Güneş yanığını önlemek, cilt kanserine yakalanama riskini azaltmak ve cildin erken yaşlanmasını önlemek için güneş kremini sıklıkla kullanmanız gerekir. Bu yazımızda güneş kremi seçerken ve güneş kremi ile ilgili püf noktalar ve dikkat edilmesi gerekenleri sizler için yazdık.
Güneş Işınları Arasındaki Fark Nedir?
Dünyaya ulaşan iki tür zararlı güneş ışığı vardır: UVA (Ultraviyole A) ışınları ve UVB ışınları. Her iki ışına da aşırı maruz kalmak cilt kanserine neden olabilir. UVA ışınları (veya yaşlanma ışınları) cildinizi erken yaşlandırabilir, kırışıklıklara ve yaşlılık lekelerine neden olabilir ve pencere camından geçebilir. UVB ışınları (veya yanan ışınlar) güneş yanığının başlıca nedenidir ve pencere camı tarafından engellenir. Güneşten ve solaryum ve güneş lambaları gibi yapay kaynaklardan gelen UV radyasyonu kanserojen olarak ilan edilmiştir.
Güneşten Korunma Önlemleri
Güneşin zararlı etkilerinden korunmak için bazı önlemler alınabilir:
- Saat 10.00 ve 14.00 arası mümkün olduğunca güneş ışığına maruz kalmayın.
- Kendinizi güneşten koruyacak kıyafetler giyinmeye çalışın; uzun kollu gömlek, kenarlı şapka, pantolon gibi.
- Güneş yanığı olasılığını artırabilecek, güneşin zararlı ışınlarını yansıttıkları için su, kar ve kum yakınında ekstra dikkatli olun.
- Vitamin takviyeleri içerebilen sağlıklı bir diyetle D vitaminini alın.
- Kapalı ortamda bronzlaşma yataklarından kaçının. Güneşten ve bronzlaşma yataklarından gelen ultraviyole ışık cilt kanserine ve kırışmaya neden olabilir. Bronzlaşmak istiyorsanız, kendi kendine bronzlaşan bir ürün kullanmak isteyebilirsiniz, ancak onunla birlikte güneş koruyucu kullanmaya devam edebilirsiniz.
- Cildinizi düzenli aralıklarla kontrol edin; herhangi bir değişiklik, kaşıntı veya kana fark ederseniz doktora başvurun. Erken teşhis edildiğinde cilt kanseri başarılı bir şekilde tedavi edilebilir.
Güneş Koruyucu Kremler
Güneşten koruyucular, herhangi bir sayıda UVF (Ultraviyole filtresi) içeren ve cilde uygulanan ürünlerdir. UVF (Ultraviolet filter: Ultraviyole filtre) güneş kremlerinin içinde bulunan ve güneşin zararlı etkilerinden koruma özelliği olan maddelerdir. Cilt kanserini önlemek için güneş koruyucu kremlerin kullanılması gerekir. Güneş kremleri; kimyasal ve fiziksel güneş koruyucu kremler olarak ikiye türdür. Fiziksel güneş kremleri, cildin yüzeyinde kalkan gibi cildi güneşin zararlı etkilerinden korumaktadır. Kimyasal güneş kremleri sünger gibi çalışır ve güneş ışınlarını emerek etki eder.
Güneş koruyucu kremlerin GRASE (Generally Recognized As Safe and Effective: Genel Olarak Güvenli ve Etkili Olarak Tanınan) özellikte olması çok önemlidir.
SPF (Sun protection factor: Güneş koruma faktörü) ise güneş koruma faktörüdür; güneş kremi etkinliğinin bir ölçüsüdür. SPF 30, düzgün şekilde uygulanmış bir ürün kullanıldığında, güneş koruyucu içermeyenlere göre 30 kat daha fazla UV’ye maruz kalma süresi sağladığı anlamına gelmektedir.
Güneş Kremine Kimler İhtiyaç Duyar?
Herkesin güneş kremi kullanması gerekir, herkes güneş kremine ihtiyaç duyar. Cinsiyet, ırk ve yaştan bağımsız olarak cilt kanseri herkesi etkileyebilir. Bu nedenle güneşin zararlı etkilerinden korunmak son derece önemlidir.
Hangi Tür Güneş Kremi Kullanmalıyım?
Hangi güneş kremini kullanacaksanız kullanın, ürün etiketlerinde belirtilen UV korumasını elde etmek için kremi bolca uygulamanız gerekir. Amerikan Dermatoloji Akademisi, herkesin aşağıdaki özellikleri sunan güneş kremi kullanmasını önermektedir:
- Geniş spektrumlu koruma sağlayan (UVA ve UVB ışınlarına karşı korur),
- SPF 30 veya üzeri olan,
- En az 40 dakika suya karşı dayanıklı olan.
- Mevcut güneş koruyucu seçenekleri arasında losyonlar, kremler, jeller, merhemler, ağda çubukları ve spreyler bulunur.
- Kremler kuru cilt ve yüz için en iyisidir.
- Jeller, kafa derisi veya erkek göğsü gibi tüylü alanlar için iyidir.
- Çubuklar göz çevresinde kullanmak için iyidir.
Spreyler çocuklara uygulanması kolay olduğu için bazen ebeveynler tarafından tercih edilmektedir. Maruz kalan tüm cildi tamamen kaplayacak kadar bu ürünlerden yeterince kullandığınızdan emin olun. Bu ürünleri solumayın veya ısı yakınında, açık alev veya sigara içerken uygulamayın.
Hassas ciltler ve bebekler gibi belirli amaçlar için yapılmış güneş kremleri de vardır.
Bazı güneş koruyucu ürünler, nemlendiriciler ve kozmetiklerle birlikte de mevcuttur. Bu ürünler kullanışlı olmakla birlikte, en iyi güneş korumasını elde etmek için tekrar uygulanmaları gerekir.
Güneş Kremi Nasıl Uygulanır?
Güneş kremi, cilt kanserine ve cildin erken yaşlanmasına karşı koruma sağlar. Ancak kremin doğru uygulanması da son derece önemlidir. Güneş kremi uygularken şu durumları dikkate alabilirsiniz:
- SPF 30 veya daha yüksek olan, suya dayanıklı ve geniş spektrumlu kapsama sağlayan, yani sizi UVA ve UVB ışınlarından koruyan bir güneş kremi seçin.
- Güneş kremini dışarı çıkmadan önce sürün. Kremi sürmek için güneşe maruz kalmayı beklerseniz cildiniz korumasız kalır ve yanabilir.
- Güneş kremini cildinize iyice sürdüğünüzden emin olun.
- Açıkta kalan cildin tamamına güneş kremi uygulayın. Boynunuza, yüzünüze, kulaklarınıza, ayaklarınızın üst kısımlarına ve bacaklarınıza sürün. Dudaklarınızı korumak için SPF’si en az 15 olan bir dudak balsamı uygulayın.
- Yüzdükten, terledikten sonra güneş kremini tekrar uygulayın.
- Kullandığınız kreminin son kullanma tarihinin geçmediğinden emin olun.
- Cildiniz bulutlu günlerde ve kışın bile dışarı çıktığınızda güneşin zararlı UV ışınlarına maruz kalır. Bu nedenle, ister tatilde olun, ister mahallenizde hızlı bir sonbahar yürüyüşü yapın, güneş kremi kullanmayı unutmayın.
- Güneş yanıkları tipik olarak yetersiz miktarda güneş kremi, seyrek olarak yeniden uygulama veya süresi dolmuş ürünler kullanılmasının bir sonucudur.
- UV ışınlarının bulutlu günlerde ve kışın bile mevcut olduğunu unutmamak gerekir.
- Günümüzde UVF’ler, yüz nemlendiricileri, göz kremleri, fondötenler, “güzellik balsamı/leke balsamı” (BB) ve “renk düzeltici/ten rengi düzeltici” (CC) kremler, astarlar, dudak ürünleri ve hatta saç şekillendiriciler de dahil olmak üzere birçok kozmetik üründe bulunmaktadır.
Yumuşatıcılar ve güneş kremini hangi sırayla kullanmalıyım?
Güneş kremi sürmeden yaklaşık yarım saat önce yumuşatıcınızı sürmeye çalışın. Bu, güneş kreminin yumuşatıcı tarafından seyreltilmesini önleyecek ve güneş kreminin koruyucu özelliklerini korumasını sağlayacaktır. Yağlı bir yumuşatıcı kullanıyorsanız, kızarma etkisi olabileceği için aşırı uygulamamaya dikkat edin.
Bebekler ve küçük çocuklar her zaman dahili SPF50 içeren güneşten koruyucu giysiler kullanmalıdır. Bu giysi, güneş kremine karşı hassasiyeti olan yetişkinler için de mevcuttur. Açıkta kalan cilt bölgelerine 2 saatte bir güneş kremi sürülmelidir.
Güneş koruyucu kremler ve böcek kovucular
Güneş kremi ayrıca bir böcek kovucu ile birlikte satılabilir. Güneş kremi bolca ve sıklıkla uygulanmalıdır, böcek kovucu ise az ve çok daha az sıklıkla kullanılmalıdır.