En sık görülen alerji türlerinden biri olan besin alerjisi özellikle bebeklerde ve çocuklarda yaygın olarak görülmektedir. Bağışıklık sisteminin bazı besinlerdeki proteinleri zararlı olarak nitelendirmesi ve akabinde bu proteinler ile mücadeleye girmesi alerjik reaksiyonun ortaya çıkmasına sebep oluyor. Yenidoğan bebeklerde de sıklıkla ortaya çıkan besin alerjileri bir dizi belirtileri de beraberinde getiriyor. 

Bebeklerde Besin Alerjisi Belirtileri

Bebeklerde besin alerjisinin belirtileri farklılık göstermektedir. Bazı bebeklerde hafif belirtiler olurken bazı bebeklerde ise daha şiddetli belirtiler meydana gelebilir. Gerçekleşen alerjik reaksiyonda bir ya da daha fazla belirti aynı anda kendini gösterebilir.

Bebeklerde meydana gelen besin alerjisinin belirtileri şunları içerir:

  • Kurdeşen (sivrisinek ısırığına benzeyen kırmızı noktalar),
  • Kaşıntılı deri döküntüleri (egzama),
  • Kaşıntılı, sulu veya şişmiş gözler,
  • Deride şişlik,
  • Dudak veya dil şişmesi,
  • Hapşırma
  • Hırıltı
  • Boğaz gerginliği
  • Yutma güçlüğü
  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • Karın ağrısı
  • İshal
  • Dışkıda mukoza, kan,
  • Nefes almada güçlük, sersemlik, bilinç kaybı, bayılma; bu belirtiler çok ciddi belirtilerdir ve acil tıbbi destek alınması gereklidir. 

Bebeklerde Alerji Yapan Yaygın Yiyecekler

Bebeklerde alerjik reaksiyona neden olabilecek çok sayıda besin vardır. Ancak dünya genelinde yaygın olarak alerjik reaksiyona neden olan 8 besin belirlenmiştir. Bu besinler; inek sütü, buğday, yumurta, soya, kabuklu ağaç yemişleri, yer fıstığı, balık, kabuklu deniz ürünleri. Bu besinlerden bazılarına karşı alerjik reaksiyon gösteren bebekler çocukluk çağının ilerleyen dönemlerinde bu alerjilerini aşarlar ancak bazı besinlere karşı alerjiler ömür boyu devam etme eğilimi gösterir.  Bebeklerde alerjik reaksiyona neden olan yaygın besinler şu şekilde detaylandırılabilir:

İnek Sütü

İnek sütüne karşı alerjik reaksiyon en sık bebeklerde ve küçük çocuklarda görülür. Özellikle 6 aylıktan önce inek sütü alerjisi sık görülen bir durumdur. İnek sütü alerjisi, bebekleri etkileyen en yaygın alerjilerden biridir. Bununla birlikte bebeklerin çok büyük bir kısmı 3 yaşına geldiğinde bu alerjiyi aşmaktadır. Bir inek sütü alerjisi hem IgE hem de IgE dışı formlarda ortaya çıkabilir, ancak IgE inek sütü alerjileri en yaygın ve potansiyel olarak en ciddi olanıdır. IgE alerjisi olan çocuklar, inek sütünü aldıktan sonra 5 ile 30 dakika içinde reaksiyona girme eğilimindedir. Şişlik, kızarıklık, kurdeşen, kusma ve nadir durumlarda anafilaksi gibi belirtiler yaşarlar. IgE dışı bir alerji genellikle kusma, kabızlık veya ishal gibi bağırsak temelli belirtilere ve ayrıca bağırsak duvarının iltihaplanmasına sahiptir.

Yumurta

Yumurta alerjisi bebeklerde ve çocuklarda görülen en yaygın ikinci alerji türüdür. Yumurta alerjisi olan çocukların çok büyük bir kısmı 16 yaşına gelene kadar bu alerjiyi aşacaklardır. Yumurta alerjisinin belirtileri şunları içerir; mide ağrısı gibi sindirim rahatsızlıkları, kurdeşen gibi deri reaksiyonları, solunum problemleri. Yumurta alerjisinde genel olarak yumurtanın beyazına karşı alerjik reaksiyon gelişir. Bunun nedeni yumurtanın sarısı ve beyazında bulunan proteinlerin farklı olmasından kaynaklanır. Yine de yumurta alerjisi olan birinin yumurtanın beyazından da sarısından da uzak durması gerekir. 

Kabuklu Ağaç Yemişleri

Kuruyemiş alerjisi ciddi olma eğilimindedir ve genel olarak hayat boyu devam eder. Ağaç yemişleri arasında bulunan, Antep fıstığı, kaju, ceviz, Brezilya cevizi, çam fıstığı gibi besinlerde herhangi birine karşı alerjik reaksiyon gelişebilir. Örneğin çam fıstığına alerjisi olan birinin diğer ağaç yemişlerinden de uzak durması önerilir. Bunun nedeni arada çapraz reaksiyon olabilme durumundan kaynaklanır. 

 Yer Fıstığı

Yer fıstığı alerjiler oldukça yaygın görülür ve ciddi reaksiyonlara neden olma ihtimali yüksektir. Yer fıstığı baklagiller ailesindendir ancak yer fıstığı alerjisi olan kişilerin kabuklu ağaç yemişlerine de alerjisi olma olasılığı yüksektir. 

Kabuklu Deniz Ürünleri

Kabuklu deniz ürünleri alerjisine, vücudunuzun kabuklu deniz hayvanı olarak bilinen kabuklu ve yumuşakça balık ailelerinden gelen proteinlere saldırması neden olur. Kabuklu deniz ürünleri arasında şunlar vardır; karides, kalamar, ıstakoz, deniztarağı, kerevit gibi. Deniz ürünleri alerjisinin en yaygın tetikleyicisi, tropomiyosin adı verilen bir proteindir. Kabuklu deniz ürünleri alerjisinin belirtileri genellikle hızlı bir şekilde ortaya çıkar. Kabuklu deniz ürünleri alerjisi zamanla çözülme eğilimi göstermez, bu nedenle durumu olan çoğu insan, alerjik reaksiyona girmekten kaçınmak için tüm kabuklu deniz hayvanlarından uzak durması gereklidir. 

Buğday

Buğday alerjisi en çok çocukları etkilemektedir. Bununla birlikte çoğu çocuk 10 yaşına geldiğinde buğday alerjini aşar. Diğer alerjiler gibi, buğday alerjisi de sindirim rahatsızlığı, kurdeşen, kusma, kızarıklık, şişme ve ciddi vakalarda anafilaksiye neden olabilir. 

Soya

Soya alerjisi genel olarak iç yaşın altındaki çocuklarda sıklıkla görülür. Soya fasulyesi veya soya fasulyesi içeren ürünlerdeki bir protein tarafından tetiklenirler. Bununla birlikte, soyaya alerjisi olan çocukların yaklaşık% 70’i alerjiyi aşmaktadır. Soya alerjisinin belirtileri; kaşıntılı, karıncalanma hissi veren ağız ve burun akıntısından, kızarıklık ve astıma veya solunum güçlüklerine kadar değişebilir. 

Balık

Balık alerjisi de yaygın görülen bir alerjidir ve diğer alerjilerin aksine yetişkinlik döneminde de ortaya çıkabilir. Kabuklu deniz ürünleri alerjisi gibi, balık alerjisi de ciddi ve potansiyel olarak ölümcül bir alerjik reaksiyona neden olabilir. Ana belirtiler; kusma ve ishaldir ancak nadir durumlarda anafilaksi de meydana gelebilir.