Bebeklerde sarı ve yeşil arasında bulunan kaka renkleri sağlıklı olarak kabul edilir ve hiçbir sorunla ilişkilendirilmemesi gerektiğini ifade eder. Bebeklerde yeşil kaka genellikle yenilen besinler, kullandıkları ilaçlar, yuttukları balgam veya bazen enfeksiyonlarla ilişkilendirilebilecek özel durumladır.

Bebeklerde Yeşil Kaka Hangi Yaşta ve Neden Oluşur?

  • Yeşil kaka her yaş grubunda farklı nedenlerden dolayı görülmektedir. Bebeklik çağında mekonyum durumundan bahsedilir. Bu bebeğin ilk kakasıdır ve yeşil renkte olabilir, bu tamamen normal bir durumdur.
  • İkinci aşamada ise mekonyumdan olgun kakaya geçiş esnasındaki geçiş kakasında da yeşil renkli kaka görülebilir. Bu noktada safran salgılanmasının fazlalığı, bazı durumlarda kullanılan ilaçların ya da antibiyotiklerin başlandıktan sonraki dönemlerindeki etkisi, anne sütü alan bebeklerde ön süt ve arka süt arasındaki dengesizliklerde yani normalden daha fazla anne sütü alan bebeklerde yeşil kaka gözlenebilir bir durumdur.
  • Annenin yediği bazı besinler sonrasında bebeğin kakasının yeşillenmesi ve ciddi derecede huzursuzlanması bir besin intoleransı anlamına gelebilir ve yine aynı şekilde kolik sebeplerden olabilir.
  • Bunların yanı sıra yeşil kaka yanında kan görülmesi; besin alerjisi, alerjik proktokolit ya da inek sütü proteini alerjisi ihtimali gündeme gelmektedir. Bazı mamalar bebeklerde yeşil kaka sebebi olabilir ve bir hastalık anlamına gelmemektedir.
  • Bebeğin bir bağırsak enfeksiyonu geçirmesi ve beraberinde ateş, kusma ve yeşil kakanın görülmesi durumunda enfeksiyon faktörü yüzeye çıkartılarak sebep olarak gösterilebilir.
  • Buna ek olarak, katı besin başlanan bebeklerde sebze ya da yeşil bitkiler yediriliyorsa bu durum da yeşil kakaya sebep olabilmektedir.
  • Bebeklerin diş çıkarma sürecindeki fazla salya oluşumu, grip nezle gibi durumlarda fazla miktarda balgamların yutulması, mide tarafından parçalanması ve bağırsaktaki bakteriler tarafından işlenmesi yine yeşil kaka nedenlerindendir.
  • Bebekler biraz daha büyüdüğünde süt çocukluğu döneminde ise çocukların kontrolsüz gezmeleri sebebiyle bağırsak enfeksiyonuna yakalanmaları ve birçoğunun sebebinin de virüsler olması gözden kaçmaması gereken bir noktadır.
  • Aynı zamanda kullanılan bir demir takviyeleri varsa ve bebeğinizin ek besin sırasında yeşil bir sebze tüketmesi durumunda yeşil kaka gözlenebilir. Tüm bunların yanında yalnızca sağlının korunması için bir probiyotik verilmesi yine kakanın yeşillenmesi durumunu oluşturacaktır, bir sorun olmadığı anlamını içerir.
  • Oyun çocukluğu döneminde ise genelde yeşil sebzelerle beslenme, vitamin, mineral ya da antibiyotik tedavileri alan çocuklarda ve elbette ateşle beraber görülüyorsa bağırsak enfeksiyonlarında yeşil kaka oluşumu görülebilir.

Hangi Durumlarda Doktora Danışılmalı?

  • Siyah kırmızı ve beyaz olmak üzere temelde 3 kaka rengi durumunda doktora gidilmesi zorunludur. Siyah kaka sindirilmiş bir kan anlamına gelir, kırmızı kaka ise aktif bir kanama odağına işaret ederken beyaz kaka ise genelde safra kesesi ile alakalı bir tıkanıklık ya da bağırsak tıkanıklığı anlamını taşımaktadır. Fakat yeşil renkli kaka uzman kontrolünde incelenmesi gerekmesi durumlarında bile bu denli tehlikeli boyutlara ulaşan bir kaka türü değildir.
  • Her yeşil kakanın bir ortaya çıkma öyküsü yoktur. Öncelikle yeşil kakanın ne sebeple oluştuğunun anlaşılması gerekmektedir, daha sonra ise bir uzmana danışılabilir, kaka örneği gönderilebilir ve onunla alakalı tahlil yapılması uygun görülebilmektedir. Eğer bebekte hastalıklı bir görüntü varsa ya da su kaybettiği düşünülüyorsa bu durumda hiç zaman kaybetmeden bir uzmana danışılmalıdır. Özellikle bol sulu, kötü kokulu, yüksek ateşle seyreden, kusması devam eden bir çocuğu düşkün hale bırakabilecek durumun oluşması halinde uzman bir doktor tarafından muayene edilmesi gerektiği unutulmamalıdır.

Tedavi ve Öneriler

Diyette yapılabilecek bazı değişiklikler yeşil akak oluşumunu ortadan kaldırabilmektedir. Sadece yeşil görüntünün giderilmesi için diyetten belirli besinleri kesmeye gerek yoktur fakat bir intoleransın, besin alerjisinin ya da herhangi bir ilacın yarattığı rahatsızlık durumunda ilacın veya besinlerin kesilmesi gerekmektedir.

  • Bebekte yeşil kaka varsa ve bu kaka köpüklüyse ciddi kolik sancılar yaşanıyorsa ve bebeğin tükürmesi aktif bir biçimde devam ederse bir ön süt arka süt dengesizliğinden bahsedilebilir. Bu durumda bir besin intoleransı ya da besin alerjisinin tespiti için uzmana danışılmalıdır.
  • Bebeğin maması bazen bebeğin kakasını yeşile boyayabilir. Sadece yeşile boyaması durumundan ziyade bunun yanı sıra bebekte huzursuzluk oluşturuyorsa uzman bir doktorla iletişime geçerek farklı bir mama içeriğine başvurulmalıdır.
  • Çocukta yeşil kaka, ateş, ishal ve kusma olması durumunda bağırsak enfeksiyonu açısından tetkik yapılabilir ya da ilaç kullanımı sağlanabilir.

Randevu ve Bilgi İçin Sizi Arayalım