Grip ani başlayan ateş, halsizlik, kas ağrısı, boğaz ağrısı, nezle ve öksürük gibi belirtilerle seyreder. Bulantı, kusma, karın ağrısı ve kulak iltihabı yapabilir ve zatürreye zemin hazırlayabilir. Bazen çok nadir de olsa ensefalit dediğimiz beyin iltihaplanması gibi ciddi sonuçları olabilir.
Astım hastalarında grip krize neden olabilir. Astım krizinin en sık nedeni (%80) gribal enfeksiyonlardır. Astımlı çocuklara grip aşısının yapılması önerilmekle birlikte yapılan çalışmalarda grip aşısının çok büyük faydası olmadığı sonucu ortaya çıkmıştır. Ayrıca bu aşı her çeşit gribe etki etmez. Bu bilgilere rağmen grip aşısı bir grip enfeksiyonunu engellese bile yeterlidir. Çünkü grip astımlı çocukların atağa girip birçok ilaç almasına neden olabilir. Bu nedenlerle astım hastalarında grip aşısının yapılması önerilir. Özellikle anaokulu veya okula giden çocukların gribal enfeksiyona çok sık maruz kalmasından dolayı yapılmasında fayda vardır.
Grip Aşısı Hangi Aylarda Yapılır?
Grip aşısı Eylül ayından Aralık ayına kadar yapılır. Her yıl yeni çıkan aşı yapılması gereklidir. Aşı 6 ay ile 3 yaş arasında yarım doz yapılır. 9 yaşından küçüklerde ilk kez yapılacağı zaman 1 ay arayla 2 kez yapılır. 9 yaşından büyüklerde ilk sefer yapıldığı zaman da tek doz yapılır.
Grip aşısının etkinliği kişiden kişiye değişmektedir. Gribin ağır geçmesini ve ölümcül olmasını engeller.
Grip Aşısında Yan Etkiler
Aşı yapılanlarda bazı yan etkiler de görülebilir. Aşı yerinde ağrı, kızarıklık, şişlik olabilir. Bu yan etkiler her 5 çocuğun birinde görülebilir. Bazen aşıdan sonra on çocuğun birinde gribe benzer hafif belirtiler görülebilir. Bazen aşı içindeki maddelere alerji gelişebilir. Tüm bu yan etkiler genelde hafiftir.
Bazen grip aşısının gribe neden olduğu şeklinde yanlış bir söylem vardır. Grip aşısı ölü virüslerle hazırlandığı için gribe neden olmaz ancak oluşan yan etkiler gribe benzer belirtiler olduğu için böyle düşünülebilir.
Grip aşısı bazı durumlarda kesinlikle yapılmamalıdır. 6 aylıktan küçük bebeklere, yumurtaya ve aşının bileşenlerine ciddi alerjisi olanlarda, ateşli hastalık geçirirken, gebeliğin ilk 3 ayında grip aşısı yapılmamalıdır.