Burunun asıl görevi nefes alıp vermek ve koku almaktır. Burun ve sinüsler alınan nefesin akciğerlere ulaşmasından önce nefesin nemlenmesi, ısıtılması, filtre edilmesi ve yabancı partiküllerin temizlemesini sağlar. Burundaki koruyucu mukoza tabakası vücudu koruyan bir kalkan gibi çalışır. Bu çalışma sisteminde herhangi bir bozulma önemli problemlere neden olur. Bebeklerde burun tıkanıklığı özellikle bazı sorunlara neden olur.
Bebeklerde Burun Tıkanıklığı
Bebeklerde burun tıkanıklığı veya burundaki sekresyonun temizlenememesi solunum sıkıntısı, huzursuzluk, uyku bozulması, uyku apnesi ve beslenme bozulmalarına neden olabilir. Yeni doğanlarda ve 1 yaşından küçük bebeklerde burun tıkanması genellikle nezle, üst solunum yolu enfeksiyonu ve süt/soya alerjisi nedeniyle olmaktadır. Serum fizyolojikle lavaj tavsiye edilir. Alerjik nezle veya sinüzit varsa bu hastalıklara uygun tedavi verilmelidir. Serum fizyolojikle burun yıkanması ve aspire edilmesi gribal enfeksiyonu olan çocuklarda burun tıkanmasının tedavisinde etkilidir. Ayrıca çocuklarda sinüzit ve akut otitis media gelişmesinin önlenmesinde etkili bulunmuştur. Bebeklerde burun tıkanması tedavisinde serum fizyolojikle burun yıkanması, aspire edilmesi, erken doğan bebeklerde, küçük bebeklerde ve çocuklarda güvenli ve etkili bir şekilde kullanılabilir.
Çocuk ve bebeklerde burun tıkanması önemli bir sorundur. Bazen burun tıkanması hafifi gribal enfeksiyonlara bağlı olabilirken bazen çok ciddi olabilir. Burun tıkanıklığını belirtilerini de iyi değerlendirmek gerekir.
Burun tıkanıklığı belirtileri şunlardır:
-Burun yerine ağızdan nefes alıp verilir.
-Küçük bebeklerde emmede azalma olur. Çünkü burnu tıkalı olan çocuk emerken ağzı da tıkalı olduğu için emmeyi yarıda bırakır.
-Burundan nefes alıp veremez.
-Küçük bebeklerin dudak etrafında hafifi morarma olabilir.
-Burunda akıntı olabilir veya olmayabilir.
-Burun tıkalı olan çocukta geniz akıntısı olabilir. Ön tarafa burun tıkanması nedeniyle genize doğru akıntı olur.
-Burun tıkanması sonrasında sinüzit gelişebilir ve baş ağrısı olabilir.
-Burunda polip nedeniyle burun tıkanması olan çocuklarda astım (Sık öksürük, nefes sıkışması) veya kistik fibrozis (Büyüme gelişmede gerilik, sık öksürük ve nefes sıkışması), alerjik nezle (Sık hapşırma, burun kaşınması) hastalığını belirtileri olabilir.
-Burunda yabancı bir cisme bağlı burun tıkanması olursa kanlı burun akıntısı olabilir.
-Alerjik nezleye bağlı burun tıkanması olan çocuklarda birlikte burun kaşınması, sık nezle, peş peşe hapşırma, gözlerde kaşınma veya sulanma olabilir.
-Besin alerjisine bağlı burun tıkanması olan çocuklarda ciltte kaşıntı, egzama gibi belirtiler olabilir.