Emzirmek hem bebekler hem de anneler için iyidir. Anne sütü çoğu bebek için en iyi besin kaynağıdır. Bebek büyüdükçe, anne sütü bebeğin beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için değişir. Emzirme ayrıca bebeği ve anneyi belirli hastalıklara karşı korumaya yardımcı olabilir. Ebeveynlerin en çok merak ettiği sorulardan biri de emzirme sıklığı ve süresidir. Her bebek farklıdır. Bebeğinizin ne kadar ve ne sıklıkla beslendiği, bebeğinizin ihtiyaçlarına bağlı olacaktır. Bebeklerin yaşamın ilk günlerinde, haftalarında ve aylarında ne kadar ve ne sıklıkla emzirildiği hakkında bilmeniz gereken şeyleri bu yazınızda sizler için yazdık.

İlk Günler

Bebeğinizin büyümesi veya ne kadar anne sütü aldığı hakkında sorularınız varsa, çocuğunuzun doktoru veya hemşiresi ile bu konuyu konuşabilirsiniz. 

Yeni doğan bebeğinizin karnı küçücüktür ve doymak için her beslenmede çok fazla süte ihtiyacı yoktur.

Bebeğiniz her 1 ila 3 saatte bir yemek isteyebilir. Sık besleme, süt tedarikinizi artırmaya yardımcı olur ve bebeğinize emme ve yutma konusunda pratik yapar.

Anne sütü alan çoğu bebeğe ilk birkaç gün mama verilmemelidir. 

Yeni doğan bebekler yaklaşık ilk ay boyunca günde 8-12 kez emzirmelidir. Anne sütü kolayca sindirilir, bu nedenle yeni doğanlar sık sık acıkırlar. Sık beslemeler, ilk birkaç hafta boyunca süt üretiminizi teşvik etmeye yardımcı olur.

İlk Haftalar ve Aylar

Bebeğiniz büyüdükçe karnı da büyür. Bebeğiniz her beslenmede yavaş yavaş daha fazla anne sütü içebilecektir.

İlk birkaç hafta ve aylarda, beslemeler arasındaki süre uzamaya başlayacaktır, çoğu yalnızca anne sütüyle beslenen bebekler için ortalama olarak her 2 ila 4 saatte birdir. Bazı bebekler, genellikle küme beslenmesi olarak adlandırılan zamanlarda saat başı kadar sık beslenebilir veya 4 ila 5 saatlik daha uzun bir uyku aralığına sahip olabilir.

Bebeğinizin ne sıklıkta beslendiği günün saatine bağlı olarak değişebilir. Bazı beslenme seansları uzun, bazıları kısa olabilir. Bebekler genellikle her beslenmede ihtiyaç duyduklarını alırlar ve doyduklarında yemeyi bırakırlar. Yeterince sütleri olduğunda, beslendikten sonra memnun ve uykulu görünmelidirler.

6 ile 12 Ay

Anne sütüyle beslenen bebeklerin beslenme düzenleri (ne sıklıkta ve ne kadar süre beslendiği) değişir ve büyüdükçe ve daha katı yiyecekler yemeye başladıkça muhtemelen değişecektir.

Açlık belirtileri fark ettiğinizde (bazen “istek üzerine emzirme” olarak adlandırılır) bebeğinizin ipuçlarını takip etmeye ve emzirmeye devam edin.

Siz katı gıdaları verdikten sonra bebeğiniz emzirmeye daha az ilgi duyuyorsa, katı gıdalar vermeden önce emzirmeyi deneyin.

Bebeğinizi katı gıdalarla beslemeye başladıktan sonra bile anne sütünüz en önemli besin kaynağıdır.

12 ila 24 Ay

Yürümeye başlayan çocukların günde kaç kez anne sütü ile beslenecekleri değişiklik gösterebilir. Bazı çocuklar sadece yatmadan önce veya sabah anne sütü isterken, diğerleri günlük diyetlerinin daha büyük bir kısmı olarak anne sütü içmeye devam eder. Çocuğunuzun ne zaman aç olduğuna ve emzirmek istediğine karar vermek için çocuğunuzu takip etmeniz gerekir.

Bazı yenidoğanlar uykulu olabilir ve beslenmeyle ilgilenmeyebilir.

İlk başta, bebeklerin yeterince beslenmelerine ve büyümelerine yardımcı olmak için yaklaşık 2 ila 4 saatte bir yemek yemeleri gerekir. Bu, bebeğinizi beslemek için uyandırmanız gerekebileceği anlamına gelir. Bebeğinizi beslemek için uyandırmaya yardımcı olmak için okşamayı, soymayı veya bezini değiştirmeyi deneyebilirsiniz.

Randevu ve Bilgi İçin Sizi Arayalım