Besin alerjisi, bebeklerde en çok görülen alerjilerden biridir.  Bebeklerde gıda alerjisi gün geçtikçe artış göstermektedir. Gıda alerjisinde bağışıklık sistemi zararsız bir yiyeceği zararlı olarak algılar ve tehdit olarak görür. Bağışıklık sistemin yiyeceği tehdit olarak algılaması bu yiyecekle savaşmasına yol açar akabinde histamin ve antikorlar üretilir. Bebeklerde görülen bazı besin alerjileri ilerleyen yaşlarda ortadan kalkarken bazı besin alerjileri ise ömür boyu sürebilir. Bebeklere alerjen maddeler anne sütü ile de geçebilir. 

Bebeklerde Besin Alerjisi Belirtileri

Alerjik bir reaksiyonda şu belirtiler ortaya çıkabilir, ishal ve kusma, öksürük, hırıltılı solunum ve nefes darlığı, boğaz ve dilde kaşıntı, kaşıntılı ve kızarık cilt, şişmiş dudaklar veya boğaz, burun akıntısı, burun tıkanması, ağrılı, kaşıntılı, kızaran gözler, karın krampları. Bebeğiniz bu belirtilerden bir veya daha fazlasını gösterebilir. Bebeklerde gıda alerjisi belirtileri birkaç dakika ya da birkaç saat içinde ortaya çıkabilir. Besin alerjilerinin etkisi bazen hafif olurken bazı durumlarda hayati riske de yol açabilir. 

Bebeklerde Besin Alerjisine Sebep Olan Besinler

Bebeklerde alerjik reaksiyon oluşmasına neden olan yaygın alerjenler vardır. Bu besinler; yumurta, balık, süt, fındık, yer fıstığı, susam, kabuklu deniz ürünleri, soya, buğdaydır. Bu besinlerden bazılarına karşı olan alerjik reaksiyonlar çocukluk çağının ilerleyen dönemlerinde kendiliğinden düzelme gösterirken bazılarında ise alerjik reaksiyon ömür boyu devam eder. Belirtilen besinler dışında, bebeğinizde alerjik reaksiyona sebep olabilecek besinler vardır. Bu besinler bir alerji uzmanının yapacağı test ve tetkikler ile belirlenebilir. 

Yumurta: Bu alerji küçük çocuklarda daha yaygındır çünkü yaşın ilerlemesi ile bu alerji kaybolur. Yumurta alerjisi olan çocukların fıstık ve diğer alerjilere yakalanma riski daha yüksektir. Yumurta alerjisi (az pişmiş, iyi pişmiş, çiğ) her türlü yumurta için olabilir. Bazı çocuklarda yumurtanın sarısına ya da beyazına karşı alerji gelişebilir. Bunun sebebi yumurtanın sarısı ve beyazında farklı proteinler olmasından kaynaklanır. 

Fındık: Çocuğunuzun fındığa karşı alerjisi varsa fındıktan tamamen kaçınması gerekir. Ağaç yemişleri, örneğin; kaju, ceviz, badem gibi yemişlerde alerjik reaksiyona sebep olabilir. Kuruyemiş alerjileri genellikle ömür boyu sürebilen alerjilerdir. Bebeklerinize kuruyemiş vermekten kaçınmanız bebeğinizin sağlığı için iyi olacaktır. 

Buğday: Buğday alerjisi genellikle çölyak hastalığı ve gluten duyarlılığı ile karıştırılır. Ancak bu durumlar birinden farklı durumlardır. Genellikle, egzama ve başka gıda alerjisi olan bebeklerde görülebilir. 

İnek sütü: İnek sütü alerjisi en yaygın bebeklik dönemi alerjilerinden biridir. Bir yaşın altındaki bebeklerin büyük bir kısmını etkilediği bilinmektedir. Çoğu çocuk inek sütü alerjisini beş yaşına kadar aşar. İnek sütü alerjisi; egzama, hırıltılı solunum, kusma, ishal, kabızlık, kurdeşen gibi durumlara sebep olabilir. Bebeğinizde inek sütü alerjisi varsa inek sütü içeren gıdalardan da kaçınmanız gerekmektedir. Emzirme yoluyla da alerjik reaksiyona sebep olabilecek inek sütü alerjisi olan bebeklerin annelerinin de beslenme listelerinden süt ve süt ürünlerini çıkarmaları gerekmektedir. 

Bebeğinizde yaygın olan besinlere karşı ya da yaygın olmayan besinlere karşı da alerjik reaksiyon gelişebilir. 

Bebeklerde Besin Alerjisi Tedavisi

Bebeğinizde besin alerjisinin belirtilerinden herhangi biri mevcutsa bir doktora gitmeniz faydalı olacaktır. Alerjik reaksiyonu önlemenin en iyi yolu, reaksiyona neden olan maddenin tespit edilmesidir. Alerjik reaksiyona neden olan maddelere alerjen denir. Alerjiyi önlemenin en iyi yolu da alerjenden uzak durmaktır. Bu sebeple alerjiye neden olan alerjinin tespit edilmesi atılması gereken ilk adımdır. Alerjenin tespit edilmesi için alerji uzmanınız çeşitli test ve yöntemler kullanabilir. Örneğin cilt testi ile bebeğinizin cildine enjektör ile alerjen olma ihtimali olan maddenin çok küçük bir damlası enjekte edilebilir. 15 dakikalık gözlemin ardından enjekte edilen maddeye herhangi bir tepki yoksa başka madde de denenebilir. Alerjen maddenin bulunması için kan testi de yapılabilir. Emziren anne ve bebeklerde eliminasyon diyeti yoluyla da alerjen maddenin tespiti sağlanabilir. Alerjeni bulmak için alerji uzmanının izleyeceği yol mevcut koşullara ve bebeğinizin durumuna bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Bebeğinizin alerjisini kontrol etmek ve yönetmek için en iyi yol uzmanız ile ortak bir çalışmada bulunup alerji yönetim planı hazırlamanız olacaktır.