Çocuklarda görülen alerjik rinit belirtileri farklılık gösterebilir. Ayrıca çocuklarda alerjik rinit belirtileri başka sağlık sorunları ile de karıştırılabilir.
Çocuklarda görülen alerjik rinit belirtileri şunlardır:
- Hapşırma,
- Burun tıkanıklığı,
- Burun akması,
- Kaşıntılı burun, boğaz, gözler ve kulaklar,
- Burun kanaması.
Yıl boyunca riniti olan çocuklar da şu semptomlara sahip olabilir:
- Tekrar eden kulak enfeksiyonları,
- Horlama,
- Ağızdan nefes almak,
- Burun köprüsünde sık sık kaşıntılı burnu silmekten veya çizmekten kaynaklanan bir çizgi veya kırışıklık.
Alerjik Rinit Nedir?
Alerjik rinit, gözlerde, burunda ve boğazda meydana gelen bir alerjik reaksiyondur. Havadaki alerjenler vücutta histamin ve diğer kimyasalların salınmasını tetiklediğinde ortaya çıkar. Normalde alerjenler zararsızdır. Ancak bir kişinin alerjisi olduğunda, vücut bu alerjenlerin zararlı olduğunu düşünür ve onlara saldırır. Mast hücreleri adı verilen özel hücreler, histamin dahil kimyasallar salgılar. Kimyasallar yakındaki burun dokusunu tahriş eder. Bu, burun alerjisi belirtilerine neden olur. Bu akciğerlerin solunum tüplerinde meydana geldiğinde, öksürük ve hırıltı gibi astım belirtilerine neden olabilir. Rinit mevsimsel olarak veya yıl boyunca ortaya çıkabilir. Genellikle ailede rinit, egzama, astım veya gıda alerjisi öyküsü olan çocuklarda daha sık görülür.
Çocuklarda Alerjik Rinite Ne Sebep Olur?
Alerjik rinite sebep olan mevsimsel ve çevresel birtakım faktörler vardır. Çocuklarda görülen alerjik rinitin en yaygın nedenleri şunlardır:
- Ağaçlardan, çimenlerden veya yabani otlardan gelen polenler,
- Toz akarları (mitelar),
- Küfler,
- Hamamböceği atıkları,
- Hayvan tüyü.
Güçlü kokular ve tütün dumanı gibi şeyler, alerjik rinite benzer belirtilere neden olabilir. Ancak bu maddeler alerjen değil tahriş edicidir.
Çocuklarda Görülen Alerjik Rinitte Risk Grupları
Diğer alerjik hastalıkları (egzama, gıda alerjisi ve astım gibi) olan çocukların da rinit olma olasılığı daha yüksektir. Astımlı 10 çocuktan yaklaşık 8’inde rinit vardır. Bu çocuklar için alerjenler, astım ataklarının yaygın bir nedenidir. Ebeveynlerinden birinin alerjisi olan çocukların da alerji geliştirme riski daha yüksektir. Alerjileri kontrol etmek, bazı çocuklarda astım ve egzamayı kontrol etmeye yardımcı olabilir.
Çocuklarda Alerjik Rinit Teşhisi
Çocuklarda görülen alerjik riniti en net şekilde teşhis edecek kişiler çocuk alerji uzmanlarıdır. Çocuğunuzda rinit belirtilerinden herhangi biri mevcutsa bir çocuk alerji uzmanı ile görüşmelisiniz. Çocuk alerji uzmanınız, çocuğunuzun detaylı bir tıbbi öyküsünü alarak fizik muayenesini yapacaktır. Çocuk alerji uzmanınız alerjik rinit teşhisinde deri delme testi yöntemini kullanabilir. Bu testte, çok az miktarda şüpheli alerjen çocuğunuzun dersinin altına yerleştirilir ve çocuğunuzun bu alerjene vereceği tepki gözlemlenir. Şüpheli alerjenin yerleştirildiği bölgede kızarıklık ve kabarma gibi bulguların olması alerji olduğu sonucunu doğurur.
Çocuklarda Alerjik Rinit Tedavisi
Çocuk alerji uzmanınız, çocuğunuzun mevcut durumuna göre çeşitli tedaviler uygulayabilir. Çocuğunuzun yaşı, genel sağlık durumu, belirtilerinin şiddeti, herhangi bir ilaç kullanıp kullanmadığı gibi durumlar tedavi yöntemini belirleyecektir. Çocuklarda görülen rinit için tedavi seçenekleri şunları içerir; antihistaminikler, burun spreyleri, dekonjestanlar, astım belirtileri için ilaçlar ve alerji iğneleri. Alerji iğnelerinin başarı oranı çok yüksektir. Birkaç yıl sürebilen alerji iğne tedavisinde, çocuğunuzun vücudu kademeli olarak alerjen maddeye alıştırılır. Tedavi sonunda çocuğunuz alerjen madde ile karşılaştığında alerjik reaksiyon belirtilerini göstermeyecektir.