Diş çıkarma, bebeğinizin dişlerinin diş eti çizgisinden çıkmaya başladığı zamandır. Bebeklerin çoğu 4 ila 7 aylıkken diş çıkarmaya başlar, ancak bazıları çok daha sonra başlar. Bebeğinizin dişleri başka bir zaman çizelgesinde çıkarsa endişelenmenize gerek yok, diş çıkarma her bebek için farklı olabilir.

Diş Çıkarma Belirtileri 

Belirtiler her bebek için aynı değildir, ancak genel olarak şunları içerebilir:

  • Şişmiş, hassas diş etleri,
  • Huysuzluk ve ağlama,
  • Hafif ateş,
  • Sert şeyleri kemirme veya çiğneme isteği,
  • Yüzde kızarıklığa neden olabilecek çok fazla salya,
  • Öksürme,
  • Yanakları ovmak veya kulağı çekmek,
  • Ellerini ağzına götürmek,
  • Yeme veya uyku düzenindeki değişiklikler.

Diş çıkarma ağrılı olabilir, ancak genellikle bebekleri hasta etmez. Bebeğinizde ishal, kusma, vücutta kızarıklık, yüksek ateş veya öksürük ve tıkanıklık varsa doktorunuzla iletişime geçmeniz yararlı olacaktır; bunlar normal diş çıkarma belirtileri değildir. Ayrıca bebeğinizin diş etleri kanıyorsa veya yüzünde herhangi bir irin veya şişlik görüyorsanız çocuk doktorunu aramalısınız.

Diş Çıkma Sırası

Dişlerin ne zaman ve nasıl çıkacağı her bebek için farklı olabilir ve aile geçmişine bağlı olabilir. Ancak çoğu zaman, alt ön iki diş önce gelir, ardından zıt üst iki diş ve bunların her iki yanındaki iki diş gelir. Daha sonra alt ön dişlerin her iki yanında bulunan iki diş gelir, ardından ilk azı dişleri görünür. Sırada ilk azı dişlerinin önündeki dişler, en son çıkan dişler ise arka azı dişleridir. Toplamda, 20 “bebek dişi” sonunda, genellikle 3 yaşına kadar yerinde olacaktır.

Diş Çıkaran Bebeği Yatıştırın

Her bebekte aynı yatıştırma yöntemleri işe yaramayabilir. Küçük çocuğunuzun daha iyi hissetmesine yardımcı olmak için farklı şeyler denemeniz gerekebilir:

Bebeğinizin ağzıyla oynaması için soğuk emzik, kaşık, temiz ıslak bez veya katı (sıvı olmayan) soğutmalı diş çıkarma oyuncağı veya yüzüğü gibi soğuk bir şey verebilirsiniz. Bazı uzmanlar donmuş diş çıkarma oyuncaklarının çok soğuk olduğunu ve bebeğinizin ağzına zarar verebileceğini söylüyor. Bebek bunları kullandıktan sonra diş çıkarma oyuncaklarını, el bezlerini ve diğer eşyaları temizlediğinizden emin olun.

Bebeğiniz 6-9 aylıktan büyükse, bir damlatmaz bardaktan da soğuk su verebilirsiniz.

Temiz parmağınızla hafifçe ovarak diş etlerine masaj yapın. Dişler henüz çıkmadıysa, bebeğinizin parmağınızı kemirmesine izin verebilirsiniz. Bebeğinizi emziriyorsanız, parmaklarınızı soğuk suya daldırmayı ve her emzirmeden önce diş etlerine masaj yapmayı deneyin. Bu, emzirirken meme ucunu ısırmalarını engelleyebilir.

Kaçınılması Gereken Tedaviler

Diş çıkarmayı yatıştırmaya yardımcı olmak için özel olarak onaylanmamış hiçbir şeyi bebeğinizin ağzına koymayın. Diş kaşıyıcı veya diş çıkarmaya yardımcı olarak tanımlanan bazı ürünler bile, aşağıdakiler de dahil olmak üzere güvenli seçenekler değildir:

  • Yırtılabilen ve dökülebilen sıvı ile dolu şeyler,
  • Plastik gibi, boğulmaya neden olabilecek kırılabilir malzemeden yapılan malzemeler, 
  • Donmuş katılar.
  • Diş kaşıyıcıların yapımında kullanılan malzeme hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir; bazıları kurşun gibi zararlı maddelerden yapılabilir. 

Diş Çıkarma Kolyeleri

Çocuk sağlığı uzmanları diş çıkarma kolyelerini önermezler. Tehlikelidirler; bebeği boğabilirler. Ayrıca kolye kırılırsa bebeğiniz boncukları yutabilir. Kolye kullanmak isterseniz şunlardan emin olmanız gerekir: 

Bebeğin boynuna değil, bileğinize veya ayak bileğine koyun.

Bebeğinizi kolye ile oynarken daima izleyin.

Çok kısa bir süre için bile olsa bebeğinizin yanında olmadığınızda kolyeyi çıkarın.

Bebeğin Yeni Dişlerinin Bakımı Nasıl Yapılır?

Bebeğinizin dişleri olmadan önce bile iyi ağız hijyeni önemlidir: 

Dişler çıkmaya başlayana kadar bebeğinizin diş etlerini günde en az bir kez ıslak bir bez veya gazlı bezle temizleyin.

Dişleri çıktıktan sonra bebeğinizin ağzını günde en az iki kez aynı şekilde temizleyin. 

İlk doğum gününden sonra içinde su ve az miktarda florür olmayan diş macunu bulunan yumuşak kıllı bir bebek diş fırçası kullanmaya başlayabilirsiniz. Ayrıca dişlerinin arasında diş ipi kullanmaya da başlayabilirsiniz.

Çocuk doktorunuz, bebeğinizin dişlerinde çürük olup olmadığını izleyecek ve 1 yaşından önce diş hekimine sevkin gerekip gerekmediğine karar verecektir. Çoğu çocuk için, çocuk doktoru 3 yaşına kadar diş taramaya devam edebilir.