Arı sokması tedavisi için arı sokmasından hemen sonra görülen şişlik için soğuk kompres yapılmalıdır. Ağrı kesici verilebilir. Bir kaç saat içinde düzelir. Şişlik çok büyükse soğuk kompres, ekstremitelerin yüksekte tutulması, ağrı kesici ilaçlar, ağızda antihistaminikler ve bazen kortikosteroidler kullanılır. Çok geniş şişlik olan kişilerde daha sonra tekrar arı sokarsa alerjik şok gelişme riski %5-10’dur. Çok geniş şişlik olmuşsa mutlaka bir çocuk alerji uzmanı çocuğu değerlendirmelidir.
Arı Sokması Belirtileri?
Kaşıntı, kızarıklık, kurdeşen ve anjioödem gelişmişse ve sadece deri bulguları varsa ve tansiyon nabız değişikliği yoksa antihistaminikler ve gerekli durumlarda kortikosteroidler verilebilir. Bu şekilde reaksiyon gelişen çocukların daha sonra tekrar arı sokmasıyla alerjik şok gelişebileceği için çocuğun yanında adrenalin oto-enjektörü bulunmasında fayda vardır.
Randevu ve Bilgi İçin Sizi Arayalım
Arı Sokması Tedavisi ve Epinefrin Oto-Enjektör
Alerjik şok belirtileri gelişirse hemen epinefrin oto-enjektörü kullanılmalıdır.
Arı iğnesi deride kalmışsa sıkılmadan çıkarılmalıdır. Cımbız ile iğne çıkarılmamalıdır çünkü bu durum zehrin daha çok yayılmasını sağlayabilir. Sokulan yere soğuk kompres uygulanmalıdır. Sokulan yer kol veya bacaksa sokulan yerin vücuda yakın olan kısmına turnike uygulanmalıdır. Daha önce alerjik şok gelişmişse ve arı sokmuşsa alerjik şok belirtileri gelişmeden epinefrin yapılmalı ve en yakın hastaneye gitmek için ambulans çağrılmalıdır. Epinefrin oto-enjektörü bulundurmak mümkün olmamışsa adrenalin ampul 1 mg ve enjektör her zaman bulundurulmalı ve hangi dozda kullanılacağı konusunda eğitim verilmelidir. Arı alerjisi alerjik şok belirtileri ilk epinefrine rağmen devam ediyorsa 5-10 dakika sonra ikincisi yapılabilir.
Alerjik şok gelişince daha sonra tekrarlar mı?
24 saat içinde alerjik şok tekrarlayabilir. Bu nedenle arı sokmasına maruz kalan kişilerin gözlem altında tutulması gereklidir.