Havadaki polene maruz kalma, alerji durumuna bakılmaksızın solunum yollarında gribal enfeksiyonlara duyarlılığı artırmaktadır. Bahar aylarında henüz gribal enfeksiyonları engelleyen yüksek hava sıcakları gelmeden önce polenler yüksek konsantrasyonda olur ve bu durum da alerjik belirtilerin yaşanmasına neden olur. Öksürme ve hapşırma gibi belirtiler, Koranavirüs bulaş riskini artırabilir. Bu sebeple Koronavirüse karşı yüksek riskli kişilerin polenler için filtrasyon gücü yüksek 3 katmanlı maskeleri kullanması çok faydalı olacaktır.
Polen Maruziyetinin Bağışıklığa Etkisi
Polen maruziyeti, antiviral interferon tepkisini azaltarak virüslere karşı bağışıklığı zayıflatır. Burada enfeksiyon, havadaki yüksek polen konsantrasyonlarıyla çakışırsa, antiviral interferonlara duyarlı olan pandemik şiddetli akut solunum sendromu, koronavirüs için de geçerlidir.
Çeşitli bitki ailesinden olan polen taneleri, solunum epitel hücrelerinde antiviral λ-IFN’lerin üretimini azaltmaktadır. Ayrıca, bazı polen tipleri epitel hücrelerinden sitokin salgılanmasını arttırmaktadır.
Koronovirüs solunum ve koku alma epitelini, burun boşluğunu hedef alır. Üst solunum yolları aynı zamanda polen taneleri için giriş yeri olduğundan, polenin solunum epitelinde daha önce gösterilen immünosupresif etkisi Koronavirüs enfeksiyonuna duyarlılığı da etkileyebilir. Polen taneleri, antiviral λ-IFN yanıtlarını inhibe ederek, virüs girişinin tam yerinde, burun epitelinde etki eder.
31 ülke ve beş kıtada 130 istasyonla dünya çapında mümkün olan en kapsamlı ve en büyük çalışmada; yüksek polen konsantrasyonunun, koronavirüsün yayılmasını artırdığı sonucu ortaya çıkmıştır.
Yüksek Polen Konsantrasyonu Sırasında Etkili Maske Takın!
Daha yüksek polen konsantrasyonlarından sonra enfeksiyon oranlarının en sık olarak önceki dört günde arttığı saptanmıştır. Havadaki polen maruziyetine karşı önleyici tedbirler olamayacağından, yüksek riskli bireylerin, yüksek bahar polen konsantrasyonları sırasında partikül filtre maskeleri takmaları faydalı olacaktır.
Kornavirüs ve havadaki polene eşzamanlı maruz kalmak daha elverişli bir hava koşulları sağlayarak viral enfeksiyonun bulaşmasını teşvik etmektedir.
Virüs-polene bir arada maruz kalmanın potansiyel korkunç etkilerinin geniş çapta yayılması acilen ve net bir şekilde iletilmelidir. Havadaki polen maruziyetini önleyemediğimiz için, yüksek risk gruplarının polen mevsimi boyunca partikül filtre maskeleri takmaları çok faydalı olacaktır.
Koronavirüs enfeksiyonunun yanı sıra diğer solunum yolu virüsleri, kışın veya ilkbaharın başlarında zirve yapar; bu enfeksiyonlar üzerinde genel bir olumsuz hava sıcaklığı eğilimi olduğu kanıtlanmıştır.
Mart ve Nisan Ayındaki Yüksek Polen Konsantrasyonu Koronavirüs Bulaşma Riskini Artırıyor
Yaz aylarında yüksek sıcaklıkların, elbette sosyal mesafenin devam etmesi koşuluyla, enfeksiyonları bir dereceye kadar etkisiz hale getirmesi de mümkündür. Bu nedenle, polenin enfeksiyonu teşvik edici etkisi, yalnızca ilkbaharda, hava sıcaklıklarının viral yayılmayı sınırlayacak kadar yüksek olmadığı, ancak yüksek konsantrasyonlarda ağaç poleninin olduğu zaman ortaya çıkabilir. Hava sıcaklığı, nem ve polenin “uygun” kombinasyonları altında gelecekteki yüksek virüs bulaşma dalgalarından kaçınmak için, daha sıkı koruma önlemleri alınmalı; örneğin ilkbaharda daha yüksek polen konsantrasyonlarında partikül filtreleme maskeleri kullanılmalıdır.
Özellikle evde kalmaktan bunaldığımız ve içimizin kıpır kıpır ettiği bahar aylarında Koronavirüs yayılması çok daha fazla oluyor. Bu nedenle etkili maske, mesafe ve hijyene daha çok dikkat etmeliyiz.
Sonuç Olarak
-Yüksek polen konsantrasyonları koronavirüs bulaşmasını ve yayılmasında fazladan % 10 ile % 30 ekleme potansiyeline sahiptir.
-Havadaki polen tanelerinin kendilerinin virüs partiküllerinin taşıyıcıları olduğuna dair hiçbir kanıt yoktur.
-İnsan teması olmaksızın enfeksiyon riski yoktur.
-Yüksek polenlerin ve gribal enfeksiyonların yoğun olduğu Mart ve Nisan ayı koronavirüs yayılması için önemlidir.
-Polen mevsiminde Koronavirüs riski yüksek olan kişilerin, 3 katman filtrasyon özelliği olan etkili maske takmaları çok faydalı olacaktır.
Kaynak: PNAS 23 Mart 2021 118 (12) e2019034118; https://doi.org/10.1073/pnas.2019034118