Cildiniz güneşin ultraviyole (UV) ışınlarına çok fazla maruz kaldığında güneş yanıklarına neden olur. Bu, cildinizin dış tabakasının, tıpkı elinizi sıcak bir yüzeye dokunduğunuzda olduğu gibi, iltihaplanma tepkisine neden olur. UV’ye maruz kaldıktan sonraki ilk 4 ila 6 saat içinde güneş yanığı bölgesinde kızarıklık meydana gelir. İlk 12 saat derinleşmeye devam edebilir ve oldukça ağrılı hale gelebilir.

Doğal olarak daha koyu bir cildiniz olsa bile herkesin cildi UV ışınlarına karşı savunmasızdır. Ancak özellikle bebekler çok kolay yanar. Derileri ince ve narindir, hasara neden olmak için neredeyse güneşe maruz kalmaları gerekmez. Bebeklerde ayrıca daha büyük çocuklar ve yetişkinler kadar melanin yoktur; bu cilt pigmentasyonu güneş ışınlarına karşı bir miktar doğal koruma sağlar.

Bebeğinizi korumak için iki tür UV ışığı vardır: UVA ve UVB. UVB güneş yanığının en yaygın suçlusu olsa da, UVA maruziyeti kırışıklıklar ve renk değişikliği gibi erken yaşlanma belirtilerine neden olabilir. Her iki UV ışını türü de cilt kanseri riskini artırabilir.

Bebeklerde Güneş Yanığı Riskleri

Bebeklerin cildi son derece hassastır. Bu nedenle güneşten uzak durmaları gerekir. Cilt Kanseri Vakfı’na göre, melanom, cildinizin pigmentasyon hücrelerinde meydana gelen bir kanser türü, alma riskiniz, çocuklukta sadece bir ciddi güneş yanığı alırsanız, yaşamınızın ilerleyen dönemlerinde iki katına çıkar. Cilt hasarı potansiyeli zamanla artmaya devam eder, bu nedenle ne kadar çok yanarsanız, cildiniz kanser riskine o kadar duyarlı hale gelir. 

Bebek Güneş Yanığı Tedavisi

Çocuğunuzun güneş yanığı evde tedavi edilebilecek kadar hafifse, kendisini daha iyi hissetmesine yardımcı olabilir ve iyileşme sürecini birkaç şekilde hızlandırabilirsiniz.

Bebeğinizin güneş yanığını, ihtiyaç duyduğunuz sıklıkta uygulanan serin ve nemli bir bezle yatıştırabilirsiniz. Banyo sırasında nazik sabunlar kullanmanız gerekir.

Bebeğinizin cildini bebeğe uygun bir aloe vera jeli veya hafif bir losyonla nemlendirmek de faydalı olabilir. Tahrişe neden olabilecek koku içeren herhangi bir şeyden kaçınmaya çalışın.

Soğuk banyolar, nemlendirmek için bol miktarda sıvı, yumuşak ve hafif giysiler bebeğinizin rahatlamasını sağlayabilir. 

Çocuğunuz hala huysuz ve sinirliyse (veya cildi şişmiş görünüyorsa), mutlaka doktora başvurmanız gerekir. Bebeğinizin güneş yanığı ciddiyse doktorunuz tedaviye başlayacaktır. 

Bebeklerde Güneş Yanıklarını Önleme

6 aydan küçük bebekler için güneş kremi kullanımı uygun değildir ve tavsiye edilmez. Bu nedenle bebeğinizi güneşten uzak tutmanız gerekir 

Gölgeli yerleri tercih edin ve bebeğinizi güneş ışığından mümkün olduğunca uzak tutun. Özellikle güneşin en güçlü olduğu 10.00 ile 16.00 arasında güneşe maruziyeti önleyin. 

Güneşin parladığını görmemeniz, cildinize ulaşan UV ışınlarının olmadığı anlamına gelmez. Hava ne kadar bulutlu olursa olsun tüm gün dışarıda olmayı planlıyorsanız, kendinizi ve 6 aylıktan büyük çocuklarınızı örtün ve güneş kremi kullanın.

Kenarı olan herhangi bir şapka, özellikle de başının çevresini saran bir şapka, güneş ışınlarını bebeğinizin yüzünden uzak tutmak için gereklidir. 

Bebeğinizin cildinin büyük bir bölümünü kapatmak, 6 aydan büyükse uygulamanız gereken güneş kremi miktarını azaltır ve 6 ayın altındaysa ana cilt koruyucusu olarak kullanılabilir.

Dışarısı çok sıcaksa, çocuğunuzun aşırı ısınmaması için giysinin rengini ve ağırlığını (beyaz pamuklu düşünün) hafif tutun. 

Daha büyük bebeklerde güneş kremi kullanın: UVA ve UVB ışınlarına karşı koruma sağlayan 30 veya daha fazla SPF’li bir güneş koruyucu seçin ve her 90 dakikada bir (çocuğunuz yüzüyorsa veya terliyorsa daha sık) uyguladığınızdan emin olun.

Çoğu zaman, bebeğinizde güneş yanığı, birkaç gün boyunca pembe görünmelerine ve biraz rahatsız hissetmelerine neden olacak bir sıkıntıdır. Genellikle ciddi değildir, ancak yanıklarıyla birlikte fiziksel hastalık belirtileri varsa hemen acil bakıma götürülmelidirler.

Bebeklerde güneş yanıklarına ile ilgili daha büyük sorun, hemen değil, uzun vadelidir.

Çocukluktaki ciddi yanıklar ileriki yaşlarda melanom riskini artırabileceğinden, çocuğunuzun güneş yanıklarına kaçınmasına yardımcı olacak adımlar atmalısınız.