Alerjik şok ölümcül sonuçlanabilen, ani gelişen ciddi alerjik reaksiyondur.

Anafilaksi belirtileri nelerdir?

Alerjik olan maddenin vücuda girmesinden sonra ani başlayan vücutta kaşıntılı kızarıklıklar, yüz kızarması, solunum güçlüğü, tansiyon düşmesi, baş ağrısı ve karın ağrısı gibi belirtilerle kendini gösterir.

Anafilaksi belirtileri ne zaman başlar?

Anafilaksi belirtileri, çok kısa sürelerde ortaya çıkar. Dakikalar (genelde 3-5 dakika), hatta saniyeler içinde ortaya çıkan alerjik şokun belirtileri bazı durumlarda da 2 saati bulabilir.

Alerjik şok, anafilaksi nedenleri nelerdir?

Bazı alerji türleri vücutta çok ağır hasarlara sebep olabilir ve etkileri ciddi zararlar verebilir. Bu ciddi zararlardan biri de alerjik şok durumunun yaşanmasıdır. Alerjik şoka sebep olan en sık besinler (fıstık ve balıklar) ve ilaçlardır (Aspirin gibi ağrı kesiciler ve antibiyotikler).

Anafilaksi daha çok hangi yolla vücuda girerse olur?

Damardan veya kas içine iğneyle yapılan ilaçlarla anafilaksi daha sık görülür. Bu durum, ağızdan alınan ilaçlarda daha azdır.

Anafilaksi tedavisi nasıl olur?

Hemen epipen uygulamalısınız. (epipen uygulamasını detaylıca öğrenmeli ve doğru uygulamalısınız. Uygulama konusunda doktorunuzdan destek alabilirsiniz.)

Epipen nedir?

Epipen; içerisinde epinefrin denilen ilacın bulunduğu ve anafilaksi tedavisinde kullanılan bir ilaçtır.

Epipen hakkında neler bilmem gerekir?

·   25°C saklanır.
·   15°C-30°C arasında taşınabilir.
·   Lateks  içermez.
·  Işıktan korunmalıdır.
·  BUZDOLABINDA SAKLANMAZ.
· Çok sıcak veya çok soğukta tutulmaz.
·  Arabanın torpido gözünde saklanmaz.

Epipenin kullanma süresi geçerse ne yapmalıyım?

Etkinlik geçen zamana göre azalabilir. Buna rağmen etkilerinin bir kısmı devam ettiği için renk değişimi oluncaya ve çökelti oluşturuncaya kadar kullanılabilir.

Hışıltı varsa ne yapmalıyım?

2 kez salbutamol  uygulayabilirsiniz. Ancak salbutamol  uygulamak için zaman kaybetmemeniz, hastaneye götürürken yapabiliyorsanız yapmanız tavsiye edilir.