Rotavirüs, ishale neden olan çok bulaşıcı bir virüstür. Rotavirüs enfeksiyonları rahatsız edici olsa da, dehidrasyonu önlemek için genellikle bu enfeksiyonu evde ekstra sıvılarla tedavi edebilirsiniz. Nadiren şiddetli dehidrasyon, hastanede bir damar yoluyla (intravenöz olarak) sıvı almayı gerektirir.
Rotavirüs Belirtileri
Enfeksiyon genel olarak virüse maruz kaldıktan iki gün sonra ortaya çıkar. Kusma, ateş erken belirtilerdendir; üç ile yedi gün içinde de sulu ishal başlar. Enfeksiyon karın ağrısına da neden olabilir. Sağlıklı yetişkinlerde, bir rotavirüs enfeksiyonu sadece hafif belirti ve semptomlara neden olabilir veya hiç olmayabilir.
Ne Zaman Doktora Gitmeliyim?
Çocuğunuzda aşağıdaki belirtiler varsa doktora gitmeniz gerekir:
- 24 saatten fazla ishal,
- Sık sık kusma,
- Kan veya irin içeren siyah veya katran rengi dışkı,
- 38.9 C veya daha yüksek vücut ısısı,
- Yorgunluk, sinirlilik veya ağrılı görünme.
Ağız kuruluğu, gözyaşı olmadan ağlama, az idrara çıkma veya hiç idrara çıkma, olağandışı uyku hali veya tepkisizlik gibi dehidratasyon belirtileri varsa tıbbi yardım alınması gerekir.
Rora virüs Nedenleri
Enfekte kişinin dışkısında, belirtiler ortaya çıkmadan 2 gün önce ve belirtiler azaldıktan 10 güne kadar bulunur. Virüs, bu süre boyunca elden ağza temas yoluyla kolayca yayılır.
Rotavirüsünüz varsa ve tuvaleti kullandıktan sonra ellerinizi yıkamazsanız veya çocuğunuzda rotavirüs varsa ve çocuğunuzun bezini değiştirdikten veya çocuğunuzun tuvaleti kullanmasına yardım ettikten sonra ellerinizi yıkamazsanız virüs herhangi bir şeye bulaşabilir. Başka bir kişi yıkanmamış ellerinize veya kontamine olmuş bir nesneye dokunur ve ardından ağzına dokunursa, bunu bir enfeksiyon takip edebilir. Virüs, haftalarca veya aylarca dezenfekte edilmemiş yüzeylerde bulaşıcı kalabilir. Aşılanmış olsanız bile rotavirüs ile birden fazla kez enfekte olmak mümkündür. Bununla birlikte, tekrarlayan enfeksiyonlar tipik olarak daha az şiddetlidir.
Risk faktörleri nelerdir?
Rotavirüs enfeksiyonları, 3 ila 35 aylık çocuklarda, özellikle çocuk bakım ortamlarında vakit geçirenlerde yaygındır. Daha yaşlı yetişkinler ve küçük çocuklara bakan yetişkinlerde de enfeksiyon riski yüksektir.
Rotavirüs Teşhisi ve Tedavisi
Birçok hastalık ishale neden olur. Bu nedenle, rota virüs genellikle semptomlara ve fizik muayeneye göre teşhis edilse de, teşhisi doğrulamak için bir dışkı örneği analizi kullanılabilir.
Rota virüs enfeksiyonu için özel bir tedavi yoktur. Antibiyotikler ve antiviraller, rotavirüs enfeksiyonuna yardımcı olmaz. Genellikle enfeksiyon üç ila yedi gün içinde düzelir.
Dehidrasyonu önlemek en büyük endişedir. Virüs seyrini sürdürürken dehidrasyonu önlemek için bol sıvı tüketin. Çocuğunuzda şiddetli ishal varsa, doktorunuza mutlaka danışın.
Çocuklar için, bir rehidrasyon sıvısı, kayıp mineralleri su veya diğer sıvılardan daha etkili bir şekilde değiştirebilir. Şiddetli dehidrasyon hastanede intravenöz sıvılar gerektirebilir.
Rotavirüs enfeksiyonu için ishal önleyici ilaçlar önerilmez.
Önleme ve Korunma
Dünya Sağlık Örgütü, tüm ülkelerin bebeklere rotavirüs aşısı yapmasını önermektedir. Mevcut iki aşı vardır:
RotaTeq: Bu aşı genellikle 2, 4 ve 6. ayda olmak üzere ağızdan üç doz halinde verilir. Aşı, daha büyük çocuklarda veya yetişkinlerde kullanım için onaylanmamıştır.
Rotarix: Bu aşı, 2 aylık ve 4 aylık bebeklere iki doz halinde verilen bir sıvıdır.
Aşılar güvenli ve etkili kabul ediliyor ve araştırmalar, her yıl binlerce çocuğun rotavirüs geliştirmesini engellediğini gösteriyor. Çocuğunuzda rotavirüs aşısı yapıldıktan sonra mide ağrısı, kusma, ishal, dışkısında kan veya bağırsak hareketlerinde değişiklik varsa hemen doktorunuza başvurun.