Hiçbir yiyecek, vücudunuzda mutlu olmadığınız bölgelerdeki yağları yakmayı hedeflemez. Yağ kaybı, aldığınızdan daha fazla kalori yaktığınızda meydana gelir ve vücudunuzun tercihen enerji için lipit depolarını parçalamasına neden olur. Ancak uygun bir beslenme ve aktivite programı ile dengeli şekilde yağ yakmanız olanaklı hale gelir. “Yağ yakan besinler” terimi, metabolizmayı uyaran, iştahı azaltan veya besin alımını azaltarak yağ kaybına genel destek sağlayan besinler için kullanılabilir. Yağ Yakarak Kilo Vermeyi Kolaylaştıran Yiyecekler;
Yağlı Balıklar
Balık, harika bir protein kaynağıdır. Protein tüketmek, tokluk hissinin yanı sıra metabolizmanın hızını da artırır. Proteini sindirmek, daha fazla tokluk hissine yol açar ve metabolik hızı, yağ veya karbonhidratları sindirmekten çok daha fazla artırır. Omega-3 yağ asitlerini içeren, somon, sardalya, uskumru ve diğer balıklar, vücutta oluşan enfeksiyonu azaltmaya yardımcı olur. Ek olarak, omega-3 yağ asitleri, vücut yağını kaybetmenize de yardımcı olabilir.
Haftada 2-3 porsiyon balık tüketimi önerilmektedir. Tükettiğiniz balığın pişirme yöntemi olarak da fırında pişirme, buğulama ya da ızgara yöntemini tercih edebilirsiniz.
Yumurta
Yumurta, günlük beslenmemizde sıklıkla kullandığımız bir besindir. Kahvaltıda yumurta yemek, günün ilerleyen saatlerinde de tokluk hissinin oluşmasında etkilidir. Yumurtalar, göbek yağının depolanmasından sorumlu genleri kapatmaya yardımcı olan önemli bir yağ yakıcı besin olan kolinin en iyi kaynaklarından biridir. Yumurta, kahvaltıda yenildiğinde tüm gün boyunca yağ yakma hızını ayarlayabilen harika bir yağsız protein kaynağıdır.
Yumurta aynı zamanda et ve et ürünleri yerine de geçebilir. Bu nedenle sağlıklı bireylerin haftada 3-4 kere, kalp damar hastalığı olan kişilerin de haftada 1-2 kere yumurta yemesi önerilir.
Baklagiller
Baklagiller, kas oluşumunu destekleyen iyi bir protein kaynağıdır. Baklagiller lif içeriği açısından yağ yakımını da destekler. Nohut, mercimek, fasulye, soya fasulyesi gibi besinlerin içerisinde yer aldığı baklagiller, tahıllarla birlikte tüketildiğinde protein kalitesi artar. Pişmiş baklagillerden 8-10 yemek kaşığı bir porsiyon olarak kabul edilir ve haftada 2-3 kere tüketilmesi önerilir. Baklagilleri iyi pişirseniz ve pişirmeden önce ıslatırsanız gaz yapıcı etkilerini de azaltmış olursunuz.
Kabuklu yemişler ve yağlı tohumlar
Kuruyemişlerde sağlıklı yağ, lif ve protein bulunur, bu da sizi enerjik ve tok tutar. Ceviz, badem, fındık, kaju, susam gibi besinler, sert kabuklu yemiş/yağlı tohum olarak adlandırılır ve bunlar B grubu vitaminler, yağ, protein ve mineraller açısından zengindir. Bu besinleri kontrollü tüketmek, kilo kaybı sürecine olumlu katkıda bulunur.
20 adet fındık ve badem, 3 adet de ceviz günlük tüketim için yeterli miktardır.
Yüksek Lifli Besinler
Yüksek lifli besinlerin kilo verme sürecine olumlu etkisi vardır. Yüksek lifli besinler, besinlerin mide ve bağırsaktaki geçiş süresini uzatır. Örneğin lifli besinlerden yulaf, yüksek miktarda çözünür lif olan beta glukan içerir. Çavdar ise tokluk hissini artırarak kilo vermeyi destekler. Günlük 30 gram yulaf ve çavdar tüketilmesi önerilir.
Avokado
Avokado, tekli doymamış yağlar ve tonlarca lifin bir kombinasyonudur. Aynı zamanda, su tutulmasını ve şişkinliği azaltmaya yardımcı olan mükemmel bir potasyum kaynağıdır. Bu durum da yağ yakımı için hoş bir etkidir. Avokado içerdiği lifler ve sağlıklı yağlar sayesinde uzun süre tokluk hissi yaratır. Kalorisi fazla olduğu için tüketiminin de kontrollü olması gerekir. Günlük ortalama 40-50 gram avokado tüketimi önerilir.
Beyaz Çay
Beyaz çay, yağın parçalanmasını hızlandırır ve yağ hücrelerinin oluşumunu bloke eder. Dolayısıyla, vücuttaki yağın atılmasına yardımcı olur. Günlük 2 kupa şekersiz beyaz çay tüketimi önerilir.
Hindistan Cevizi Yağı
Kilo vermeyi destekleyen Hindistan cevizi yağı, yağ yakımını destekler, açlığı bastırır ve uzun süre tokluk hissi sağlar. Özellikle göbek çevresindeki yağlanmayı azaltıcı etkisi vardır. Hindistan cevizini yağını, bir tatlı kaşığını aşmayacak şekilde yiyecek ya da içeceklerinize ekleyebilirsiniz.
Baharatlar
Baharatlar, genel olarak yiyeceklere lezzet katmak için kullanılır. Baharat kullanımı, tuzdan kaçınmanızı da kolaylaştırabilir. Acı biber ve tarçının kilo kaybını destekleyici özellikleri vardır. Acı biber, kapsaisin bakımından zengindir ve kapsaisin yağın yakılmasına yardımcı olur; metabolizma hızının yavaşlamasının önüne geçer.
Tarçın ise kan şekerini sabit tutar. Bu sayede açlığa neden olan ani yükselmeleri önler.
Zerdeçal
Yapılan bazı araştırmalarda kurkuminin en etkili antiinflamatuar seçeneklerinden biri olduğu soncuna varılmıştır. Zerdaçalın da aktif bileşeni kurkumindir. İltihapla savaşırken vücudunuzun kilo vermesi daha zor olduğu için, diyetinize iltihap önleyici zerdeçal eklemek kilo verme hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacaktır. Zerdeçal kökü için yarım santimlik bir parça günlük tüketim için yeterlidir. Bunun eş değeri ise 1/4 çay kaşığı toz zerdeçaldır.