Kaşıntı hissi rahatsız edici ve hoş olmayan bir durumdur. Kaşıntı hissinin altında yatan çok sayıda sebep olabilir. Kaşıntı durumunun uzun sürmesi ve cildin kaşınması ciltte yapısal bozukluklara ve çeşitli zararlara yol açabilir. Hassaslaşan cilt tahriş olurken kızarıklıklar da oluşur.  Tekrarlayan kaşıntı kanamalara ve enfeksiyonlara da sebebiyet verebilir. Kaşıntı hissine çok sayıda durum sebep olabilir, örneğin cilt hastalıkları iç hastalıkları gibi. Ancak alerjik kaşıntı yaşamanız da güçlü bir ihtimal olmaktadır. Kaşıntıya neden olan faktörleri belirlemek ve bilmek bu durumu önlemeniz için atılması gereken ilk adımdır. Doktorunuz altta yatan nedeni bulabilir ve sizi rahatlatıcı tedaviler uygulayabilir. 

Alerjik Kaşıntıya Sebep Olabilecek Durumlar

Alerjik kaşıntının birtakım çeşitleri vardır. Mevcut olan bazı alerjiler vücudunuzun herhangi bir yerinde kaşınma hissine sebebiyet verir ve rahatsız edici, günlük hayatınızı etkileyebilecek boyutlara ulaşabilir. 

Besin Alerjisi

Bağışıklık sistemi zararlı olmayan maddeleri de zararlı olarak algılayıp bu duruma tepki verdiğinde alerjik reaksiyonlar ortaya çıkar. Bu alerjik reaksiyonlar arasında en yaygın olanlardan biri de besin alerjisidir. Besin alerjisi, her yaştan kişi de görülebilir ve semptomları kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Hafif belirtiler ve şiddetli olabilecek belirtiler arasında şunlar vardır; kaşıntılı gözler, şişlik, kızarıklık, kurdeşen, mide bulantısı, kusma ve nefes almada zorluk, kaşıntı. Bu belirtiler bağışıklık sisteminizin verdiği cevaba bağlı olarak, alerjen tüketildikten dakikalar veya saatler sonra ortaya çıkabilir. Besin alerjisini tetikleyen yaygın yiyecekler şunlardır; inek sütü, yumurta, yer fıstığı, balık, kabuklu deniz ürünleri, kabuklu ağaç yemişleri, buğday vb. 

Lateks Alerjisi

Bazı kişilerde latekse maruz kaldıktan dakikalar ya da saatler içinde ciltte döküntü meydana gelir. Bu durum acil bir tıbbi durumdur ve hızlı bir şekilde bakım gerekebilir. Temas yerinde sıcak, kaşıntılı, kırmızı, sıcak kabartılar, latekse tekrar maruz kalmayla kuru, kabuklaşmış bir görünüm alabilir. Havadaki lateks parçaları, öksürük, burun akıntısı, hapşırma, kaşıntılı ve sulu gözlere neden olabilir. 

İlaç Alerjisi

İlaç alerjisi az sayıda kişide görülür. İlacın yan etkileri ve ilaç alerjisi aynı durum değildir. İlaç alerjisi ciddi ve hayati bir durum oluşturabilir. İlaç alerjisinin belirtileri arasında; kaşıntı, kurdeşen, döküntü, yüzün şişmesi, hırıltı gibi belirtiler vardır. 

Mevsimsel Alerji

Halk arasında “saman nezlesi” olarak da bilinen mevsimsel alerji, genellikle yılın belli zamanlarında, bazı kişilerde de yıl boyu devam edebilen yaygın bir alerji türüdür. Polenlerin sebep olduğu bu alerji türü özellikle ilkbahar ve yaz aylarında tetiklenir. Mevsimsel alerjinin belirtileri arasında; öksürük, geniz akıntısı, kaşıntılı gözler, burun, boğaz, kırmızı ve sulu gözler bulunur. 

Soğuk Ürtiker

Soğuk alerjisi, bazı kişilerde soğuğa maruz kalma durumunda ortaya çıkar ve hafif veya şiddetli semptomları olabilir. Cilt üzerinde kurdeşene neden olabilen bu alerji türü şiddetli kaşıntıya da sebebiyet verebilir. 

Alerjik Egzama

Alerjik egzama, bir alerjen ile temas ettiğinizde gelişen kaşıntılı bir deri döküntüsüdür. Bu durum genellikle alerjik reaksiyonu tetikleyen maddeye maruz kalmanızdan saatler sonra ortaya çıkar. Alerjik egzamanın belirtileri şu şekilde sıralanabilir; kaşıntı, yanma hissi veya ağrı, sıcak ve hassas cilt, pullu, döküntülü cilt, kuru, kırmızı veya pürüzlü cilt. 

Alerjik Kaşıntı Tanı Ve Tedavisi

Alerjik kaşıntının altında yatan çok sayıda sebep ve alerjen vardır. Bu sebepleri saptamak, kaşıntınızı bitirmeye ya da yönetmeye fayda sağlayacaktır. Bu sebeple alerjik kaşıntının tanı ve tedavisi için bir alerji uzmanı ile görüşmeniz size fayda sağlayacaktır. Alerji uzmanınız, detaylı sorular ile tıbbi geçmişinizi inceleyecek ve muayene sonucunda semptomlarınızdan kurtulmanıza yardımcı olacaktır. Durumunuz göz önüne alınarak alerji sebebinizi belirlemek için bazı testlere ihtiyaç duyulabilir. Deri ya da kan testi ile alerjen maddeniz belirlenir. Alerjiyi yönetmenin ve etkilerini en az seviyeye indirmenin en iyi yolu alerjik reaksiyona sebep olan maddenin yani alerjenin tespit edilmesidir. Alerjen maddeden uzak kalmak alerji yönetiminiz için en iyi yollardan biridir. Ancak alerjenden her zaman uzak durmak mümkün değildir ve bazı durumlar için ilaç ya da farklı tedavi gerekebilir. 

Randevu ve Bilgi İçin Sizi Arayalım