Yenidoğan bebek bakımı ile ilgili ebeveynlerin aklında pek çok soru işareti vardır. Bununla birlikte çevreden de pek çok tavsiye duyabilir ve kafanız karışabilir. Bu yazımızda yenidoğan bebek bakımı ile ilgili bilmeniz gerekenleri sizler için yazdık.
Yenidoğan Bebeğe Nasıl Davranmalıyım?
Yenidoğan bebeğinizin narinliği ve kırılganlığı gözünüzü korkutabilir. Bu durum hemen herkesin yaşayabileceği bir endişedir. Bebeğinizin bakımını yaparken aşağıdakilere dikkat etmeniz gerekir:
Bebeğinize dokunmadan önce ellerinizi mutlaka yıkayın. Yenidoğanların henüz güçlü bir bağışıklık sistemi yoktur, bu nedenle enfeksiyon riski altındadırlar. Bebeğinize dokunan herkesin ellerinin temiz olduğundan emin olun.
Bebeğinizi tutarken, başını ve boynunu destekleyin.
Bebeğinizi asla sallamayın. Sallamak beyinde kanamaya ve hatta ölüme neden olabilir. Bebeğinizi uyandırmanız gerekiyorsa, sallayarak değil, bebeğinizin ayaklarını gıdıklayın veya yanağına hafifçe üfleyin.
Bebeğinizin taşıyıcıya, bebek arabasına veya araba koltuğuna güvenli bir şekilde sabitlendiğinden emin olun.
Yenidoğan bebeğinizin dizinizde sallanmaya hazır olmadığını unutmayın.
Bebekle Bağ Kurma
Bebek bakımının muhtemelen en zevkli kısımlarından biri olan bağ kurma, doğumdan sonraki ilk saat ve günlerde, ebeveynlerin bebekleriyle derin bir bağ kurduğu hassas dönemde gerçekleşir. Fiziksel yakınlık, duygusal bir bağlantıyı teşvik edebilir. Bebekler için bağlanma, fiziksel büyüme gibi diğer alanlardaki gelişimlerini de etkileyen duygusal büyümelerine katkıda bulunur. Çocuklar, hayatlarında onları koşulsuz seven bir ebeveyne veya başka bir yetişkine sahip oldukları için gelişirler. Bebeğinizi kucaklayarak ve onu farklı şekillerde nazikçe okşayarak bağ kurmaya başlayın.
Bebekler genellikle konuşma, şarkı söyleme ve cıvıldama gibi sesleri severler. Bebeğiniz muhtemelen müzik dinlemeyi de sevecektir. Bebek çıngırakları ve müzikli cep telefonları, bebeğinizin işitmesini uyarmanın diğer iyi yollarıdır. Küçük çocuğunuz huysuzsa, şarkı söylemeyi, şiir ve tekerlemeler okumayı veya bebeğinizi bir sandalyede sallarken veya sallarken yüksek sesle okumayı deneyin.
Bazı bebekler dokunmaya, ışığa veya sese karşı alışılmadık derecede hassas olabilir ve kolayca ürküp ağlayabilir, beklenenden daha az uyuyabilir veya biri onlarla konuştuğunda veya şarkı söylediğinde yüzlerini çevirebilir. Bebeğinizde durum buysa, gürültü ve ışık düzeylerini düşük ila orta düzeyde tutun.
Bebek Bezi Hakkında Her Şey
Bebeğiniz günde yaklaşık 10 kez veya haftada yaklaşık 70 kez bezini kirletecektir. Bebeğinizin altını değiştirmeden önce, tüm malzemelerin elinizin altında olduğundan emin olun. Bez değiştirirken şu malzemelere ihtiyacınız olacaktır: Bebek bezi, ıslak mendil ya da temizleme mendilleri, bebek bezi merhemi.
Her bağırsak hareketinden sonra veya bebek bezi ıslaksa, bebeğinizi sırtüstü yatırın ve kirli bezini çıkarın. Bebeğinizin genital bölgesini nazikçe silmek için su, pamuk topları veya mendilleri kullanın. Bir çocuğun bezini çıkarırken, bunu dikkatli bir şekilde yapın çünkü havaya maruz kalması idrara çıkmasına neden olabilir. Kız bebeğiniz varsa altını silerken, idrar yolu enfeksiyonunu (İYE) önlemek için altını önden arkaya doğru silin.
Bebek bezi döküntüsü yaygın bir endişedir. Tipik olarak döküntü kırmızı ve engebelidir ve birkaç gün içinde bazı önlemlerle düzelebilir:
Bebeğinizin bezini sık sık ve bağırsak hareketlerinden sonra mümkün olan en kısa sürede değiştirin.
Bölgeyi yumuşak sabun ve suyla nazikçe temizleyin ve ardından koruyucu krem uygulayın. Çinko oksitli kremler neme karşı bariyer oluşturdukları için tercih edilir.
Kullandığınız bebek bezinin çocuğunuzun cildi ile uyumlu ve kimyasal içermemesine dikkat edin.
Bebeğinizi bir süre bezsiz bırakın ve cildinin havalanmasını sağlayın.
Bebek bezi döküntüsü 3 günden fazla devam ederse veya kötüleşiyor gibi görünüyorsa doktorunuzu arayın.
Banyo Yaptırma
Bebeğinize ilk başlarda, göbek bağı düşene kadar sünger banyoları yaptırmanız yararlı olacaktır. Daha sonrasında normal banyo aşamasına geçebilirsiniz. Bebeğinizi yıkamadan önce şu malzemeleri hazırlayın:
- Yumuşak, temiz bir bez,
- Hafif, kokusuz bebek sabunu ve şampuanı,
- Havlu veya battaniye,
- Temiz bir bebek bezi,
- Temiz giysiler.
Sünger banyoları: Sünger banyosu için, sıcak bir odada güvenli, düz bir yüzey (alt değiştirme masası, zemin veya tezgah gibi) seçin. Bebeğinizin gözlerini sadece suyla nemlendirilmiş bir bezle bir gözden başlayarak iç köşeden dış köşeye doğru silin. Diğer gözü yıkamak için bezin temiz bir köşesini kullanın. Bebeğinizin burnunu ve kulaklarını nemli bezle temizleyin. Ardından bezi tekrar ıslatın ve biraz sabun kullanarak yüzünü nazikçe yıkayın ve kurulayın. Ardından, bebek şampuanı kullanarak bir köpük oluşturun ve bebeğinizin kafasını nazikçe yıkayın ve durulayın. Islak bir bez ve sabun kullanarak, kol altları, kulak arkası, boyun çevresi ve genital bölgedeki kırışıklıklara özellikle dikkat ederek bebeğin geri kalanını nazikçe yıkayın. Bu bölgeleri yıkadıktan sonra, kuru olduklarından emin olun.
Küvet banyoları: Bebeğiniz küvet banyolarına hazır olduğunda, ilk banyolar nazik ve kısa olmalıdır. Bebeğinizin banyo suyunun sıcaklığını test etmek için dirseğinizi suya değdirebilirsiniz, ılık su kullanın.
Bebeğinizi soyun ve üşümesini önlemek için hemen ılık bir odada suya koyun. Küvetteki suyun derinliğinin çok fazla olmamasına dikkat edin.
Banyo boyunca, üşümemesi için bebeğinizin vücuduna düzenli olarak su dökün. Banyodan sonra bebeğinizi hemen bir havluya sarın ve başını kapattığınızdan emin olun. Kapüşonlu bebek havluları, yeni yıkanmış bir bebeği sıcak tutmak için iyi bir seçenektir.
Bebeğinizi banyo yaparken asla yalnız bırakmayın. Banyodan çıkmanız gerekiyorsa, bebeği bir havluya sarın ve yanınıza alın.
Göbek Kordonu Bakımı
Yeni doğan bebeklerde göbek bağı bakımı önemlidir. Bir bebeğin göbek bölgesi, kordon kütüğü düşene ve bölge iyileşene kadar suya batırılmamalıdır. Düşene kadar kordon kütüğünün rengi sarıdan kahverengiye veya siyaha dönecektir; bu normaldir. Göbek bölgesi kırmızı görünüyorsa veya kötü bir koku veya akıntı meydana gelirse doktorunuzu arayın.
Bebeğinizi Besleme
Yenidoğan bebeğinizi ister memeyle ister biberonla besleyin, bunu ne sıklıkta yapacağınız konusunda kafanız karışmış olabilir. Genel olarak, bebeklerin talep üzerine, aç göründüklerinde, beslenmeleri önerilir. Bebeğiniz ağlayarak, parmaklarını ağzına sokarak veya emme sesleri çıkararak sizi işaret edebilir.
Yeni doğmuş bir bebeğin 2-3 saatte bir beslenmesi gerekir. Emziriyorsanız, bebeğinize her memede yaklaşık 10-15 dakika emzirme şansı verin. Formül mama ile besliyorsanız, bebeğiniz büyük olasılıkla her beslemede yaklaşık 60–90 mililitre alacaktır.
Bazı yenidoğanların yeterince beslendiklerinden emin olmak için birkaç saatte bir uyandırılmaları gerekebilir. Yeni doğmuş bebeğinizi sık sık uyandırmanız gerekiyorsa veya bebeğiniz yemek yemeye veya emmeye ilgi duymuyorsa, bebeğinizin doktorunu arayın.
Bebekler genellikle beslenme sırasında havayı yutar ve bu da onları telaşlı hale getirebilir. Bunu önlemeye yardımcı olmak için bebeğinizin gazını sık sık çıkarın.
Uyku Temelleri
Yeni bir ebeveyn olarak, günün her dakikasında size ihtiyacı varmış gibi görünen yenidoğan bebeğinizin aslında yaklaşık 16 saat veya daha fazla uyuduğunu öğrenince şaşırabilirsiniz! Yenidoğanlar tipik olarak 2-4 saatlik süreler boyunca uyurlar. Ancak bebeğinizin gece boyunca deliksiz uyumasını beklemeyin. Bebeklerin sindirim sistemi o kadar küçüktür ki birkaç saatte bir beslenmeye ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle düzenli aralıklarla uyanırlar.