Koronavirüse karşı ülkemizde uygulanan Coronavac aşısı uygulamaları devam ederken Biontech aşısı da geçtiğimiz günlerde uygulanmaya başladı. Yeni bir teknoloji ile geliştirilen ve aşı olan bazı kişilerde şiddetli alerjik reaksiyon olduğu bildirilen Biontech aşısı konusunda, alerjisi olan kişiler bazı endişeler yaşıyor. Bu yazımızda Pfizer Biontech aşısının ne olduğunu, yan etkilerini, alerji riskini ve astımı olan kişilerin Biontech aşısı olmalarında herhangi bir sakınca olup olmadığını anlattık.

Almanya’nın Pfizer Biontech Aşısı Nedir?

Biontech aşısının ne olduğu ve çalışma mekanizması firma tarafından şöyle açıklanmıştır: Messenger ribonükleik asit (mRNA) aşıları, vücudun kendi bağışıklık tepkisini uyaran yeni bir teknolojidir. Bu aşılar, belirli bir virüs özelliğinin (virüs antijeni) “planı” veya kodu dahil olmak üzere haberci RNA’dan bilgi içerir. COVID-19 ile koronavirüsün insanlarda konakçı hücreye girişine virüs yüzeyinde bulunan koronavirüs başak proteini tarafından müdahale edilir. COVID-19’a karşı mRNA aşıları, vücudumuza doğal bir bağışıklık tepkisini uyarmaya yardımcı olmak üzere hücrenin mekanizmasına talimat vermek için bulaşıcı olmayan virüs başak proteinini üretmek için kod sağlamak üzere tasarlanmıştır.Bu yanıt, esas olarak T hücreleri ve SARS-CoV-2 enfeksiyonunu (ve bununla ilişkili hastalığı COVID-19) önlemeyi amaçlayan antikor üretimini nötralize ederek elde edilir. Aşılanmış bir kişi daha sonra SARS-CoV-2 ile temas ederse, bağışıklık sistemi yüzey yapısını tanıyacak ve virüsle mücadele edip onu ortadan kaldırabilecektir.”

Biontech aşısının geleneksel aşılardan farkı ise şudur; bir mRNA aşısı herhangi bir viral protein içermez, sadece kendi hücrelerimizin istenen bağışıklık tepkisini tetikleyen bir virüs özelliği üretmek için ihtiyaç duyduğu bilgileri içerir. 

Biontech Aşısının Yan Etkisi Var Mı?

Her aşıdan sonra yan etki görülmesi muhtemel bir durumdur. Biontech aşısının da bazı yan etkileri vardır. Biontech aşısının yan etkileri, sıklık sıralamasına göre firma tarafından şu şekilde belirtilmiştir:

  • Enjeksiyon bölgesinde ağrı ve şişlik,
  • Yorgunluk,
  • Baş ağrısı,
  • Kas ağrıları,
  • Titreme,
  • Eklem ağrısı ve ateş. 

Biontech Aşısının Alerji Riski Var Mı?

Biontech aşısında milyon doz başına yaklaşık 11 vakada şiddetli alerjik reaksiyon olduğu bildirilmiştir. Meydana gelen bu alerjik reaksiyonların, mRNA’nın bozulmasını önlemek ve suda çözülmesini sağlamak için kullanılan polietilen glikol (PEG) maddesinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Bunun dışına mRNA’nın kendisinin de alerjik olabileceği düşünülmektedir. Ancak bilimsel yayınlarda alerjiye neden olan madde net olarak belirtilmemiştir. 

Yakın zamanda yayınlanan bir çalışmada ise alerjik şok geçirdiği belirtilerin 11 vakadan 4’ünün muayene bulgularında alerjik şok rastlanmamıştır. Bu kişilerin alerjik şoku taklit eden bir durum yaşadıkları sonucuna varılmıştır. 

Aşıdan sonra gelişen şiddetli reaksiyonların genel olarak aşıdan sonraki 15 dakika içinde ortaya çıktığı belirtilmiştir. Yine bu kişilerin tıbbi öyküsünde alerji bulunmaktadır. 

Astımı Olan Kişiler Biontech Aşısı Olabilir Mi?

Astımı olan kişilerin, Biontech aşısı olmalarında herhangi bir sakınca yoktur. Bu kişilerin aşılarını hastane ortamında olmaları ve aşıdan sonraki 30 dakika hastanede gözlem altında beklemeleri tavsiye edilmektedir. Aşı olduktan sonra 30 dakika hastanede beklemek, olası bir reaksiyona karşı acil tedavi almanızı sağlar.