Bebeğinize katı gıdayı ilk kez tattırmak önemli bir dönüm noktasıdır. Ebeveynler ek gıdaya geçiş sürecinde hem heyecanlı hem de endişeli. Bu yazımızda ek gıdaya geçiş süreci ile bilinmesi gerekenler sizler için yazdık.

Bebeğiniz katı gıdalara hazır mı?

Anne sütü veya formülü, yeni doğan bebeğinizin ihtiyaç duyduğu tek besindir. Uzmanlar bebeklerin, doğumdan sonraki ilk altı ay sadece anne sütü ile beslemesini önerir. Ancak 4 aydan 6 aya kadar çoğu bebek, emzirmeyi veya formül beslemeyi tamamlayıcı olarak katı yiyecekler yemeye hazırdır. Bu süre zarfında bebekler tipik olarak yiyecekleri ağızlarından çıkarmak için dillerini kullanmayı bırakırlar ve katı yiyecekleri yutmak için ağzın önünden arkaya doğru hareket ettirmek için koordinasyonu geliştirmeye başlarlar.

Yaşına ek olarak, bebeğinizin katı gıdalara hazır olduğuna dair diğer işaretler şunlardır:

  • Bebeğiniz başını sabit, dik bir pozisyonda tutabiliyor mu?
  • Bebeğiniz destekli oturabiliyor mu?
  • Bebeğiniz ellerini veya oyuncaklarını ağzına alıyor mu?
  • Bebeğiniz yemek yeme isteğini öne eğilip ağzını açarak mı gösteriyor?

Bu sorulara evet cevabı verirseniz ve bebeğinizin doktoru da aynı fikirdeyse, bebeğinizin sıvı diyetini desteklemeye başlayabilirsiniz.

Ek gıdaya geçiş nasıl yapılır?

Bebeğinizi anne sütü veya formül mama ile beslemeye devam edin. Daha sonra şu adımları izleyebilirsiniz: 

Basit başlayın. Şeker veya tuz içermeyen tek bileşenli yiyecekler sunun. Bebeğinizin ishal, kızarıklık veya kusma gibi bir reaksiyonu olup olmadığını görmek için her yeni yiyecek arasında üç ile beş gün bekleyin. Tek bileşenli yiyecekleri tanıttıktan sonra bunları kombinasyon halinde sunabilirsiniz.

Demir ve çinko, bebeğinizin ilk yılının ikinci yarısında önemli besinlerdir. Bu besinler, püre haline getirilmiş etlerde ve tek taneli, demirle güçlendirilmiş tahıllarda bulunur.

Sebze ve meyveleri ekleyin. Yavaş yavaş, tek bileşenli püre haline getirilmiş, şeker veya tuz içermeyen sebze ve meyveleri bebeğinize tanıtın. Her yeni yemek arasında üç ile beş gün bekleyin.

8 aydan 10 aya kadar çoğu bebek, yumuşak meyveler, sebzeler, makarna, peynir, iyi pişmiş et, bebek krakerleri ve kuru tahıl gibi ince kıyılmış parmak gıdaların küçük porsiyonlarını işleyebilir.

Ya bebeğim ilk beslenmesini reddederse?

Bebekler, tat ve doku yeni olduğu için genellikle püre haline getirilmiş gıdaların ilk porsiyonlarını reddederler. Bebeğiniz beslemeyi reddederse, zorlamayın. Bir hafta sonra tekrar deneyin. Sorun devam ederse, direncin bir sorun belirtisi olmadığından emin olmak için bebeğinizin doktoruyla konuşun.

Peki ya gıda alerjileri?

Diğer tamamlayıcı gıdaları tanıtırken bebeğinize potansiyel olarak alerjik gıdalar vermeniz önerilir. Potansiyel olarak alerjik gıdalar şunları içerir:

  • Kabuklu ağaç yemişleri,
  • Yer fıstığı, 
  • Yumurta,
  • İnek sütü ürünleri,
  • Buğday,
  • Kabuklu deniz ürünleri,
  • Balık,
  • Soya.

Bu gıdaların tanıtımının geciktirilmesinin gıda alerjilerini önlemeye yardımcı olabileceğine dair bir kanıt yoktur. Aslında, yer fıstığı içeren gıdaların erken verilmesi, bebeğinizin yer fıstığına karşı gıda alerjisi geliştirme riskini azaltabilir.

Yine de, özellikle yakın akrabalarınızdan herhangi birinin gıda alerjisi varsa, çocuğunuza yüksek derecede alerjik bir gıdayı ilk kez verirken dikkatli olun. Reaksiyon olmazsa, gıda kademeli olarak artan miktarlarda verilebilir.

Meyve suyu verebilir miyim? 

1 yaşına kadar bebeğinize meyve suyu vermeyin. Meyve suyu bebeğin diyetinin gerekli bir parçası değildir ve bütün meyve kadar değerli değildir. Çok fazla meyve suyu kilo problemlerine ve ishale neden olabilir. Gün boyunca meyve suyu içmek diş çürümesine neden olabilir. Bebeğinize meyve suyu veriyorsanız, %100 meyve suyu olduğundan emin olun ve az miktarda verin.

Neyin yasak olduğunu bilin

Bazı yiyecekler bebekler için uygun değildir. Bu yiyecekleri bilin ve bebeğinize vermeyin.

1 yaşından önce inek sütü veya bal vermeyin. İnek sütü bebeğin beslenme ihtiyaçlarını karşılamaz, iyi bir demir kaynağı değildir  ve demir eksikliği riskini artırabilir. Bal, bebek botulizmi olarak bilinen ciddi bir hastalığa neden olabilen sporlar içerebilir.

Bebeğinizin boğulmasına neden olabilecek yiyecekler vermeyin. Bebeğiniz katı yiyecekler yemede ilerledikçe, küçük parçalara ayrılmadıkça büyük parçalar vermeyin. Ayrıca tohumlar, kuruyemişler, patlamış mısır ve sert şekerler gibi onları güvenli seçenekler haline getirmek için değiştirilemeyecek sert yiyecekler sunmayın. Diğer yüksek riskli yiyecekler arasında fıstık ezmesi ve marshmallow bulunur. Fıstık eklemek ve boğulmayı önlemek için, fıstık ezmesini ince bir tabaka halinde yayın veya fıstık ezmesini veya fıstıkları meyve veya sebzelerle püre haline getirin.

Yemekleri yönetilebilir hale getirin

Besleme sırasında bebeğinizle konuşun ve süreç boyunca ona yardım edin. Yemek saatini keyifli hale getirmek için:

Yerinizden kalkmayın: Bebeğiniz desteksiz kolayca oturabildiğinde, geniş, sabit tabanlı bir mama sandalyesi kullanın. Emniyet kemerlerini bağlayın.

Keşfetmeyi teşvik edin: Bebeğinizin yemeğiyle oynaması muhtemeldir. Gıdaların yumuşak, yutulması kolay ve küçük parçalara ayrılmış olduğundan emin olun.

Gereçleri tanıtın: Bebeğinizi başka bir kaşıkla beslerken tutması için bir kaşık verin. Bebeğinizin el becerisi geliştikçe, bebeğinizi kaşık kullanmaya teşvik edin.

Bireysel porsiyon: Bebeğinizi doğrudan bir kavanoz veya kaptan beslerseniz, kaşıktaki tükürük artıkları hızla bozabilir. Bunun yerine porsiyonları bir tabağa koyun. Açılmış bebek maması kavanozları iki ila üç gün boyunca güvenle soğutulabilir.

Bebeğinizi zorlamayın: Bebeğiniz yeni bir yemekten uzaklaşırsa, itmeyin. Başka bir zaman tekrar deneyin. Tekrarlanan maruz kalma, bebeğinizin diyetinde çeşitlilik yaratabilir.

Randevu ve Bilgi İçin Sizi Arayalım