Doğumdan sonraki günlerde veya haftalarda, yenidoğan bebeğinizin dilinde beyazlık fark edebilirsiniz. Bu beyazlık pamukçuk adı verilen bir durum olabilir. Yeni doğmuş bir bebeğin beyaz bir dile sahip olması nadir değildir. Birincil besin kaynakları anne sütü veya formül mamadır, bu nedenle bu renk bozulmasının en olası nedeni yeni bir beslemeden gelen süt kalıntılarıdır. Bazen bir yenidoğanda bir tür mantar enfeksiyonu olan ağızda pamukçuk olabilir. Pamukçuk kolay tedavi edilen bir durumdur ve hızlıca iyileşir.

Oral pamukçuk belirtileri nelerdir?

Yenidoğanlarda oral pamukçuk belirtileri şunları içerir:

  • Süzme peynire benzeyen, geçmeyen beyaz ağız yaraları,
  • Yanakların içinde ve dilde, diş etlerinde ve ağzın çatısında beyaz lekeler,
  • Ağızda beyaz lekeler,
  • Ağızda kızarıklık,
  • Ağız köşelerinde çatlama,
  • Besleme sırasında karışıklık,
  • Besleme sırasında tıklama sesleri,
  • Bebek bezi isiliği.

Pamukçuk nedenleri

İnsan vücudu, bakteriler, virüsler ve mantarlar dahil olmak üzere çeşitli mikroorganizmaları barındırır. Bunlar birlikte insan mikrobiyotasını oluşturur. Candida albicans, insan mikrobiyotasının en yaygın mantarıdır. Candida genellikle deride ve vücudun içinde aşağıdaki gibi yerlerde yaşar:

  • Ağız,
  • Boğaz,
  • Bağırsak,
  • Vajina.

Çoğu durumda, Candida herhangi bir soruna neden olmaz, ancak ortamı mantar büyümesini teşvik edecek şekilde değişirse bazen çoğalabilir ve enfeksiyona neden olabilir.

Doğumdan sonra yenidoğanın bağışıklık sistemi henüz tam olarak işlevsel değildir. Nemli bağışıklık sistemi yenidoğanın enfeksiyon olasılığını artırabilir ve Candida’nın çoğalmasına ve ağızda pamukçuk oluşumuna neden olabilir. Maya, nemli ve sıcak bölgelerde büyür, bu nedenle ağız, bir maya enfeksiyonu için mükemmel bir ortamdır. Kortikosteroidler ve antibiyotikler gibi bazı ilaçlar da ağızda pamukçuk oluşumuna neden olabilir. Antibiyotikler bakteriyel enfeksiyonları tedavi etseler de, Candida’nın büyümesine izin verebilecek “iyi” bakterileri de öldürürler. Bir kişi hamilelik sırasında vajinal mantar enfeksiyonu yaşarsa, Candida doğum sırasında yenidoğana geçebilir.

Ağızda pamukçuk tedavisi

Bebeğinizin doktoru oral pamukçuğun tedavisi için mantar önleyici ilaçlar reçete edebilir.

Doktorunuzun reçete ettiği ilacı, diş etleri, yanaklar, dil ve ağız çatısı dahil olmak üzere bebeğinizin ağzının tüm bölgelerine günde birkaç kez uygulamanız gerekir. Yenidoğanlar enfeksiyonu emzirirken bulaştırabilir, bu nedenle kişi her beslenmeden sonra jeli meme uçlarına da uygulamalıdır.

Olası komplikasyonlar nelerdir?

Oral pamukçuk, sağlıklı yenidoğanlarda ve çocuklarda genellikle komplikasyonlara neden olmaz. Bununla birlikte, enfeksiyon, bağışıklığı azalmış kişiler için bazen şiddetli olabilir. Nadir durumlarda, bir kişinin bağışıklık sistemi düzgün çalışmıyorsa, Candida enfeksiyonları vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. En şiddetli haliyle, bir Candida enfeksiyonu kanı, kalp kasını kaplayan zarı ve beyin zarlarını etkileyebilir.

Süt kalıntısı mı yoksa pamukçuk mu?

İnsanlar, benzer bir görünüme sahip oldukları için ağızda pamukçuk ve süt kalıntısını karıştırmaya eğilimlidirler. İkisi arasında ayrım yapmak zor olabilir.

Aradaki farkı anlamak için, bebeğinizin dilindeki beyaz filmi ılık ve nemli bir bez kullanarak nazikçe silmeyi deneyebilirsiniz. Beyaz kaplama silinirse, muhtemelen süt artığıdır.

Süt kalıntısı, nispeten düşük tükürük üretimi nedeniyle yenidoğan beslendikten hemen sonra genellikle daha belirgindir. Süt kalıntısı, beslendikten birkaç saat sonra veya bebek daha fazla tükürük üretmeye başladığında kaybolma eğilimindedir.

Pamukçuk, silindikten sonra bile dil yüzeyinden kaybolmaz, süzme peynir görünümünde yamalar şeklinde kalır. Beyaz lekeleri silmeye çalışmak, kanayan kırmızı noktalar da bırakabilir.

Nasıl önlenir?

Yenidoğan bebeğinizde pamukçuğun tekrar ortaya çıkmasını önlemeye yardımcı olmak için şu adımları atabilirsiniz:

  • Besleme ekipmanlarını, şişeleri, göğüs pompalarını, emzikleri ve oyuncakları sterilize etmek,
  • Maya büyümesini önlemek için pompalanan sütü soğutmak,
  • Emziriyorsanız meme uçlarını pamukçuk için tedavi etmek,
  • Her emzirmeden sonra memeyi silmek,
  • Emzirme pedlerini sık sık değiştirmek.

Randevu ve Bilgi İçin Sizi Arayalım