Küresel salgınla mücadele ettiğimiz bu günlerde aşılama uygulamaları dünya genelinde devam ediyor. Virüse karşı geliştirilen çeşitli bazı aşılar bulunuyor. Ülkemizde koronavirüse karşı ilk olarak Coronavac aşısı uygulanmaya başladı. Son günlerde ise Almanya’nın Pfizer Biontech aşısı da ülkemizde yapılmaya başladı. Biontech aşısı olduktan sonra alerjik reaksiyon geçiren kişilerin bildirilmesi üzerine alerjisi olan kişiler aşı seçimi konusunda endişe yaşıyor. Besin alerjisi olan kişilerin Biontech aşısı olmasında bir sakınca olup olmayacağını bu yazımızda sizler için yazdık.
Biontech Aşısının Alerji Riski Var Mı?
Biontech aşısı mRNA tabanlı bir aşıdır. Bu sebeple ölü aşı olan Coronavac aşısından farklıdır. Biontech aşısının içinde mRNA’nın bozulmasını önlemek, suda çözülmesini sağlamak için kullanılan polietilen glikol (PEG) adlı bir madde vardır ve gelişen alerjilerin bu maddeden kaynaklandığı düşünülmektedir. Ayrıca mRNA’nın kendisinin alerjik reaksiyona neden olabileceği düşünülmektedir. Alerjiye neden olan maddenin PEG ya da mRNA olduğu düşünülse de bilimsel yayınlarda bu durum net olarak belirtilmemiştir.
Biontech aşısı için milyon doz aşı başına on bir vakada şiddetli alerjik reaksiyon olduğu belirtilmiştir. Bu vakaların büyük çoğunluğunda alerjik reaksiyon ilk 15 dakika içinde gelişmiştir.
Biontech Aşısının Yan Etkisi Var Mı?
Her aşıda olduğu gibi Biontech aşısında da yan etki riski vardır. Yapılan klinik denemeler sonucu aşının yan etkileri sıklık sırasına göre bildirilmiştir. En sık görülen yan etki enjeksiyon bölgesinde ağrı ve şişlik olmakla birlikte diğer yan etkiler şu şekilde sıralanabilir; yorgunluk, baş ağrısı, kas ağrısı, titreme, eklem ağrısı, ateş. Ateş, ikinci dozdan sonra daha sık görülen bir durumdur.
Besin Alerjisi Olan Kişiler Biontech Aşısı Olabilir Mi?
Besin alerjisi olan çok sayıda kişi vardır. Besin alerjilerinin belirtileri oldukça şiddetli olabilir ve hayati risk oluşturabilir. Bu sebeple alerjisi olan kişilerin aşı konusunda kafa karışıklığı yaşaması oldukça muhtemel. Besin alerjisi olan kişilerin Biontech aşısı olmasında herhangi bir sakınca yoktur. Ancak besin katkı maddelerine alerjisi olan kişilerin daha dikkatli olması gerekir. Besin katkı maddesine alerjisi olan kişilerin Coronavac aşısı olması daha iyi bir seçim olabilir. Alerjisi olan kişilerin aşılarını hastane ortamında olması ve aşıdan sonra 30 dakika hastanede beklemeleri yararlı olacaktır. Olası bir alerjik reaksiyon genel olarak aşıdan sonraki 30 dakika içinde gelişir. Hastane ortamında olmak, gelişebilecek bir reaksiyona karşı acil tıbbi yardım almanızı sağlar.
Aşıya Karşı Alerjik Şok Gelişirse Nasıl Anlarım?
Alerjik şok sistemik bir reaksiyondur; deri, kalp, solunum ve dolaşım sistemini etkileyen bir durumdur. Alerjik şok durumunda şu belirtiler meydana gelebilir:
- Kızarıklık, kaşıntı, ciltte döküntü,
- Nefes almada güçlük,
- Dil ve dudaklarda şişlik,
- Kan basıncında düşüş,
- Kalp ritminin hızlanması,
- Kusma, kramp karın ağrısı,
- Bayılma.
Aşı olduktan sonra yukarıdaki belirtilerden herhangi birini yaşarsanız ya da boğazda gıcıklanma, öksürük, hapşırık gibi belirtileri yaşarsanız sağlık personeline durumunuzla ilgili bilgi vermeniz yararlı olacaktır.