Alerjik hastalıklar, bahar aylarında başlayan alerjik reaksiyonlar, havaların ısınmasıyla birlikte çocukları daha da çok etkisi altına alıyor. İşte yazın karşılaşılan alerjik reaksiyonlar, bunların nedenleri ve korunma yöntemleri.

Alerjik Hastalıklar Nelerdir

POLENLER

Polen veya daha çok bilinen ismiyle çiçek tozları, üreme amacıyla rüzgar veya böceklerle diğer bitkilere taşınır. Alerjik hastalıklar açısından asıl önem taşıyan polenler, 20-60 mikron büyüklüğünde olan ve rüzgar ile çok uzak yerlere ulaşabilen tipleridir. Polenler kapı ve pencerelerden evin içine de girebilir. Astım ve alerjik rinit yakınmalarını şiddetlendirir. Polenlerin yoğun olduğu sabahın erken saatlerinde dışarı çıkılmaması tavsiye edilir.

KURDEŞEN

Kurdeşen olarak da bilinen ürtiker, deride hafif kabarık, pembe-kırmızı renkte ve genellikle kaşıntılı lezyonlardır. Alerjik bir hastalıktır. Güneşten sakınmak korunma yöntemlerinden sayılabilir.

ATOPİK DERMATİT

Atopik dermatit alerji öyküsü olduğu bilinen kişilerde kronik ve yinelenen bir durumdur. Yazın kullanılan kremler ve güneş koruyucularında katkı maddesi olması alerjik durumu tetikleyebilir.

ARI SOKMASI

Yaban arıları veya bal arılarının sokması sonucu o alanda ağrı, kızarıklık ve şişme gibi kendiliğinden gerileyen lokal bir reaksiyon gelişebildiği gibi, anafilaksi denilen ve sokulan kişinin ölümüne yol açabilen bir reaksiyon da doğabilir. Alerjik bir durumdur. Arı soktuğunda deriye takılı kalan iğnenin ezilmeden özenle çıkarılması, sokulan bölgenin bol su ve sabunla yıkanması, sulandırılmış amonyak ile dezenfekte edilmesi gerekir. Arıların bulunabileceği yerlerde uzun kollu bluz ve pantolon giymeyi tercih etmek, parlak ve canlı renkte giysilerden kaçınmak gerekir.

Randevu ve Bilgi İçin Sizi Arayalım