Emzik kullanıp kullanmama kararını vermek bazen ebeveynler için zor olabiliyor. Bebeklerde emzik kullanımı, emzir verirken yapılması ve yapılmaması gerekenler ve bu alışkanlığı bırakmasına nasıl yardımcı olabileceğiniz gibi düşünceler kafa karışıklığına neden oluyor.
Çoğu bebeğin güçlü bir emme refleksi vardır. Hatta bazı bebekler doğmadan önce başparmaklarını veya parmaklarını emerler. Beslenmeye yardımcı olmanın ötesinde, emme genellikle yatıştırıcı bir etkiye sahiptir. Yine de emzikler bebeğiniz için gerçekten uygun mu? Emzik kullanımının yararlarını ve risklerini, güvenlik ipuçlarını ve bebeğinizi emzikten ayırma adımlarını bu yazımızda sizler için yazdık.
Emzik Kullanmanın Artıları
Bazı bebekler için emzikler, beslemeler arasındaki memnuniyetin anahtarıdır. Avantajları şu şekilde sıralanabilir:
Bir emzik, telaşlı bir bebeği sakinleştirebilir. Bazı bebekler en çok bir şey emdiklerinde mutlu olurlar.
Emzik geçici olarak dikkat dağıtır. Aşılar, kan testleri veya diğer prosedürler sırasında ve sonrasında bir emzik kullanışlı olabilir.
Emzik bebeğinizin uykuya dalmasına yardımcı olabilir. Bebeğiniz yerleşmekte zorlanıyorsa, emzik işinizi görebilir.
Uçak yolculuklarında emzik basınçtan kaynaklı kulak ağrısının hafiflemesine yardımcı olur.
Ani bebek ölümü sendromu riskini emzik azaltabilir. Şekerleme zamanında ve yatmadan önce emzik emmek riski azaltabilir.
Emzikler tek kullanımlıktır. Emzik kullanmayı bırakma zamanı geldiğinde, onları atabilirsiniz. Çocuğunuz parmaklarını emmeyi tercih ederse, bu alışkanlığı kırmak daha zor olabilir.
Emzik Kullanmanın Eksileri
Elbette emziklerin de bazı dezavantajları vardır:
Bebeğiniz emziğe bağımlı hale gelebilir. Bebeğiniz uyurken emzik kullanıyorsa, emziği ağzından düştüğü zamanlarda ağlama nöbetlerine girebilir.
Emzik kullanımı orta kulak enfeksiyonu riskini artırabilir. Ancak orta kulak enfeksiyonu riski ilk 6 ayda genellikle en düşük seviyededir.
Uzun süreli emzik kullanımı diş problemlerine yol açabilir. Yaşamın ilk birkaç yılında normal emzik kullanımı genellikle uzun süreli diş sorunlarına neden olmaz. Ancak çocuğunuz uzun süre emzik kullanıyorsa, dişlerinin hizalanma şeklinde yanlışlıklara neden olabilir.
Emzik kullanımı emzirmeyi bozabilir. Emziriyorsanız, bebeğiniz 3 ila 4 haftalık olana ve bir emzirme rutinine yerleşene kadar emzik vermek için bekleyebilirsiniz. Bununla birlikte, sağlıklı, zamanında doğan bebeklerde sınırsız emzik kullanımının gözden geçirilmesi, emzirmenin devamı üzerinde hiçbir etkisi olmadığını bulmuştur.
Emzikte Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler
Bebeğinize emzik vermeyi seçerseniz, şu ipuçlarını aklınızda bulundurun:
İlk savunma hattı olarak emzik kullanmayın. Pozisyon değişikliği ya da bebeğinizi sallamanız da, bebeğinizi sakinleştirebilir. Bebeğinize yalnızca beslemelerden sonra veya beslemeler arasında bir emzik verin.
Tek parça, bulaşık makinesinde yıkanabilir bir çeşit seçin. İki parçadan oluşan emzikler, kırılmaları durumunda boğulma tehlikesi oluşturur.
Bebeğinizin hızı belirlemesine izin verin. Bebeğiniz emziğe ilgi duymuyorsa, zorlamayın.
Bebeğiniz 6 aylık olana ve bağışıklık sistemi olgunlaşana kadar, sık sık emzikleri kaynatın veya bulaşık makinesinde çalıştırın. 6 aylıktan sonra emzikleri su ve sabunla yıkamanız yeterlidir.
Şekerleme yapmayın. Emziğin üzerine tatlı maddeler koymayın.
Emzikleri sık sık değiştirin ve bebeğinizin yaşına uygun olan ölçüsünü kullanın. Bozulma belirtilerine dikkat edin. Ayrıca emzik klipslerini dikkatli kullanın. Asla bebeğinizin boynuna takılacak kadar uzun bir ipe veya kayışa emzik takmayın.
Bebeğiniz büyümeye başladıkça, emziğin eksileri artılarından daha çok olacaktır. Çoğu çocuk 2 ile 4 yaşına gelince emziği kendiliğinden bırakır. Ancak bazı çocuklarda durum bu şekilde gelişmez ve çocuğunuzun emzikten kopamaz. Çocuğunuz emzik kullanmaya devam ediyorsa ve bırakmak istemiyorsa bu konuda destek almak çocuğunuzun doktoruna başvurabilirsiniz.