farklılık görülebilir. Örneğin bebeklerde görülen besin alerjisinde dışkıda kan ve mukus gibi belirtiler yer alır.