Turkovac aşısı yakın zamanda acil kullanım onayını aldı. Bunun neticesinde de seri üretime geçti ve kısa sürede de uygulanmaya başlanacak. Bu yazımızda Turkovac aşısının alerji riskinin olup olmadığını sizler için yazdık.

TURKOVAC aşısı nedir?

TURKOVAC aşısı Türkiye’de geliştirilen ve tam virion inaktive edilmiş bir SARS-Cov-2 aşı adayıdır. Bu aşıyı Sinovac aşısının benzeri olarak da düşünebiliriz.

Aşı etkili mi?

Aşı ile ilgili yapılan çalışmalarda aşının etkili olduğu sonucuna varılmıştır. Klinikten önce hayvan modelinde yapılan çalışma verilerine göre aşının SARS-Cov-2 tehdidine karşı tam koruma sağladığı ve güvenli olduğu sonuçları elde edilmiştir. Yapılan çalışma Vaccines adlı bilimsel olarak saygın bir dergide yayınlanmıştır.

Acil kullanım onayı var mı?

Turkovac aşısı çoğu kişi tarafından merak ediliyor ve pek çok kişi de aşının çıkmasını ve yaygınlaşmasını bekliyor. Turkovac aşısı için 25 Kasım 2021’de acil kullanım onayı için başvuru yapılmıştır. 22.12.2021 tarihinde de aşı için acil kullanım izni verilmiştir. Aşıya acil kullanım onayı verilmesiyle birlikte aşı seri üretime geçti ve önümüzdeki haftadan itibaren uygulanmaya başlanacak.

Aşının Alerji Riski Var mı?

Aşılarla ilgili merak edilen konulardan biri de alerji riski. Korona virüse karşı dünya genelinde aşılama uygulamalarının yapılması ile birlikte bazı kişilerde alerjik reaksiyonlar meydana geldi. Durum böyle olunca da koronavirüs aşılarının alerji riski, alerjik hastalığı olanlar başta olmak üzere pek çok kişide merak konusu oldu. Tukovac aşısı, inaktif bir aşıdır. Yani ülkemizde uygulanan Biontech aşısı gibi mRNA tabanlı bir aşı değildir. Daha çok Sinovac ile benzer özelikleri olan bir aşıdır. mRNA aşılarında bulunan ve alerjik reaksiyona neden olma potansiyeli olan polietilen glikol (PEG) maddesi bu aşıda yoktur. Bu nedenle alerji riski Sinovac aşısının alerji riski ile benzerdir. Alerji riski düşüktür denilebilir. Aşı içindeki maddelerden herhangi birine alerjiniz yoksa Turkovac aşısına karşı alerji riskiniz de düşük olacaktır. Aşının yapılmaya başlamasıyla birlikte aşı içeriği de Sağlık Bakanlığı sitesinden öğrenilebilir. Ancak alerjisi olan kişilerin, diğer aşılarda da olduğu gibi, aşılarını hastane ortamında olması ve aşı olduktan sonra 30 dakika hastane ortamında beklemesi yararlı olacaktır. Aşıdan sonra herhangi bir kızarıklık, kaşıntı olursa ve kendinizi kötü hissederseniz sağlık personelinden yardım isteyebilirsiniz.

Alerjisi Olanlar Turkovac Aşısı Olabilir Mi?

Turkovac aşısı inaktif aşıdır ve içinde PEG maddesi yoktur. Bu nedenle astım, alerjik nezle, ilaç alerjisi, egzama, besin alerjisi gibi alerjik hastalığı olanların Turkovac aşısı yaptırmasında sakınca yoktur. Aşı içeriğinde bulunan maddelere alerjiniz yoksa bu aşıyı yaptırabilirsiniz.

İlaç Alerjisi Olanlara Turkovac aşısı yapılabilir mi?

İlaç alerjisi olan kişiler için içinde PEG maddesi bulunan aşıların alerji riski daha yüksektir. mRNA tabanlı Biontech aşısının içinde de PG maddesi vardır. Ancak Turkovac aşısında PEG maddesi bulunmamaktadır. Bu nedenle ilaç alerjisi olan kişilerin Turkovac aşısı olmasında bir sakınca yoktur, alerji riski düşüktür. İnaktif aşılarda PEG maddesi bulunmamaktadır. Turkovac aşısının içeriği yakın zamanda açıklanacaktır. Aşının içeriğindeki maddelere alerjisi olmayan kişilerin Turkovac aşısını olmasında bir sakınca yoktur.

Aşıdan Sonra Alerji Gelişirse Nasıl Anlarım?

Alerjisi olan kişilerin aşılarını hastane ortamında olmaları ve aşıdan sonra her ihtimale karşı 30 dakika hastane ortamında beklemeleri yararlı olacaktır. Aşıdan sonra gelişebilecek kaşıntı, kızarıklık, tansiyonda düşme, nabızda artma gibi belirtiler alerjik şok belirtisi olabilir. Bazen stresten kaynaklı da vazovagal senkop denilen durum ortaya çıkabilir. Bu durumda da kaşıntı ve kızarıklık olmamasına rağmen tansiyonda düşme olur. Nabızda ise hızlanma olmamasıyla alerjik şoktan kolaylıkla ayrılabilmektedir. Aşıya bağlı ciddi alerjiler genel olarak aşıdan sonraki ilk 30 dakika içinde ortaya çıkar. Bu belirtilerden herhangi birini yaşamanız durumunda sağlık personelinden yardım almanız gerekir.