Burun tıkanıklığı sorununu her zaman yaşarız. Peki neden çocukların burnu tıkanır? Bu sorunun cevabını tek bir şekilde vermemiz mümkün değildir. Çocuklarda burun tıkanıklığı soğuk algınlığı, grip, sinüzit gibi enfeksiyonlardan dolayı olduğu gibi alerjilerle ya da sigara dumanı gibi burnu irrite eden nedenlerle de oluşmaktadır. Bu nedenler aynı zamanda nezleye de neden olabilir. Burun tıkanıklığı nedenleri daha önce de söylediğimiz gibi çok fazladır. Bunları gruplamaya çalışacak olursak burun tıkanıklığı;

Alerjik Nedenler Burun Tıkanıklığına Sebep Olabilir

-Ev tozu akar alerjisi,
-Besin alerjisi,
-Lateks alerjisi,
-Fıstık alerjisi,
-Balık alerjisi,
-Soya alerjisi,
-Kedi köpek gibi evcil hayvan alerjisi,
-Buğday alerjisi.
Çevresel Faktörler Burun Tıkanıklığına Neden Olabilir:
-Soğuk hava,
-Parfümler,
-Baharatlı besinler,
-Stres,
-Sigaraya maruz kalınması,
-Kuru hava…

Bazı Hastalıklar da Burun Tıkanıklığına Neden Olur

-Akut veya kronik sinüzit,
-ChurStrauss sendromu,
-Soğuk algınlığı,
-Grip,
-Nazal polip,
-Nonalerjik nezle,
-Mesleksel astım,
-Diğer enfeksiyonlar,
-RV enfeksiyonları,
-Tiroid problemleri,
-Wegener’s granulomatosis hastalığı,
Burundan Kaynaklanan Nedenler
-Burunda deviasyon olması,
-Burunda yabancı cisim,
-Geniz eti büyümesi,
Geniz eti büyümesi burun tıkanıklığına neden olabilir. Geniz eti büyümesinin ilk bulgusu horlamadır. Geceleri çocuğunuzun ağzı açık kalıyor ve horlama oluyorsa geniz etinden şüphelenmek gerekir.

Diğer Nedenler
-Dekonjestan burun spreylerin fazla kullanılması,
-İlaç yan etkisi,
-Tansiyon ilaçlarının kullanımı,
-Hormonal değişiklikler,
-Gebelik.

Görüldüğü gibi burun tıkanması nedenleri çok çeşitlidir. Burun tıkanması nedenlerinin çoğu enfeksiyon ve alerjik nedenlerden oluşmaktadır. Burunda polip ve tümör gibi nedenler çok daha az sıklıkta görülmektedir. Enfeksiyon tedavisine rağmen cevap vermeyen burun tıkanıklığı durumunda mutlaka alerjik nedenler de düşünülmelidir. Özellikle peş peşe hapşırma, gözlerde ve veya burunda kaşınma sık sık oluyorsa alerjik nezle akla gelmelidir. Ancak bazı çocuklarda alerjik bir durum olmamasına rağmen yıl boyu burun akıntısı ve burun tıkanması görülebilir. Bu duruma vazomotor rinit veya alerjik olmayan rinit denilmektedir.

Burun tıkanıklığı ile alerjik hastalıkların belirtileri olan çocukların alerjik hastalıklar konusunda uzmanlar tarafından teşhis edilip tedavi edilmesi çok önemlidir. Çocuk alerji uzmanları (diğer adı çocuk immünoloji ve alerji hastalıkları uzmanları) çocuklardaki astım ve alerjik hastalıklar konusunda eğitim almış diploması olan uzmanlardır. Bu nedenle burnu sık tıkanan bir çocukta sık hapşırma, burun kaşınması veya bahar mevsiminde şikayetler artıyorsa, geniz akıntısı sık oluyorsa çocuk alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesinde fayda vardır.

Prof. Dr. Ahmet Akçay