Yetişkinlerde ve daha büyük çocuklarda olduğu gibi bebeklerde de çeşitli nedenlerle alerjik reaksiyonlar meydana gelir. Bebekler; yedikleri, dokundukları ve soludukları şeylere karşı alerjik reaksiyon gösterebilirler. Bebeklerde alerji reaksiyonları genel olarak üç kategoriye ayrılır; mevsimsel alerjiler, besin alerjileri ve çevresel alerjiler. Bu alerjilerin belirtileri kendi içinde farklılık gösterebilir, etkilerinin şiddeti bebekten bebeğe farklılık gösterebilir. Yiyeceklere veya ilaçlara alerjik reaksiyonlar genellikle bir ürün tüketildikten hemen sonra ortaya çıkar. Ya çok hafif ya da yaşamı tehdit edici olabilirler. Çevresel alerjiler, giysilerin içindeki deterjan veya toz gibi solunan şeyler gibi bebeğinizin cildine dokunan şeylerden kaynaklanabilir. Çevresel alerjiler bebeğinizi yıl boyunca etkileyebilir. Bununla birlikte, mevsimsel alerjiler genellikle yılın belirli dönemlerinde veya belirli yerlerde bir sorundur. Açık havada, bölgede büyüyen ağaçlardan ve diğer bitkilerden kaynaklanma eğilimindedirler. Mevsimsel alerjiler, saman nezlesi olarak da adlandırılır. 

Bebeklerde Besin Alerjisi

Bebeklerde besin alerjisi, bağışıklık sisteminin tüketilen besini zararlı olarak algılaması sonucu ortaya çıkar. Bağışıklık sistemi zararlı olarak algıladığı madde ile savaşmak için antikor ve histamin gibi kimyasallar üretir. Bu kimyasalların salınması bazı belirtilerin ortaya çıkmasına sebep olur.

Bebeklerde besin alerjisinin yaygın belirtileri şunlardır:

  • Göbek ağrısı,
  • Öksürme,
  • İshal,
  • Bayılma,
  • Kurdeşen veya kızarıklık,
  • Mide bulantısı ya da kusma,
  • Ağız çevresinde kızarıklık,
  • Burun akıntısı veya tıkalı,
  • Yüzün, bacakların veya kolların şişmesi,
  • Boğazda gerginlik,
  • Hırıltı solunum ve nefes almada güçlük.

Besin alerjileri, nadir de olsa, hayati risk oluşturan belirtilere sebep olabilir. Ciddi reaksiyonlar nefes almayı güçlendirir, bayılmaya ve alerjik şoka neden olabilir. Bu gibi ciddi reaksiyonlar anafilaksi olarak adlandırılır ve anafilaksi acil tıbbi müdahale edilmesi gereken bir durumdur. 

Bebeklerde besin alerjisine neden olan çok sayıda besin olması ile birlikte alerjik reaksiyona neden olan yaygın besinler bulunur. Yaygın alerjen besinler ise şunlardır; inek sütü, soya, buğday, yumurta, balık, yer fıstığı, kabuklu deniz ürünleri ve kabuklu ağaç yemişleri. Yaygın alerjen besinlerden bazılarına karşı gelişen alerjiler, çocukluk çağının ilerleyen dönemlerinde düzelme eğilimi gösterir. Ancak bazı alerjiler ise yaşam boyu devam etme eğilimi gösterir. 

Bebeklerde Mevsimsel Alerjiler

Küçük çocuğunuzun belirtileri bazı mevsimlerde artıyorsa, mevsimsel alerjisi olabilir. Mevsimsel alerjiler çocuklarda yaygın olarak görülür. Yaygın olan bu alerjinin tetikleyiciler ise polenlerdir. Bazı ağaçlar, otlar ve yabani otlar çiçek açtığında polenlerini etrafa saçarlar ve bu durum alerjik reaksiyonlara neden olur. Çocuğunuz bu polenleri soluduğunda bazı belirtiler yaşar. Mevsimsel alerjilerin belirtileri ile soğuk algınlığı ve nezle belirtileri birbirine benzediği için bazen ebeveynler çocuklarının hastalandığını düşünebilirler. Mevsimsel alerjilerin belirtileri şunlardır; burun akıntısı ya tıkanması, gözlerde sulanma, hapşırma, burun ve gözlerde kaşınma. Mevsimsel alerji bazen kulak ağrısına da sebep olabilir ve bu durumun ilerlemesi çocuğunuzda kulak iltihabına neden olabilir. 

Bebeklerde Çevresel Alerjiler

Bazı iç ve dış mekan tetikleyicileri alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Çevresel alerjilerin yaygın tetikleyicileri ise şunlardır:

Evcil hayvan tüyü; evcil hayvanların tüylerinde alerjenler bulunabilir, örneğin polenler evcil hayvan tüyünde bulunabilir ve bu durum da alerjik reaksiyonlara neden olabilir. 

Toz akarları, mitelar; toz akarları gözle görülemeyecek kadar küçüklerdir ve kumaş olan her yerde bulunabilir. Özellikle yataklarda ve nevresim takımlarında yoğun bir şekilde bulunan bu maddeler sıklıkla alerjik reaksiyona neden olabilir. 

Deterjanlar; çok sayıda kimyasal kullanılarak üretilen deterjanlar yaygın alerjenler arasında yer alır. 

Temizlik malzemeleri; temizlik malzemelerinde kokular ve çözelticiler gibi çeşitli kimyasallar bulunur ve bu maddeler alerjiye neden olabilir. 

Küf ve mantarlar; ıslak zeminde üreyen küf ve mantarlar hassas bünyelerde alerjik reaksiyona neden olabilir. 

Sabunlar ve şampuanlar; bu ürünlerde de kimyasallar kullanılabilir ve bu alerjen kimyasallar alerjik reaksiyonlara neden olabilir.