Kaşıntıya neden olabilecek pek çok durum vardır ve cildin çeşitli yerlerinde kaşıntı görülebilir. Bazı durumlarda kaşınan bölgede kızarıklık gibi bir belirti olabilirken bazı durumlarda da herhangi bir belirti olmayabilir. Bu yazımızda kaşıntıya neden olabilecek durumları sizler için yazdık.

Kuru Cilt

Kuru ciltte kaşıntı sık görülen bir şeydir ve kuru ciltte yoğun kaşıntı görülebilir.

Aşırı kuru cildin iyileşmesine yardımcı olmak için, cildiniz kuruduğunda bir krem ​​veya merhem sürün ve nemlendiriciyi cildinize nazikçe masaj yaparak uygulayın. Bu uygulamayı düzenli olarak yapmanız yararlı olacaktır.

Böcek Isırıkları

Bir sivrisinek sizi ısırdığında, kaşıntılı cildinizin nedeni genellikle açıktır ve kaşıntı çabucak geçme eğilimindedir. Böcekler cildinizde yaşadığında veya her gece sizi ısırdığında, kaşıntı uzun süreli ve kontrol edilemez olabilir. Uzun süreli kaşıntıya neden olabilecek böcekler arasında tahtakuruları, bitler ve akarlar (uyuz) bulunur.

Atopik Dermatit

Atopik dermatit dünya çapında yaygındır. Yenidoğanlardan yetişkinlere 65 yaş ve üstü her yaştan insan bu durumla karşılaşabilir. Belirtiler aşırı kuru, kaşıntılı ciltten, uykusuz gecelere neden olan ve günlük yaşamı engelleyen ağrılı, kaşıntılı döküntülere kadar değişir.

Suçiçeği

Suçiçeği, bir virüsün neden olduğu oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Suçiçeği aşısının geliştirilmesinden bu yana suçiçeği insidansı önemli ölçüde azalmasına rağmen, hala her yıl suçiçeği olan pek çok çocuk vardır. Suçiçeğinin en yaygın belirtisi, kaşıntılı, sıvı dolu kabarcıklara ve ardından kabuklara dönüşen bir döküntüdür. Döküntü genellikle önce yüz, göğüs ve sırtta ortaya çıkar ve daha sonra vücudun geri kalanına yayılır.

Dishidrotik Egzama

Bu durum geçici ya da kronik olabilir. Su dolu kabarcıklar kendini gösterir ve oldukça kaşıntılıdır. Yaygın tetikleyiciler arasında şampuan veya sabun gibi kişisel bakım ürünleri bulunur. Nikel veya kobalt ile temas da kabarcıklara neden olabilir.

Folikülit

Saç köklerinde gelişen yaygın bir cilt enfeksiyonudur. Folikülit, avuç içleri ve ayak tabanları dışında cildin herhangi bir yerinde görülebilir. Genellikle ani bir sivilce patlaması gibi görünür. Her noktanın çevresinde enfeksiyon belirtisi olan kırmızı bir halka olabilir. Belirtiler değişebilir; bazen enfeksiyon kaşıntılı cilde neden olur. Cildinizin ağrılı hissetmesi de mümkündür.

El, Ayak ve Ağız Hastalığı

El ayak ağız hastalığı, bir virüsün neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Birkaç virüsten biri buna neden olabilirken, işaretler genellikle aynıdır:

Ellerde, ayaklarda veya her ikisinde kaşıntılı bir döküntü,

Ağız yaraları.

Kurdeşen

Kurdeşen, ciltte sıklıkla kaşınan kovanlardır, cildin herhangi bir yerinde görünebilir. Kurdeşen, çok küçük bir bölgeyi de daha geniş bir bölgeyi de etkileyebilir. Kurdeşene neden olabilecek çok sayıda etmen vardır ve kurdeşen son derece kaşıntılı bir durumdur.

Sedef Hastalığı

Sedef hastalığı, vücut cilt hücrelerini çok hızlı ürettiğinde gelişir ve cilt hücrelerinin birikerek ciltte görünür yamalar veya lekeler oluşturmasına neden olur. Aynı zamanda kaşıntılı bir durumdur.

Nörodermatit

Nörodermatit, kaşıntı ile başlayan bir egzama türüdür. Çoğu insan bir veya iki kaşıntılı yama geliştirir. Bu cilt rahatsızlığının diğer bir adı liken simplex kronikus’tur. Bu rahatsızlık bulaşıcı değildir.

Seboreik Dermatit

Bu durum, döküntüye neden olan çok yaygın bir cilt hastalığıdır. Seboreik dermatitte cilt, kırmızı, şişmiş, yağlı ve kabuklu görünebilir. Etkilenen bölgede kaşıntı da görülebilir.

Zona Hastalığı

Bu hastalığa yakalanan çoğu insan ağrılı, kabaran bir döküntü geliştirir. Zona tedavi edilmediğinde birtakım kötü sonuçlara neden olabilir.

Cilt Kanseri

Birçok insan için cilt kanserinin tek belirtisi cildinde yeni veya değişen bir noktadır. Bazen bu nokta da kaşınır ve kişinin bu noktayı fark etmesinin tek nedeni kaşıntı olabilir.

Alerjik Cilt Reaksiyonu

Cildimiz birçok maddeye karşı alerjik reaksiyon geliştirebilir. Alerjik cilt reaksiyonuna neden olabilen en yaygın maddelerden biri, her gün dokunduğumuz birçok üründe bulunan nikeldir. Nikel içeren ürünler arasında cep telefonları, takılar, gözlük çerçeveleri, fermuarlar ve kemer tokaları bulunur. Alerjik cilt reaksiyonuna neden olabilecek diğer maddeler arasında oje, kokular, şampuanlar, lateks ve çimento bulunur. Alerjik bir reaksiyon geliştirirseniz, muhtemelen kızarıklık ve kontrol edilemeyen bir kaşıntı yaşarsınız.

Uzun süre devam eden kaşıntı, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli hastalıkların belirtisi olabilir:

  • Kan hastalığı,
  • Şeker hastalığı,
  • Böbrek hastalığı,
  • Karaciğer hastalığı,
  • HIV,
  • Aşırı aktif tiroid bezi.