Havalar ısındı. Artık tatil planları yapıyoruz. Peki astım hastalığı olan çocuklar tatil döneminde ilaçlarını kullansınlar mı? Çocuklarda astımda nasıl bir yol izlenmelidir? Bu sorular da yazla birlikte gündeme geliyor ve cevap aranıyor. Biz de sizlere cevapları sunuyoruz.

Yaygın Hastalık: Astım

Günümüzün önemli hastalıklarından biri astımdır. Çocuklarda astım, sık öksürük, nefes sıkışıklığı, akciğerde hırıltı ve egzersiz sonrası öksürük veya hırıltı gibi belirtilerle kendini belli etmektedir. Astım teşhisi konulan çocuklar çocuk alerji uzmanlarınca verilen astım ilaçlarını kullanırlar. Astım ilaçları rahatlatıcı ve iyileştirici olarak iki türdür. Rahatlatıcı ilaçlar sadece öksürük ve hırıltı olduğunda kullanılması gerekir ve etkisi bu belirtileri rahatlatmaktır. İyileştirici ilaçlar ise bronşlarda hasara uğramış yerleri düzeltir. Çocuklarda astım belirtilerinin ortaya çıkmasını engeller.

Kış Ayında Büyük Tehlike: Gribal Enfeksiyon

Çocuk Alerji Uzmanları tarafından teşhis konulup tedavisi ayarlanan çocuklar bu ilaçları kış boyu kullanırlar. Çünkü kış döneminde sık gribal enfeksiyon olurlar. Gribal enfeksiyonlar da astımlı çocukların belirtilerini ortaya çıkaran en önemli nedendir. Özellikle ev tozu akarı alerjisi olan çocuklar kış döneminde ev içinde kaldıkları için yine sık sık hastalanırlar. Çocuğun ev içinde kalması ve ev tozu akarlarının en yoğun olduğu dönem de kış ayları olduğu için çocuklarda astım belirtileri de sık ortaya çıkar.

Daha sonra bahar ayı ile birlikte polenlere bağlı astımı olan çocuklarda astım belirtileri olan öksürük ve nefes sıkışmaları ortaya çıkar. Yaz gelince yani Haziran ayının sonunda artık alerjenler azalır, gribal enfeksiyon riski ortadan kalkar.

Peki Ya Yaz Aylarında Astım Hastalığı?

Yaz döneminde gribal enfeksiyon riskinin çok düşük olması, alerjenlerin miktarının çok azalması nedeniyle astımlı çocuklarda yaz döneminde fazla şikayet olmaz. Bu nedenle de yaz dönemlerinde astımlı çocuğun hastalığı kontrol altındaysa ve çocuk alerji uzmanınız uygun görmüşse genellikle astım ilaçları kesilir. Çünkü astım hastalığı temmuz ayında tatile çıkar. Tatilden de Eylül ayına kadar gelmez. Çocuğun vücudu yaz döneminde dinlendirilir. Eylül ayının ortalarına kadar sadece öksürük veya hırıltı gibi belirtilerde rahatlatıcı ilaçlar kullanılır.

Sonuç olarak astım hastalığı yaz döneminde tatile çıkar ve çocuk alerji uzmanınız tarafından uygun görülürse temmuz ayının başından Eylül ayının ortalarına kadar astım ilaçlarının kullanılmasına ara verilir.

Kime Gitmeliyim?

Astım ve alerjik hastalıkların belirtileri olan çocukların alerjik hastalıklar konusunda uzmanlar tarafından teşhis edilip tedavi edilmesi çok önemlidir. Çocuk alerji uzmanı (Diğer adı çocuk immünoloji ve alerji hastalıkları uzmanları) çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlarından çocuklardaki astım ve alerjik hastalıklar konusunda eğitim alarak çocuk alerji uzmanı diploması almaya hak kazanmış uzmanlardır.

Randevu ve Bilgi İçin Sizi Arayalım