Salgın hastalıkların artması ile beraber herkesin maske kullanma gerekliliği de arttı. Ancak kullanılan bu maskeler bazı kişilerde alerjik reaksiyona yol açabilecek kimyasallar içermektedir. Alerjik reaksiyon, bağışıklık sisteminin bazı maddeleri zararlı olarak nitelendirmesi sonucu meydana gelir. Bağışıklık sistemi bu zararlı maddeler ile savaşabilmek için antikor ve histamin salgılar ve bu durumunun sonucunda alerjik reaksiyon oluşur. Maskelerde kullanılan bazı kimyasallar da alerjik reaksiyona neden olabilir. Maskelerde genel olarak kullanılan kimyasallar şunlardır; formaldehit, etilen üre melamin formaldehit, kuaterniyum. Bu maddeler maske alerjisi, alerjik reaksiyona neden olan en büyük nedenlerdir. Tek kullanımlık maskeler, N95 maskeleri gibi maskeler bu kimyasalları içerebilir. 

Maske Alerjisi Belirtileri

Diğer tüm alerjilerde olduğu gibi maske alerjisinde de bazı belirtiler ortaya çıkar ve bu belirtilerin şiddeti kişiden kişiye farklılık gösterebilir.

Maske alerjisinin yaygın belirtileri şunlardır:

  • Egzama,
  • Kontakt dermatit,
  • Kaşıntı, kızarıklık, kabarcıklar,
  • Kurdeşen.

Bu belirtiler genel olarak maskenin cilde temas ettiği bölgelerde meydana gelir. Bu belirtiler bazı kişilerde şiddetli olabilirken bazı kişilerde ise hafif bir kızarıklık ya da kaşıntı ile de kendini gösterebilir. Nadir durumlarda maske alerjisi solunum sıkıntılarına da neden olabilir. Maske alerjisinin önemli belirtilerini yaşamanız durumunda vakit kaybetmeden bir uzman ile görüşmeniz gerekmektedir. 

Alerjik Reaksiyona Neden Olmayan Maske Var Mıdır?

Maskeye karşı duyarlı olan kişiler genellikle kumaş maske kullanmayı tercih etmektedir. Ancak kumaş ve yıkanabilir maskeler de alerjik reaksiyona neden olabilir. Kumaş maskelerin yıkanmasının ardından bu maskelerde kalan deterjan atıkları da alerjik reaksiyonu tetikleyebilir. Maske alerjisinin bu sebeple tamamen önlenebilmesi mümkün olmayabilir. Kumaş maskelerde aynı zamanda boyayı tutan kimyasallar da kullanılabilir ve bu kimyasallar da alerjiye neden olabilir. 

Maske Alerjisinden Korunma

Maske alerjisinden tam anlamıyla korunmanız mümkün değildir. Özellikle tek kullanımlık maskeler alerjinizi tetikleyecek bileşenlerden oluşmaktadır. Ancak yine de kumaş maskeleri kullanmanız belirtilerinizi büyük ölçüde azaltabilir. Kullanacağınız kumaş maskeyi yıkarken de dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Yıkadığınız maskeyi doğal içerikli, kokusuz ve katıksız bir temizleyici ile yıkamanız gerekmektedir. Kumaş maskelerde genellikle kumaş kimyasalları kullanılır. Bu kimyasallardan maskenizi arındırmak için, maskenizi kullanmadan önce yıkamanız gerekir. Kullanacağınız kumaş maskenin pamuklu bir kumaş olmasına özen gösterin. Minimum boya içeren, antibakteriyel ve antimikrobiyal, katkı maddesi içermeyen maskeleri kullanmaya çalışın. Kumaş maskelerin kokulu deterjanlarla yıkanması, yumuşatıcı gibi ürünlerin yıkama aşamasında kullanılması özellikle alerjik nezlesi ve astımı olan kişilerde burun tıkanmasına ve nefes sıkışmasına neden olabilmektedir. Bu sebeple maskeleri yıkarken hipoalerjenik deterjanları kullanmanız sağlığınız için faydalı olacaktır.