Anne sütü saklanması ile ilgili pek çok kafa karışıklığı vardır. Sütün saklandığı kap, saklanma şekli, bulunacağı sıcaklık gibi konular anne sütünün saklanmasında son derece önemlidir. Önerilen saklama ve hazırlama tekniklerine uyulması, bebeğin sağlığı için sağılmış anne sütünün güvenliğini ve kalitesini koruyabilir. 

Sütümü Saklamak İçin Ne Tür Kap Kullanmalıyım?

Sütünüzü sağmadan önce ellerinizi sabun ve suyla iyice yıkayın. Ardından sağdığınız sütü, temiz, kapaklı bir cam kaba koyun. Cam kap kullanmıyorsanız bisfenol A (BPA) ile yapılmamış sert plastik kap da kullanabilirsiniz. Sütü koymak için özel olarak tasarlanmış pek çok ürün bulunmaktadır. Bu ürünlerden temiz içeriğe sahip olan anne sütü poşetlerini de kullanabilirsiniz. 

Sütünüzü, evde genel olarak kullandığınız kaplarda, plastik torbalarda ya da tek kullanımlık şişelerde saklamayın. 

Anne Sütünü Saklamak İçin En İyi Yol Nedir?

Sütünüzü koyduğunuz kabın üzerine, sütü sağdığınız tarihi yazın. Bu kapları buzdolabına ya da buzluğa koyun. Buzdolabına erişiminiz kolay değilse sütü geçici olarak buz paketleri olan yalıtımlı bir soğutucuda da saklayabilirsiniz. Bebeğinizin beslenmesine yetecek kadar olan miktarı ayrı ayrı kaplara koyun. Bu miktar genel olarak 60 ila 120 mililitredir. Beslenmede bir gecikme olmaması için ya da daha küçük porsiyonlar için 30 ile 60 mililitre de saklayabilirsiniz. Süt kaplarını ağzına kadar doldurmayın çünkü anne sütü donarken genişler. 

Önceden Sağdığım Süte Yeni Süt Ekleyebilir Miyim?

Daha önce sağdığınız anne sütüne taze sağılan sütü de ekleyebilirsiniz. Yeni sütü önceki süte eklemeden önce sağılan sütü buzdolabına koyup iyice soğutmanız gerekir. Dondurulmuş süte anne sütünü eklemeyin, bu durum donan sütün çözünmesine neden olabilir. 

Sağılan Süt Ne Kadar Süre Saklanabilir?

Sağılan sütü ne kadar süre saklayabileceğiniz, saklama yöntemine bağlı olarak değişiklik gösterebilir: 

Oda sıcaklığında, sağılmış anne sütü 6 saate kadar bekleyebilir. Ancak oda sıcaksa, sağılan sütü 4 saat içinde kullanmak en uygun olandır. 

Taze sağılmış anne sütü, bir güne kadar buz paketleri ile yalıtılmış bir soğutucuda saklanabilir.

Taze sağılmış anne sütü, buzdolabının arkasında temiz koşullarda dört güne kadar saklanabilir. Ancak sütü üç gün içinde kullanmak veya dondurmak en uygun yöntemdir.

Derin dondurucuda taze sağılmış anne sütü 12 aya kadar saklanabilir. Ancak yine 6 ay içinde sütü kullanmak en uygun yöntemdir. 

Anne sütünün dondurucuda ya da buzdolabında uzun süre saklanmasının C vitamini kaybını artırdığını unutmayın. 

Anne sütünün bebeğin ihtiyaçlarını doğrultusunda değiştiğini belirtmek gerekir. Örneğin bebek yeni doğduğunda sağılan süt, bebek birkaç ay olduktan sonra ihtiyaçlarını tam olarak karşılamayacaktır. Bunun yanı sıra erken doğan ya da hastanede yatan bebekler için sütün saklama koşulları değişkenlik gösterebilir. 

Dondurulmuş Sütünü Nasıl Çözerim?

Önce en eski sütü çözdürün. Dondurulmuş kabı kullanmayı düşündüğünüz geceden önce buzdolabına koyun. Ayrıca sütü ılık akan suyun altına veya ılık su dolu bir kaba koyarak da hafifçe ısıtabilirsiniz. 

Donmuş bir şişeyi mikrodalgada veya ocakta çok hızlı ısıtmayın. Sütün bazı kısımları çok sıcak, bazıları ise soğuk olabilir. Bununla birlikte bazı araştırmalar, hızlı ısıtmanın antikorları etkileyebileceğini gösteriyor.

Önceden donmuş sütün çözdürülmesinin tekrar dondurulup dondurulamayacağı ve güvenli bir şekilde kullanılıp kullanılamayacağı konusunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulurken, birçok uzman 24 saat içinde kullanılmayan çözülmüş sütün atılmasını önermektedir.

Çözülmüş anne sütü kokuyor mu yoksa taze anne sütünden farklı mı görünüyor?

Anne sütünüzün rengi beslenmenize bağlı olarak biraz değişebilir. Ayrıca, çözülmüş anne sütü, taze sağılmış sütten farklı bir kokuya veya kıvama sahip görünebilir. Bebeğinizi beslemek hala güvenlidir. Bebeğiniz çözülmüş sütü reddederse, saklama süresini kısaltmak yardımcı olabilir.